Rákellenes, látásjavító, immunerősítő

Ínycsiklandó csodaszer

A sárgadinnye nem csupán finom, de kiváló C-, B- és A-vitamin-forrás is. Fogyaszd egészséggel!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lehűtött sárgadinnye igazi nyári eledel, kiváló szomjoltó, és felfrissíti a szervezetedet. Íze finom, édes, mégsem tartalmaz sok kalóriát. Itáliában már az 1700-as évek környékén termesztették. Bár a legtöbben gyümölcsként tartják számon, a szakemberek zöldségnek tekintik, mivel a tökfélék – más néven Cucurbitaceae-k – családjába tartozik.

Természetes A-vitamin-forrás

A sárgarépa és sárgadinnye szép színét egyaránt a béta-karotin adja, mely a szervezetben A-vitaminná alakul. Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, ezért mindenképpen tanácsos gyümölcsök fogyasztásával felvenned, ha ugyanis táplálékkiegészítőkből nyered, előfordulhat, hogy felhalmozódik a szervezetedben.

Egy bögrényi sárgadinnye mindössze 56 kalória, ugyanakkor elegendő mennyiségű A-vitaminnal látja el a szervezetedet. A napi ajánlott A-vitamin-bevitel nők esetében 800 µg, mely a szoptatás idején 1300-ra növekszik.

Gyümölcs az éles látásért

Az A-vitamin és a béta-karotin kedvezően hat a szemre, valamint a nyálkahártyára. Egy amerikai orvosi folyóiratban közölt tanulmány szerint, ha naponta háromszor eszel gyümölcsöt, 36%-kal csökkentheted a makuladegeneráció későbbi kialakulását. Ez a betegség a szem éleslátásért felelős területét - a sárgafoltot - támadja meg, és hosszú távon akár vaksághoz is vezethet.

Szabadgyökök ellen

A sárgadinnye kiváló C-vitamin-forrás – ami immunerősítőként, valamint antioxidánsként működik. Mivel a gyümölcs zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz, fogyasztása rendkívül előnyös a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen. A C-vitaminban gazdag táplálkozással csökkentheted a szívbetegségek, valamint a rák kialakulásának esélyét.

Antioxidáns gyümölcsök

Nézegess képeket!

Elolvasom

Csupa B-vitamin

Az édes nyári gyümölcs egyaránt gazdag káliumban, B6-vitaminban, folátokban, niacinban és rostokban. Az előnyös B-vitamin-összeállítás és az étkezésirost-tartalom a sárgadinnyét kiváló energiaforrássá teszi, biztosítja a jó szénhidrát-anyagcserét, valamint stabilizálja a vércukorszintet is. A speciális B-vitamin-tartalom segíti a sejteket a szénhidrát hasznosításában, a rostok pedig biztosítják a cukor fokozatos bekerülését a véráramba, így a vércukorszint egyenletes marad.

Dohányosoknak

Egy, a Kansas Állami Egyetemen folytatott kísérlet alapján a szakértők azt javasolják a dohányosoknak, passzív dohányosoknak, valamint tüdőbetegségben szenvedőknek, hogy mindenképpen fogyasszanak A-vitaminban gazdag ételeket. Megállapították ugyanis, hogy a cigarettában lévő karcinogén anyag, a benzopirén A-vitamin-hiányt okoz. Továbbá az egyetemen végzett állatkísérletek azt mutatták, hogy az A-vitaminban gazdag táplálkozás csökkenti a tüdőtágulat kialakulásának veszélyét. A sárgadinnye-fogyasztás tehát pozitív hatással van a tüdőd egészségére nézve is.

Gyulladás és görcsök ellen

A sárgadinnye magas béta-karotin-tartalma miatt a lázas és gyulladásos betegségeknek is gyógyszere lehet. Jótékonyan hat a vékony- és vastagbélgyulladásra, élénkíti a veseműködést, a köszvény és reuma ellenszere. Azoknak is ajánlják fogyasztását, akik menstruáció előtt szenvednek a görcsöktől, hasi fájdalomtól.

Számtalan variációban

A sárgadinnye szezonja alatt fogyassz belőle minél többet! Eheted lehűtve, felkockázva vagy gyümölcssalátaként. Készíthetsz belőle hűsítő italt, de meg is sütheted, vagy vaníliafagylalttal desszertként tálalhatod. Íme, a mi receptötletünk.

Cikkünk a Fitway magazin írása alapján készült.

Ezt is szeretjük