Az 5 legfinomabb dinnyés étel
Hűsítő nyalánkságok
A lángos és a főtt kukorica mellett a nyár legnépszerűbb strandeledele a dinnye. A lédús csoda nagyszerű hűsítő lehet a nagy kánikulában.

Ez is érdekelhet

Csodaszer helyett tudomány: így maradhat 60 felett is rugalmas az arcbőr (x)

Hosszabb életű és illatosabb ruhák az Ariel új mosókapszuláival (x)

Minden második negyven feletti nőt érint a betegség: mégis tabutémának számít (x)

Ingyen felfedezheted Budapest legendás helyeit: csak ez az egy dolog kell hozzá (x)

beauty and style

Beyoncé új hajszíne hozza a Destiny’s Child-hangulatot: ritkán látni így az énekesnőt »

Gyorsan beszívódik, és remekül hidratál a testolaj: a testápolónál sokkal hatásosabb »

Nyárindító epres smoothie: tele vitaminnal, és istenien finom »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Örök és végeláthatatlan vita tárgya, hogy a sárga vagy a görög jobb. Minden társaságban vannak elvakult görögdinnye-rajongók, és elvetemült sárgadinnye-fanatikusok.

Az igazság az, hogy mindkettő isteni tud lenni, és ez halmozottan igaz a belőlük készített ételekre, italokra.

A dinnye az egyik legjobb nyári étek, édes és kitűnően oltja a szomjat. Ha pedig fogyókúrázol, akkor tényleg nincs jobb választás a piros húsú dinnyénél.

Dinnyekoktél

Hozzávalók:

  • fél görögdinnye
  • 1 sárgadinnye
  • 3 őszibarack
  • fél üveg pezsgő
  • 5 cl barackpálinka

A gyümölcsökből formálj kis golyókat dinnyevájóval vagy kanállal. Ennek csak esztétikai jelentősége van, úgyhogy ha inkább a kis kockákat választod, az se baj.

A pezsgőből és a pálinkából készült öntettel öntsd nyakon a gyümölcsöket. Körülbelül négy órát hagyd állni a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek, utána tálald szép poharakban az adagokat.

Dinnyelekvár

Hozzávalók:

  • 80 dkg sárgabarack
  • 50 dkg sárgadinnye
  • 50 dkg befőzőcukor
  • 1 citrom leve
  • fél dl barackpálinka

A sárgabarackok héját húzd le, majd magozd ki őket. A dinnyét is szabadítsd meg a magoktól, és a húsát darabold fel.
A gyümölcshúst keverd össze a cukorral, a citromlével, és folyamatos keverés mellett forrald fel. A forrástól számított 3 percig rotyogtasd tovább. Tedd hozzá a pálinkát, és töltsd az előkészített üvegekbe. Az üvegeket pár percre állítsd fejtetőre, majd hűvös helyen tárold őket. Ebből a mennyiségből körülbelül 10-13 dl lekvár lesz.

Fetás-dinnyés falatok

Hozzávalók:

  • 200 g görögdinnye
  • 75 g feta sajt
  • őrölt fekete bors
  • friss citromlé

A hideg, magtalan dinnyét vágd kis katonákra, és a sajtot is darabold hasonló méretű kockákra. Egy-egy darabot szúrj fel egy fogvájóra, majd csepegtess rá pár csepp frissen facsart citromlevet, és szórd meg frissen őrölt borssal. Apró bazsalikomleveleket is húzhatsz a mininyársakra, hogy még különlegesebb legyen az ízvilág.

Dinnyeszörbet

Hozzávalók:

  • 1 kg görögdinnye
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • 1 dl száraz pezsgő

A dinnye színhúsát tedd bele a turmixgépbe, öntsd hozzá a cukrot, a citromlevet, a pezsgőt, és turmixold le. Öntsd egy tálba, és legalább 3-4 óra hosszára tedd a mélyhűtőbe. Félóránként jól keverd át.

Dinnyeleves

Hozzávalók:

  • 6-8 szegfűszeg
  • 1 db közepes fahéj
  • 1 citrom
  • 80 dkg sárgadinnye
  • 5 evőkanál fehérbor
  • 6 dkg méz
  • cukor ízlés szerint
  • 2 dl tejszín
  • 2 dkg liszt

A szegfűszeget és a fahéjat 2 dl vízben tedd fel főni, és amikor elfőtte a felét, szűrd le. A felkockázott dinnye negyedét öntsd le az alkohollal, és tedd hűtőbe. 6 dl vizet tegyél fel főni, majd öntsd bele a fűszeres levet, add hozzá a mézet és a cukrot, majd amikor már forr, a feldarabolt dinnyét is. 3-4 percig forrald, kicsit sózd meg. 2 dl tejszínt 2 dkg liszttel keverj ki, és ezzel habard be a levest. Ízlés szerint ízesítsd, facsard bele fél citrom levét, és ha felforrt, turmixold le. Add hozzá a mentaleveleket, és hűtsd ki. Amikor lehűlt a leves, tedd bele az alkoholos dinnyekockákat a levével együtt.

Ezt is szeretjük