Ehetnek-e popcornt a cukorbetegek? Ezt gondolják a szakemberek a népszerű ropogtatnivalóról

A szív- és érrendszeri betegséggel, valamint a diabétesszel élőknek nem árt néhány szempontot mérlegelniük, ha popcornt ennének.

popcorn

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A popcorn a legkedveltebb rágcsálnivalók egyike, ami nélkül sokan elképzelhetetlennek tartják a mozizást, de még az otthoni filmezést is. Ugyanakkor időről időre felmerül a kérdés, hogy mennyire egészséges valójában, eszegethetik-e például a cukorbetegek vagy a szívbetegek?

Mivel alapvetően hőkezelésen átesett kukoricaszemekről van szó, az ember hajlamos elfeledkezni róla, hogy olyan adalékanyagokat tartalmazhat, amelyek miatt érdemes megfontolni a fogyasztását - különösen akkor, ha már jelen van valamilyen egészségügyi probléma. 

Így hat a popcorn az egészségre

A pattogatott kukorica B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, cinket és még vasat is tartalmaz, és bár ritkán gondolunk rá így, de teljes kiőrlésű gabonának tekinthető, és mint ilyen, bővelkedik az egész szervezet számára fontos rostokban. Amennyiben a szív- és érrendszeri kórképek megelőzéséről, illetve a vércukorszint normalizálásáról, egyenletes szinten tartásáról van szó, a rost az egyik legfontosabb tápanyag, ami szóba jöhet. Ráadásul a popcorn az elkészítés módjától függően kalóriaszegény finomság lehet, amely a diétázók étrendjébe is beilleszthető.

Mindez igen jól hangzik, és könnyű belőle levonni azt a következtetést, hogy az esti filmnézés mellé fogyasztott ropogtatnivaló nemhogy nem árt, hanem egyenesen jót is tesz a szervezetnek. A kép viszont ennél árnyaltabb, fontos észben tartani, hogy nem minden popcorn esik ugyanolyan megítélés alá. 

Amennyiben visszafogottan ízesítik, és forró levegőn pattogtatják ki, egészséges nassolnivalónak számít - írja az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association), ám a legritkább esetben jutunk hozzá így. A mikrózható, illetve a készen kapható változatok többnyire sok zsiradék, valamint só hozzáadásával készülnek, és a kalóriatartalmuk is a sokszorosa lehet az egészségesebb verziónak, állítják a szakemberek. 

A fokozott sóbevitel a magas vérnyomás egyik legfőbb okozója, így a hipertóniával, szívbetegségekkel élőknek különösen oda kell figyelniük az ajánlott szinten tartására, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint naponta maximum 5 gramm. 

A nátriumfogyasztás csökkentése a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében is az egyik leglényegesebb teendő. 

Mire figyeljenek a cukorbetegek?

A cukorbetegek, inzulinrezisztenciások számára gyakran kérdés, hogy milyen nassolnivalóhoz nyúlhatnak anélkül, hogy a vércukorszintjükben jelentősebb kilengés következne be. A popcorn alapvetően nem tartozik a magas glikémiás indexű, tehát a gyors vércukorszint-emelkedést kiváltó táplálékok közé, ugyanakkor hatása az egyéni érzékenység függvényében változhat. Természetesen a karamellizált pattogatott kukoricától jobb, ha a szénhidrátanyagcsere-zavarral élők távol tartják magukat, de a túlzottan sós, zsírok hozzáadásával készült opciók is kerülendők.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A diabétesz a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfőbb rizikófaktora, így az érintetteknek a kardiovaszkuláris rendszerük épségére különösen oda kell figyelniük a táplálkozás során. Általánosságban kijelenthető, hogy amennyiben a popcornról van szó, a legjobb választás számukra is a forró levegőn kipattogó, ízesítetlen termék. 

A legjobb zöldségek cukorbetegeknek

A zöldségek az egészséges táplálkozás legfontosabb összetevői, remek vitamin- és rostforrások, amelyeknek minden étkezés során helyük van a tányéron. Segítenek a testsúly és a vércukorszint kontrollálásában és az egyes fogások színesítésében is. A cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a minél gyakoribb fogyasztásuk. Bár a friss zöldségekkel nehéz lenne mellényúlni, vannak olyanok, amelyek különösen hasznosnak bizonyulnak az érintettek számára.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük