Ehetnek-e popcornt a cukorbetegek? Ezt gondolják a szakemberek a népszerű ropogtatnivalóról
A szív- és érrendszeri betegséggel, valamint a diabétesszel élőknek nem árt néhány szempontot mérlegelniük, ha popcornt ennének.
A popcorn a legkedveltebb rágcsálnivalók egyike, ami nélkül sokan elképzelhetetlennek tartják a mozizást, de még az otthoni filmezést is. Ugyanakkor időről időre felmerül a kérdés, hogy mennyire egészséges valójában, eszegethetik-e például a cukorbetegek vagy a szívbetegek?
Mivel alapvetően hőkezelésen átesett kukoricaszemekről van szó, az ember hajlamos elfeledkezni róla, hogy olyan adalékanyagokat tartalmazhat, amelyek miatt érdemes megfontolni a fogyasztását - különösen akkor, ha már jelen van valamilyen egészségügyi probléma.
Így hat a popcorn az egészségre
A pattogatott kukorica B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, cinket és még vasat is tartalmaz, és bár ritkán gondolunk rá így, de teljes kiőrlésű gabonának tekinthető, és mint ilyen, bővelkedik az egész szervezet számára fontos rostokban. Amennyiben a szív- és érrendszeri kórképek megelőzéséről, illetve a vércukorszint normalizálásáról, egyenletes szinten tartásáról van szó, a rost az egyik legfontosabb tápanyag, ami szóba jöhet. Ráadásul a popcorn az elkészítés módjától függően kalóriaszegény finomság lehet, amely a diétázók étrendjébe is beilleszthető.
Mindez igen jól hangzik, és könnyű belőle levonni azt a következtetést, hogy az esti filmnézés mellé fogyasztott ropogtatnivaló nemhogy nem árt, hanem egyenesen jót is tesz a szervezetnek. A kép viszont ennél árnyaltabb, fontos észben tartani, hogy nem minden popcorn esik ugyanolyan megítélés alá.
Amennyiben visszafogottan ízesítik, és forró levegőn pattogtatják ki, egészséges nassolnivalónak számít - írja az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association), ám a legritkább esetben jutunk hozzá így. A mikrózható, illetve a készen kapható változatok többnyire sok zsiradék, valamint só hozzáadásával készülnek, és a kalóriatartalmuk is a sokszorosa lehet az egészségesebb verziónak, állítják a szakemberek.
A fokozott sóbevitel a magas vérnyomás egyik legfőbb okozója, így a hipertóniával, szívbetegségekkel élőknek különösen oda kell figyelniük az ajánlott szinten tartására, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint naponta maximum 5 gramm.
A nátriumfogyasztás csökkentése a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében is az egyik leglényegesebb teendő.
Mire figyeljenek a cukorbetegek?
A cukorbetegek, inzulinrezisztenciások számára gyakran kérdés, hogy milyen nassolnivalóhoz nyúlhatnak anélkül, hogy a vércukorszintjükben jelentősebb kilengés következne be. A popcorn alapvetően nem tartozik a magas glikémiás indexű, tehát a gyors vércukorszint-emelkedést kiváltó táplálékok közé, ugyanakkor hatása az egyéni érzékenység függvényében változhat. Természetesen a karamellizált pattogatott kukoricától jobb, ha a szénhidrátanyagcsere-zavarral élők távol tartják magukat, de a túlzottan sós, zsírok hozzáadásával készült opciók is kerülendők.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A diabétesz a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfőbb rizikófaktora, így az érintetteknek a kardiovaszkuláris rendszerük épségére különösen oda kell figyelniük a táplálkozás során. Általánosságban kijelenthető, hogy amennyiben a popcornról van szó, a legjobb választás számukra is a forró levegőn kipattogó, ízesítetlen termék.
A legjobb zöldségek cukorbetegeknek
A zöldségek az egészséges táplálkozás legfontosabb összetevői, remek vitamin- és rostforrások, amelyeknek minden étkezés során helyük van a tányéron. Segítenek a testsúly és a vércukorszint kontrollálásában és az egyes fogások színesítésében is. A cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a minél gyakoribb fogyasztásuk. Bár a friss zöldségekkel nehéz lenne mellényúlni, vannak olyanok, amelyek különösen hasznosnak bizonyulnak az érintettek számára.
Ezek a legjobb zöldségek cukorbetegség esetén: stabilizálják a vércukorszintet, óvják az ereket
A vércukorszintre is jól hatnak, valamint a cukorbetegséggel együtt járó problémák megelőzésében is segíthetnek.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- tojás
- cukorbetegség
Hogyan hat a cukorbetegek szervezetére a tojás? Nem mindegy, hogy készítik el
- cukorbetegség
- vércukorszint