Vízhajtó, véd a rák ellen, tele van rostokkal: a spárga áldásos hatásai
A tavaszi szezon egyik legjobb zsírégetője.
A spárga – más néven aszparágusz, csirág, nyúlárnyék – nem csupán az egészséges étkezésben lehet segítségedre, hanem számos, a diétázók számára előnyös tulajdonsággal is rendelkezik.
Az egyik legegészségesebb tavaszi zöldségnek nyomelemeinek és kimagasló mennyiségű ásványianyag-tartalmának köszönhetően számos pozitív tulajdonsága van a szervezetre nézve. A-, C-, E-, K-vitaminokban gazdag, de folsavat, vasat, magnéziumot, kalciumot, krómot is tartalmaz, utóbbira nagy szüksége van a szervezetnek, mivel kiemelkedő szerepe van a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserében, javul az inzulin hatása, ezáltal stabilizálja és szinten tartja a vércukorszintet.
Véd a rák ellen
Az enyhe hashajtó hatású zöldség erőteljes antioxidáns, glutation-tartalma képes a ráksejtek növekedését gátolni, és kiiktatni a szabadgyököket, amelyek károsítják a sejtek megfelelő működését.
Hogyan segíti a spárga a fogyást?
A népi gyógyászatban elsősorban vízhajtóként ismert a benne található asztaparagin nevű enzim miatt. Támogatja a máj méregtelenítő munkáját és a vese kiválasztó funkcióit. Köztudott, hogy a túlzott nátriumfogyasztás megemeli a vérnyomást, szív- és érrendszeri problémákat, stroke-ot, de érelmeszesedést és vesebetegséget is okozhat. A spárga fogyasztása javítja az anyagcserét, és élénkíti a vérkeringést is.
Alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt kiváló fogyókúrás zöldség, a benne található anyagoknak köszönhetően a koleszterinszintet is egyensúlyban tartja, ami azért fontos, mert a magas koleszterinszint akár elhízáshoz is vezethet.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Így fogyaszd az isteni spárgát
A spárga leggyakoribb változata a zöld, ám hazánkban előfordul a nehezebben gyűjthető fehér és az édeskésebb, markánsabb ízű, lila spárga is. Legértékesebb része a csúcsa, de az egész szára ehető nyersen, grillezve vagy párolva, készülhet belőle omlett, főzelék, krémleves, saláta, de húsok, halak mellett köretként is megállja a helyét. Főzéskor kerüld az alumíniumedényt, ugyanis a spárgában levő anyagok az alumínium-oxiddal reakcióba lépve sötétre elszínezik a hajtásokat. Hűtőben három napnál tovább ne tárold, a frissesség megőrzése végett nedves konyharuhába csavarható.
A spárgás ételek fogyasztását kísérő egyik mellékhatás a vizelet szagának erősebbé válása, ez azonban teljesen veszélytelen.
A legfinomabb spárgás receptek a szezonra
A spárga szezonja májustól június végéig tart és rengeteg módon felhasználhatod: sütheted csak úgy, esetleg baconbe tekerve, bundázhatod, de illik pitébe vagy leveles tésztába is.
Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary