Tele van rákellenes hatóanyagokkal, és gyulladáscsökkentő: a nyári italt mindenkinek gyakran kellene fogyasztania

A paradicsomlé segíthet a szív- és érrendszer megóvásában is, de nem mindegy, hogy milyen italt választasz.

paradicsomlé

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A paradicsomlé erőteljesen megosztó ital, vagy imádják, vagy ki nem állhatják az emberek. Hidegen, nyári hűsítő gyanánt tökéletes választás, az áldásos egészségügyi hatásai pedig még azokat is meggyőzhetik, akik korábban messzire elkerülték.

A megfelelő hidratálás az év minden időszakában nagyon fontos a szervezet megfelelő működéséhez, de a nyári melegek beköszöntével még jobban oda kell figyelni rá. A szomjoltás legjobb eszköze a víz, ugyanakkor a természetes italok, így a paradicsomlé is, amellett, hogy változatosságot jelenthetnek, az egészséget is támogathatják.

A paradicsomlé egészségügyi hatásai

A paradicsom talán az egyik legkedveltebb zöldségünk, igaz, időről időre heves viták folynak arról, hogy zöldség-e, vagy gyümölcs, az általánosan elfogadott, kompromisszumos álláspont szerint botanikailag ugyan gyümölcs, ám a felhasználását tekintve zöldség. Készül belőle leves, püré, ketchup és lé is. Utóbbi otthon eltéve a legegészségesebb, a bolti változatoknál minden esetben át kell tanulmányozni a címkét, mert a só- és a cukortartalmuk igen magas lehet, ez pedig ellensúlyozhatja a pozitív egészségügyi hatásait is.

A paradicsomlé rosttartalma alacsonyabb, mint a feldolgozatlan paradicsomé, ám az ital még így is tele van fontos tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Kifejezetten magas a C- és az A-vitamin-tartalma, de K- és többféle B-vitamin, illetve kálium és magnézium is megtalálható benne. Ez utóbbi két ásványi anyag a szív egészsége számára kulcsfontosságú.

A paradicsomlé a sejtvédelemben döntő szerepet játszó antioxidánsok kiváló forrása. A paradicsom színanyaga, a likopin egy vörös színű karotin, ami szintén erős antioxidáns tulajdonságokkal bír. Amellett, hogy segít a sejtek szabad gyököktől való megóvásában, a gyulladáscsökkentő hatásait is kimutatták. Egy 2015-ös 30, 20 és 30 év közötti nő bevonásával készült vizsgálatban az alanyok két hónapon át napi 280 milliliter paradicsomlét ittak. Az eredmények szerint az ital csökkentette a gyulladásos paramétereiket, a derékbőségüket és a szérum koleszterinszintjüket.

A paradicsom, illetve a belőle készülő termékek magas antioxidáns likopintartalmuk révén a daganatos megbetegedések kockázatának mérséklésében is segíthetnek. Különösen a prosztatarákkal kapcsolatban vizsgálták. Ugyanakkor önmagában az ilyen italok és ételek vagy a nyers paradicsom fogyasztása természetesen nem véd a daganatos megbetegedésektől, célszerű kiegyensúlyozott étrendre és egészséges életmódra törekedni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szív- és érrendszer is profitálhat a paradicsomlé rendszeres fogyasztásából, a fent említett ásványi anyagokon túl a koleszterincsökkentő hatás miatt, továbbá az sem elhanyagolható tényező, hogy a sótlan itallal kapcsolatban azt is megfigyelték, hogy javíthatja a vérnyomásértékeket. Egy 2019-es japán kutatásban már napi egy csésze paradicsomlé javította mind a szisztolés, mind a diasztolés értékeket.

A paradicsomlével a refluxos betegeknek érdemes vigyázniuk, mert ronthat a panaszaikon. A szénhidrátanyagcsere-zavarral élőknek az édesített, hozzáadott cukorral készült változatokat, a magas vérnyomással élőknek pedig a nátrium-kloridban bővelkedő italokat javasolt kerülniük. 

8 egészséges étel paradicsomból

A paradicsom sokak kedvence, ami változatos módokon készíthető el. A méltán népszerű mediterrán diétában is fontos szerephez jut, de a magyar konyhában is gyakori alapanyag.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük