Ehetnek-e popcornt a cukorbetegek? Ezt gondolják a szakemberek a népszerű ropogtatnivalóról
A szív- és érrendszeri betegséggel, valamint a diabétesszel élőknek nem árt néhány szempontot mérlegelniük, ha popcornt ennének.

popcorn
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A popcorn a legkedveltebb rágcsálnivalók egyike, ami nélkül sokan elképzelhetetlennek tartják a mozizást, de még az otthoni filmezést is. Ugyanakkor időről időre felmerül a kérdés, hogy mennyire egészséges valójában, eszegethetik-e például a cukorbetegek vagy a szívbetegek?

Mivel alapvetően hőkezelésen átesett kukoricaszemekről van szó, az ember hajlamos elfeledkezni róla, hogy olyan adalékanyagokat tartalmazhat, amelyek miatt érdemes megfontolni a fogyasztását - különösen akkor, ha már jelen van valamilyen egészségügyi probléma. 

Így hat a popcorn az egészségre

A pattogatott kukorica B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, cinket és még vasat is tartalmaz, és bár ritkán gondolunk rá így, de teljes kiőrlésű gabonának tekinthető, és mint ilyen, bővelkedik az egész szervezet számára fontos rostokban. Amennyiben a szív- és érrendszeri kórképek megelőzéséről, illetve a vércukorszint normalizálásáról, egyenletes szinten tartásáról van szó, a rost az egyik legfontosabb tápanyag, ami szóba jöhet. Ráadásul a popcorn az elkészítés módjától függően kalóriaszegény finomság lehet, amely a diétázók étrendjébe is beilleszthető.

Mindez igen jól hangzik, és könnyű belőle levonni azt a következtetést, hogy az esti filmnézés mellé fogyasztott ropogtatnivaló nemhogy nem árt, hanem egyenesen jót is tesz a szervezetnek. A kép viszont ennél árnyaltabb, fontos észben tartani, hogy nem minden popcorn esik ugyanolyan megítélés alá. 

Amennyiben visszafogottan ízesítik, és forró levegőn pattogtatják ki, egészséges nassolnivalónak számít - írja az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association), ám a legritkább esetben jutunk hozzá így. A mikrózható, illetve a készen kapható változatok többnyire sok zsiradék, valamint só hozzáadásával készülnek, és a kalóriatartalmuk is a sokszorosa lehet az egészségesebb verziónak, állítják a szakemberek. 

A fokozott sóbevitel a magas vérnyomás egyik legfőbb okozója, így a hipertóniával, szívbetegségekkel élőknek különösen oda kell figyelniük az ajánlott szinten tartására, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint naponta maximum 5 gramm. 

A nátriumfogyasztás csökkentése a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében is az egyik leglényegesebb teendő. 

Mire figyeljenek a cukorbetegek?

A cukorbetegek, inzulinrezisztenciások számára gyakran kérdés, hogy milyen nassolnivalóhoz nyúlhatnak anélkül, hogy a vércukorszintjükben jelentősebb kilengés következne be. A popcorn alapvetően nem tartozik a magas glikémiás indexű, tehát a gyors vércukorszint-emelkedést kiváltó táplálékok közé, ugyanakkor hatása az egyéni érzékenység függvényében változhat. Természetesen a karamellizált pattogatott kukoricától jobb, ha a szénhidrátanyagcsere-zavarral élők távol tartják magukat, de a túlzottan sós, zsírok hozzáadásával készült opciók is kerülendők.

A cikk az ajánló után folytatódik

A diabétesz a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfőbb rizikófaktora, így az érintetteknek a kardiovaszkuláris rendszerük épségére különösen oda kell figyelniük a táplálkozás során. Általánosságban kijelenthető, hogy amennyiben a popcornról van szó, a legjobb választás számukra is a forró levegőn kipattogó, ízesítetlen termék. 

A legjobb zöldségek cukorbetegeknek

A zöldségek az egészséges táplálkozás legfontosabb összetevői, remek vitamin- és rostforrások, amelyeknek minden étkezés során helyük van a tányéron. Segítenek a testsúly és a vércukorszint kontrollálásában és az egyes fogások színesítésében is. A cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a minél gyakoribb fogyasztásuk. Bár a friss zöldségekkel nehéz lenne mellényúlni, vannak olyanok, amelyek különösen hasznosnak bizonyulnak az érintettek számára.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük