Kávé helyett is beválik: 5 perces gyakorlatsor, ami azonnal energiával tölt fel - Az irodában is végezhető

Érdemes pár gyakorlatot elsajátítani, amik feltöltenek energiával a munkahelyeden.

stressz nő
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az ember többhetes vagy hónapos bezártság után kiszabadul az életbe, hirtelen tonnányi inger éri. Megváltoztak a munkahelyi és társadalmi körülmények, itt a kánikulai nyár, sok helyen még csak most indul újra a céges élet, máshol már a Bahamákra kívánkoznak a leterhelt irodai dolgozók.

Nem csoda, ha két óra tájban, amikor már az ebéd is leért a gyomrodba, előszeretettel kapaszkodsz a kávésbögrébe, és lanyhuló figyelemmel igyekszel a képernyőre koncentrálni. Vannak azonban olyan projektek, amik nem várhatnak arra, hogy végre beüssön az áldott koffein. Olyan ötperces trükköt hoztunk, amivel egy plusz, fókuszált energialöketet nyerhetsz az előtted tornyosuló munkához.

Az énidő fontos

Ez a pici torna és légzőgyakorlat segít a figyelmedet a jelenre koncentrálnod, miközben kellően ellazít és energizál. Mivel minimális mozgást is igényel - ha úgy érzed, furcsán néznének rád a kollégák -, javasolt elvonulnod egy nyugis helyre a munkaasztalodtól távolabb, ahol pár percig nem zavar senki. Halkítsd le a mobilod is, ez a mini énidő most hasznosabb lesz, mint a bejövő hívások azonnali fogadása. 

stressz levegő
Fotó: Compassionate Eye Foundation/Ste / Getty Images Hungary

Az kimerültség és a feltöltődés nemcsak az egyén közérzetére, egészségére hat, hanem a teljes szervezet teljesítményére is. A kimerült munkavállalók kétszer nagyobb eséllyel szenvednek munkahelyi balesetet, arról nem is beszélve, hogy 97%-uknak a kognitív képességei mérhetően visszaesnek. Ezzel szemben azok a szervezetek, melyek figyelmet fordítanak a munkavállalói jóllétre és regenerációra, 38%-os produktivitásnövekedést könyvelhetnek el.

Hogyan csináld?

Végy fel kényelmes, kis terpeszben álló testhelyzetet, vállaidat engedd hátra egy lágy vállkörrel. Egyenesítsd ki a gerinced. Karjaidat engedd le magad mellé, és pár másodpercig érezd meg a karod súlyát, hagyd lógni. Majd lassan mozgatva a fejed, tegyél pár könnyed fejkörzést, és masszírozd meg az orrnyergedet. Ha jólesik, csípőddel is körözz néhányat, mozgasd meg picit helyben a csuklód és térded kis körző mozdulatokkal. Tudatosítsd, hogy éppen melyik testrészedet tornáztatod, és próbáld meg a figyelmedet befelé összpontosítani, most ne gondolkozz a projektjeiden, és ne most tervezd meg fejben az esti bevásárlást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miután kicsit megmozgattad magad, keress egy biztos széket, a gurulós irodai most nem lesz segítségedre. Ülj le a szék szélére úgy, hogy hátad egyenes, térdeid pedig derékszögben behajlítottak legyenek, tehát ne húzd teljesen magad alá őket. Tenyeredet helyezd a térdedre, és ellenőrizd a vállad: ha kell, ereszd le újból. Nyújtózz meg fejtetővel a plafon felé, a fejed tartsd meg középen, és ha jólesik, a szemedet is becsukhatod.

Tedd a kezed a hasadra, ez segít a mellkas helyett ide irányítanod a levegőt a gyakorlat során. Szívd be a levegőt az orrodon lassan ötig számolva magadban, majd tartsd benn a levegőt, míg ugyancsak ötig számolsz el. Utána öt lassú számolás alatt fújd ki a levegőt a szádon, így biztosítva a teljes levegőcserét.

Ha mindezt egymás után háromszor megismételed, az agyadba áramló friss oxigén hatását szinte azonnal érezni fogod. Érdemes a gyakorlat végeztével összedörzsölni a tenyereidet, s az így felmelegített ujjakkal alaposan átmasszírozni az arcizmaidat is, mielőtt visszatérsz a feladataidhoz.

A szünet nem időpazarlás

A stresszes, feszült szituációkban és levegőtlen, zárt munkahelyi környezetben általában sokkal felszínesebben és gyorsabban lélegzünk, ezért egy ilyen rövidke légzésgyakorlattal remek újratöltést adhatunk a fáradt szellemünknek. Hasznos, ha a gyakorlat végzése közben végig figyeljük a légzésünket, és igyekszünk ellazulni, töltekezni ebben a néhány csendes percben.

stressz énidő
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

A valóban produktív munkavégzéshez tartsunk gyakran rövid szüneteket, ha tehetjük, ilyenkor sokat segíthet pár perc a friss levegőn. Javasolt elhagyni az asztalunkat, és jólesően otthagyni az aktuális gondolatokat akkor is, ha elsőre hatékonyabbnak tűnne egyben ledarálni a munkát. Figyeljünk magunkra, így fókuszunkat is egyre hosszabb időkre tarthatjuk fenn, miközben elkerülhetjük a kiégést.

10 jógapóz, ami csökkenti a stresszt: pár perc alatt érezhető a hatásuk

A jóga legnagyobb vonzerejét is a közvetlenül érezhető stresszoldó hatás adja. A mozgásforma hatékonyan nyújtja, és rugalmasabbá teszi a testet, építi az izomzatot, és feltölti a szervezet energiaraktárait is, rendszeresen végezve sokat segít a megfelelő stresszkezelésben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük