Milyen napszemüveget válassz? 3 fontos kritérium, aminek meg kell felelnie
Ne csak a fazon alapján válaszd ki a napszemüvegedet!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Azon túl, hogy egy napszemüveg öltöztet, és kiegészíti a megjelenést, természetesen fontosabb funkcióval is kell, hogy bírjon: mégpedig azzal, hogy védi a szemet.

A nap ultraibolya sugárzása nagymértékben roncsolhatja a látást, olyan komoly problémákhoz vezetve, mint a szürke hályog, illetve a színlátás vagy az éjszakai látás károsodása.

Ezért nagyon fontos, hogy olyan megbízható és teljes védelmet nyújtó szemüveget válassz, ami segíthet ezek kivédésében, hiszen a látás az egyik legnagyobb kincsünk. Segítünk ebben!

UV-szűrés

A napszemüvegek legfontosabb kritériuma, hogy magas UV szűrővel rendelkezzenek. Az egyszerűbb szemüvegek csak a 380 nm alatti sugarakat szűrik ki, vagyis nem nyújtanak teljes védelmet, ezért légy elővigyázatos a gyanúsan olcsó termékekkel.

Ezek azért is veszélyesek, mert sötét színük miatt még inkább kitágul a pupilla, minek köszönhetően még több UV-sugár jut a szembe, vagyis károsabbak, mint az, ha nincs rajtad szemüveg.

Inkább válassz kicsit drágább, de megbízható eszközt - lehetőleg optikában -, ami kiszűri a 400 nm alatti összes sugárzást. Ezeket európai szabvány szerint UV 400 jelzéssel kötelező ellátni, de akár 100% UV protection felirattal is találkozhatsz angol termékek esetében.

Nem tudod, jó-e a szemüveged?

Ha van már napszemüveged, de nem tudod, hogy az UV szűrője megfelelően védelemmel van-e ellátva, akkor menj be egy optikába, ahol pár száz forintért, sőt, sokszor ingyen is bemérik a szemüveg tényleges védelmét.

Simuljon az archoz!

A jó napszemüveg további ismérve, hogy nem áll el az arctól, szorosan körbefogja a szemet, hogy a káros UV-sugarak semmilyen irányból ne hatolhassanak be a lencse alá. Nem szélesebb, mint az arc, és nem is esik le a fejről egyetlen óvatlan mozdulat miatt. Nem szorítja az orrnyerget és a halántékot sem.

Persze nehéz ilyen fazont találni, hiszen a legtöbb szemüveg esetében a dizájn győzedelmeskedik a valós funkció helyett, és az emberek is hajlamosak a divatosabb fazonokat választani - például pilótaszemüvegek -, ha ezek nem is feltétlenül nyújtanak teljes védelmet az UV-sugarak ellen.

Az, hogy műanyag- vagy fémkeretes szemüveg mellett döntesz-e, lényegében teljesen mindegy, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A műanyag könnyebb, viszont hamarabb törik, ellenben a fém tartósabb, de hosszútávon elképzelhető, hogy kényelmetlenné válik a viselése.

Szemvizsgálat

Az általános szűrővizsgálatok mellett a szem egészségéről sem szabad megfeledkezni!

A lencse színe

Egyéni ízlés kérdése, hogy ki milyen színű lencsét kedvel, ebben a tekintetben nem állítható, hogy ez a szín vagy az jobb UV-szűrő képességgel rendelkezne. A lencse árnyalata inkább abból a szempontból meghatározó, hogy milyen tevékenység kapcsán fogod a napszemüveget viselni.

A semleges, szürkés, barnás, illetve borostyánsárga árnyalatok nem változtatják meg a környezet színeit, ezért hétköznapi viselethez ezeket szokták ajánlani. A sárga lencse kontrasztja sokkal nagyobb, viszont a színeket is erősen torzítja, ezt elsősorban akkor ajánlják, ha nappal szemben vezetsz.

A zöld szintén jó kontrasztot biztosít, és a csillogást is kiszűri, nagyon érzékeny szemek esetén hasznos választás. A pirosas lencse ellenben sportolás, különösen vízi sportok közben lehet előnyös, mert a kék és zöld háttér előtt kellő kontrasztot biztosít.

Ezt is szeretjük