Szülés után mennél vissza dolgozni? Ezek a jogaid, ha anyaként újra munkába állnál

Mielőtt visszamennél dolgozni, nem árt, ha tisztában vagy a jogaiddal.

GettyImages-1022889234
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár egy, akár több gyermeke van az édesanyának, pár kihagyott év után bizony nehéz a munkába való visszaállás. 

A szülőben ilyenkor számos kérdés merül fel: nagy dilemma, mikor menjen vissza dolgozni, megvan-e még az a munkakör vagy pozíció, amit otthagyott a szülés előtt, és persze sokaknál az is fontos kérdés, mennyi fizetéssel térhet vissza. Azokat a szabályokat foglaltuk össze, amelyek a munkavállalóra és munkáltatóra egyaránt érvényesek.

A munkavállaló és munkáltató kötelezettségei

A szülő eldöntheti, kiélvezi-e az állam nyújtotta lehetőséget, és a gyermek hároméves koráig otthon marad-e. Sokan az anyagiak miatt döntenek úgy, hogy hamarabb visszamennének, a hatályos szabályok alapján erre a gyermek féléves korától van lehetőség. 

GettyImages-1145913096

A munkavállalónak idődben - ideális esetben egy-két hónappal előtte - telefonon vagy e-mailben jeleznie kell a munkáltatójának és a HR-osztálynak a visszatérést, hogy mindkét félnek elég ideje legyen a visszaállásra, a munka megszervezésére. Hogy biztosra menj, tértivevényes, ajánlott levelet is küldhetsz a fizetés nélküli szabadság megszüntetéséről és az újbóli munkába állásról, ezzel eleget teszel az együttműködési kötelezettségnek, amivel nem támadhatnak meg a későbbiekben. 

Amennyiben a gyermek hároméves kora előtt visszatérnél a munkába, a munkáltató köteles újbóli foglalkoztatásra, és ugyanabban a munkakörbe térhetsz vissza. Sok helyen ilyenkor kezd trükközni a cég: más munkakört biztosítanak a szülőnek, ami kevesebb fizetéssel jár. A legfontosabb tényező, hogy az édesanyának nem csökkenthetik a fizetését, a munkakör módosításában - amennyiben az előző megszűnt az évek során - pedig mindkét félnek közösen kell dűlőre jutnia. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mennyi lesz a fizetés?

A fentieket figyelembe véve a munkaszerződés is változtatásra kerül, a munkáltató ajánlatot tesz a munkabér módosítására, amelynél figyelembe veszi, hogy az azonos munkakörben foglalkoztatott kollégák milyen átlagos béremelésben részesültek, ezért a visszatérő szülőnek magasabb lesz a fizetése, mint amivel szülési szabadságra ment.

Amennyiben a munkáltató nem biztosít munkát, de egyik fél sem hajlik a munkaviszony megszüntetésére, akkor a szülő távolléti díjra vagy állásidőre járó bérre jogosult.

Lehet részmunkaidőben dolgozni?

Ha a gyes letelte után még nem érzed megoldhatónak, hogy teljes állásban dolgozz, lehetőség van a részmunkaidőre - amennyiben a gyerek még nem töltötte be a harmadik életévét, több gyermek esetén ez a legkisebb ötéves koráig igényelhető. Ehhez a munkaszerződés módosítására van szükség, ugyanakkor a munkaidő mértékével a juttatások is arányosan csökkennek.

GettyImages-186543700

Bennmaradt szabadságok

A gyermekkel otthon töltött idő munkaviszonynak számít, azonban nem a teljes időtartamra. A dolgozót az igénybe vett szülési szabadság - legfeljebb 24 hét - időtartama és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első 6 hónapja alapján illeti az időarányos szabadság - írja a hrportal.hu. A munkáltató a visszatérést követő 60 napon belül kiadhatja a korábbi évekről felhalmozódott szabadnapokat.

Kirúghatnak visszatérés után?

Lényeges információ, hogy az otthon maradt szülő a gyermek hároméves koráig felmondási védelem alatt áll. Ha az anya visszaáll a munkába, ez a védelem megszűnik, és sajnos előfordulhat, hogy egy-két hónap után a munkáltató az elbocsátás mellett dönt akkor is, ha az alkalmazott gyed mellett dolgozik.

Ugyanakkor, ha a szülési szabadság előtt vezetői pozíciót töltött be az anyuka, a munkavállaló csak megfelelő indokkal kérvényezheti az elbocsátást.

Ilyen az élet két gyerekkel valójában

Ha anya vagy, ismerősek lesznek neked az alábbi szituációk. Sírva nevetős rajzok következnek!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük