Miért megy jobban a munka, ha beágyazol reggel? Az elégedettségre is hat a kutatás szerint

Sokan érzik úgy, hogy a reggeli ágyazás teljességgel értelmetlen - azonban több kutatás is rácáfolt erre.

Reggeli ágyazás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kiderült, hogy a reggeli beágyazás, ami körülbelül 20 másodperces művelet, komoly hatással van a közérzetre, egyúttal arra, milyen sikeresen éljük meg a napot.

Egy ezerfős kutatás során vizsgálták ennek a reggeli rutinnak a hatását, az eredménytől azonnal megjön a kedved kisimítani az ágytakarót.

A beágyazás hatása

A tanulmány résztvevőinek fele rendszeresen beágyazott, míg a másik felük nem. A reggeli beágyazók közel kétharmada, 74%-a nyilatkozta, hogy sikerrel zárta a napot, akik viszont kihagyták ezt a lépést, azoknak csak a fele.

Ehhez az is hozzátartozik, hogy az ágyazók 21%-a azonnal dolgozni kezdett munkába érés után, és elmondásuk szerint képességük legjavát tudták nyújtani. Úgy tűnik, hogy ágyazáskor nemcsak az ágyneműt, de saját magadat is rendbe szeded.

Pozitív velejárója még, hogy strukturáltabbak, rutinokat követnek, és sokkal szervezettebbek. Ezenkívül eredményesebben kezelik a pénzügyi helyzeteiket, nem beszélve arról, hogy milyen hatékonyan takarítanak. Az ágyazók 75%-ának nagyon rendezett a lakása, akik nem vetik be az ágyukat, azoknak csak a 43%-a mondhatja el ezt magáról. Nem mellékesen felére csökken annak is az esélye, hogy valamilyen romlott ételt hagyjanak a hűtőben.

Alvás minősége

Érdekes adat, hogy az ágyazók túlnyomó része átlagosan 7 órát és 19 percet alszik éjszakánként, míg a többiek csak 6 órát és 57 percet. Ez azt jelenti, hogy hetente két és fél órával többet pihennek, ami sokat számít. Ez megteremti a kellő állapotot a motivált munkavégzéshez is.

beágyazás 1
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Ugyan az ágyazás egészségügyi hatása nem kiemelkedő téma a tudományos berkekben, de 2018-ban a Sleepopolis és 2011-ben a National Sleep Foundation vizsgálatai is hasonló eredményre jutottak. Minél rendetlenebb az ágy, annál gyengébb minőségű az alvás. Ráadásul az utóbbi kutatásban kiderült, hogy akik nem vetik be az ágyukat, rendszeresen megnyomják a szundi gombot is, emiatt gyakran nem tudnak időben felkelni.

Ezzel szemben az ágyazók átlagosan 14 perccel korábban ébrednek, így hamarabb elkezdik reggeli rutinjukat, ami közben össze tudják szedni a gondolataikat is. A kapkodós reggelek alatt sajnos erre nincs túl sok idő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Még ha csak egy kicsi összefüggés is van az ágyazás és az alvás minősége között, talán megéri kipróbálni. 

Álomszép mini hálókat mutatunk: amikor csak egyetlen ágynyi helyed van

A hálószoba az otthon egyik legfontosabb része, hiszen nap mint nap itt pihenjük ki fáradalmainkat. Kényelmesnek kell lennie, de tetszetősnek is, hogy lefekvéskor és az ébredéskor is kellemes környezetben hajtsuk álomra a fejünket, és nyissuk ki a szemünket.

Álomszép mini hálókat mutatunk: amikor csak egyetlen ágynyi helyed van

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük