6 hatékony tipp a nyakfájdalom enyhítésére: az sem mindegy, mennyi vizet iszol
Fájdalomspecialista szakorvos beszélt arról, milyen módszerek léteznek a nyakfájás csökkentésére és megelőzésére.

nyakfájás nyitó (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyakfájás nem csak azoknál gyakori, akik foglalkozásukból eredően sokat terhelik, esetenként túlterhelik a vállövet, vagyis például a számítógépes munkát végzőknél, a kozmetikusoknál, fodrászoknál. Számos más hajlamosító tényező ismert az alvástól a hideghatáson át természetesen a mozgásszervi betegségekig.

Akár elalusszuk, rosszul mozdulunk, megsérült, vagy helytelenül tartottuk, a nyakunk sok ok miatt fájhat, de dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa segít megtalálni a fájdalomcsökkentés eszközeit.

Tudni kell, miért fáj

- Akár akut, akár krónikus nyakfájdalomról van szó, ha nem ismert a pontos ok, mindenképpen utána kell járni. A diagnózis birtokában pedig már számos hatékony segítő módszer közül választhatunk - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc.

- A kezelés épülhet lokális fájdalomcsillapításra, gyógytornára és olyan természetes hatású eljárásokra, mint az orvosikollagén-injekciókúra. Ez utóbbi módszer javítja a szövetek működését és felépülését, azonnali fájdalomcsillapító hatást képes kiváltani. Ezzel együtt, mivel erősíti a meglazult szalagokat, stabilizálhatja a laza, hipermobil ízületeket, és csökkenti a mozgásszervi tünetek okozta fájdalmat és mozgáskorlátozottságot, ezáltal jelentősen javítja az életminőséget. Ugyancsak jó hatású lehet a lökéshullám-terápia, amelynél a hanghullámok felpezsdítik a keringést, így a gyulladásért felelős anyagok gyorsabban elszállítódnak, és a környező izmok elernyednek, így a fájdalom mérséklődik. Az orvosi segítségen túl az érintettek is sokat tehetnek azért, hogy megszabaduljanak a fájdalomtól.

Helyes alvópozíció

Általánosságban igaz, hogy a háton alvás a legtermészetesebb helyzet, és bizonyítottan a legegészségesebb a gerincnek, sokszor megoldást jelent a nyakfájdalom ellen is, de ez egyéni megítélés kérdése. Eme tekintetben szintén nagyon nagy szerepe van a párnának is.

GettyImages-183825245
Fotó: Moncherie / Getty Images Hungary

Mindenkinek magának kell megtalálnia, melyik párna felel meg neki a leginkább, általános szabály, hogy ajánlatos olyat választani, ami alkalmazkodik a nyaki gerinc természetes vonalához. Érdemes kipróbálni a memóriahabos és az úgynevezett anatómiai párnákat is.

Monitor beállítása

Különösen laptopoknál gyakori, hogy lefelé kell billentenünk a fejünket, hogy jól lássuk a monitort. Ez pedig fokozatosan túlterheli a nyakat. Ha a laptopot nem lehet ennek megfelelően elhelyezni, érdemes beszerezni egy különálló képernyőt.

Mobilhasználat

Az okostelefon-használat miatt rengeteget nézünk lefelé. Ez a testhelyzet pedig jelentős stresszt jelent az ízületeknek, az ínszalagoknak, a csigolyáknak, ha pedig tartósan fennáll, akár degeneratív változásokat is okozhat. Ajánlatosabb szemmagasságban tartani a mobilt, próbáljunk szüneteket beiktatni, és ha lehet, csökkentsük az ezzel töltött időt!

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ha sokat telefonálunk, és emiatt kénytelenek vagyunk oldalra dönteni a fejünket, szintén fájdalmat okozhatunk magunknak. Ez azonban kikerülhető headset használatával!

Helyes testtartás

A rossz testtartás, esetleg a már meglévő fájdalmak miatt felvett kényszertartás tovább súlyosbíthatja a panaszokat. Manapság gyakran szinte szó szerint lógatjuk a fejünket, előreejtjük a vállunkat, ami jelentős terhelést jelent a hát és a nyak izmainak. Próbáljuk kihúzni magunkat, és szó szerint felemelni a fejünket.

Nyaktorna

Naponta többször érdemes megtornáztatni a nyakunkat, erősíteni és lazítani is. Nagyon óvatosan végezzünk nyakkörzést, de hátrafelé ne döntsük a nyakat! Majd a tarkónknál kulcsoljuk össze a kezeinket, és miközben a fejünket hátra akarjuk dönteni, a kezünkkel akadályozzuk meg azt, tartsunk ellen a nyomásnak!

GettyImages-1265265502
Fotó: Hispanolistic / Getty Images Hungary

Megfelelő folyadékfogyasztás

A napi 2,5 liter víz ivásának sok egészségi indoka van, többek közt az, hogy a hidratáció hozzájárul a porckorongok rugalmasságának fenntartásához, vagyis közvetve a fájdalommentes mozgáshoz. 

10 hatásos gyakorlat állandó nyakfájás ellen: azonnal enyhül tőlük a fájdalom

Az egyszerű nyújtó gyakorlatok akár ébredés után vagy bármikor a nap folyamán elvégezhetők, és rengeteget segítenek a nyaki fájdalmak elmulasztásában.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük