Jobban alszol, ha kilóg a lábad a takaró alól? Nem ez az egyetlen furcsaság a kutatók szerint
Nemcsak kényelmes ágy és matrac kell a pihentető alváshoz. Alvásszakértő orvosok utánajártak a témának.

alvas 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jobban belegondolva az alvás a világ legegyszerűbb dolga: ha az ember fáradt, egyszerűen lefekszik, lehunyja szemét, reggel pedig frissen és kipihenten ébred. A valóságban persze merőben más, hiszen egyre többen küzdenek súlyos alvászavarokkal, ami nagyon megnehezítheti az életet.

Alváskutató szakemberek régóta vizsgálják az alvás minőségét befolyásoló tényezőket és a lehetséges megoldásokat. A kiváltó okok között gyakran szerepel a depresszió és a stressz - erről korábban már írtunk -, ezúttal viszont merőben szokatlan rizikófaktorokra és érdekességekre bukkantak a kutatók.

Kilóg a lábad a takaró alól

- Sokan azt gondolják, az alvás előtti forró fürdőtől, netán egy csésze teától jobban alszanak, ám valójában nem a melegtől lesz pihentető az alvás, hanem a testhőtől, ami meleg hatására hirtelen lecsökken.

Natalie Dautovich, a National Sleep Foundation szóvivője a Science of US-nek nyilatkozott a hűvös levegő és az alvásminőség kapcsolatáról. - A talpunk egyfajta hűtőberendezésként funkcionál, vaszkuláris felépítésének köszönhetően pedig segít egyenletesen eloszlatni a testhőt - vélekedik a szakértő.

Ablaktalan irodában dolgozol

Egy, a Clinical Sleep Medicine-ben publikált tanulmány szerint nemcsak a lelkiállapotot befolyásolhatja negatívan, ha valaki kénytelen nélkülözni a természetes fényt munkahelyén. A kutatásban 49 irodai dolgozó vett részt, közülük 27-en ablaktalan irodában dolgoznak, míg 22-en jelentősen több fényhez jutnak munkahelyükön.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

A kísérlet végére bebizonyosodott, hogy a második csoport tagjai 46 perccel többet, illetve mélyebben alszanak az előző csoporthoz képest, hétköznap és hétvégén egyaránt. Míg a kontrollcsoport résztvevői feledékenységre, figyelemzavarra és lassú reflexekre panaszkodtak, melyek a kutatók szerint kivétel nélkül az alvászavar számlájára írhatók.

A placebo alvás is több, mint a semmi?

Elképzelhetetlennek tűnik, hogy az ember kipihentebbnek érezze magát pusztán azért, mert elhitetik vele, a Coloradói Egyetem kísérleti pszichológusai szerint azonban a placebo alvás nagyon is létezik. A megfigyelés átverésre épült, melynek során a szakemberek bemutattak egy valójában üzemen kívüli berendezést a résztvevőknek, megismertették őket az ideális REM-fázissal, majd azt is megmutatták, hogyan számolhatják ki előző éjszakájuk REM-fázisait, végül hasraütésszerűen értékeket közöltek velük.

Az átvert csoporttal ezután matematikai, illetve szóasszociációs, nyelvi kifejezőkészséget mérő feladatsort írattak: meglepő módon jobban teljesítettek azok, akik a hamis adatok szerint jól aludtak. Még meglepőbb, hogy a teszt során nem jelentett érdemi különbséget az, hogy ténylegesen mennyire érezték magukat kipihentnek.

A legjobb gyógynövényes teák

Nem véletlenül született meg a mondás, miszerint fűben-fában orvosság. Már nagyanyád idejében is tudták, csaknem minden gyógynövényben fellelhető olyan anyag, mely hozzájárul az egészség megőrzéséhez. A következő tíz gyógynövény is pont ilyen.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük