Meggy szívbetegeknek, eper várandósoknak: 8 finom gyümölcs szuper gyógyhatása

Végre itt a nyári szezon, fogyassz minél több friss gyümölcsöt!

Egészséges nyári gyümölcsök
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári hónapokban érdemes friss gyümölcsök segítségével feltölteni a szervezet vitaminraktárait. Ne télen akarj málnát enni, jobban teszed, ha szezonban fogyasztasz sokat belőle!

Az eperrel induló nyári gyümölcsszezon az őszibarackkal zárul, használd ki a következő három hónapot!

Nyári gyümölcsök gyógyhatásai

Az alábbiakban találsz olyan gyümölcsöt, mely csökkenti az LDL-koleszterinszintet, ezáltal védi a szívet, de olyat is, mely a Parkinson-kór ellen nyújthat védelmet, vagy segít megkötni a szervezetben a káros szabad gyököket. Fogyaszd őket frissen, és ne a szupermarketben, inkább a piacon vásárolj!

Az Arizonai Egyetem, a Michigani Egyetem és a Brunswick Laboratórium közös kutatásának eredménye rámutatott, hogy már napi két és fél deciliter 100%-os meggylé fogyasztásával megelőzhető a későbbi szívbetegség kialakulása. Még jobb, ha frissen fogyasztod a júniusi gyümölcsöt.
Fotó: Getty Images
A májusban érő eper - vagyis hivatalosan szamóca - várandósoknak különösen ajánlott. Magas folsavtartalmának köszönhetően segít megelőzni a fejlődési rendellenességeket, jódtartalma pedig nélkülözhetetlen a magzat hormonális rendszerének, illetve agyának megfelelő fejlődéséhez.
Fotó: Getty Images
A júniusi cseresznye 75-85%-a víz, így kiváló vértisztító hatással bír. Szezonban érdemes legalább napi két marékkal fogyasztanod belőle, ha szeretnél szabadulni a felesleges salakanyagoktól.
Fotó: Getty Images
A málnában lévő kempferol nevű flavonoid semlegesíti a rákkeltő vegyületeket, valamint csökkenti az LDL-koleszterin szintjét a vérben – ezáltal véd a szívbetegségektől is. Május-június táján fogyassz belőle minél többet!
Fotó: Getty Images
A július elején induló görögdinnyeszezonban érdemes minél többet fogyasztanod az édes, lédús gyümölcsből. Likopintartalmából adódóan segít megkötni a szervezetben a káros szabad gyököket, emellett salaktalanító hatással is bír.
Fotó: Getty Images
A rendszeres - legalább napi két - alma fogyasztása csökkenti az LDL-koleszterinszintet, valamint az összkoleszterinszintet is. A benne lévő pektinek, élelmi rostok kiegyensúlyozottá teszik az emésztést – akár székrekedés, akár hasmenés esetén érdemes almát enni.
Fotó: Getty Images
Az augusztusban érő fekete szeder magas antocianintartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatással bír. Emellett a gyümölcs a Parkinson-kór és az időskori demencia ellen is természetes védelmet nyújt.
Fotó: Getty Images
Az őszibarack - nevét meghazudtoló módon - már augusztusban érik. Magas magnézium-, szelén- és cinktartalmából adódóan csökkenti a vérnyomást, segít megszabadulni a feszültségtől.
Fotó: Getty Images

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük