Te is olvasod a céges e-maileket munkaidőn kívül? Ezért teszed rosszul

A munkahelyi e-mailek olvasásának is megvan a maguk helye és ideje.

otthoni munka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valószínűleg mindenki számára ismerős a probléma, ahogy folyamatosan érkeznek be munkavégzés során az e-mailek, amikkel kapcsolatban számos helyen nem létezik még irányelv, hogy mennyi időt kell vagy kellene eltölteni ezeknek az olvasásával és megválaszolásával.

Számos munkavállaló otthon is eléri a céges e-mail-fiókját, gyakran értesítést is kapnak arról, ha beérkezett egy munkához kapcsolódó e-mail. Hol van a határ? Hogyan lehet egészséges határokat beépíteni a vállalati kultúrába, miközben a munka is elkészül?

Az elvárások pontosítása

A kiégés fizikai és pszichés következményeire számos írás figyelmeztet minket - áll a hrpwr oldalán. Ám a burnout nem csak a túlórák és a projektek hazavitelének terméke. Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy amennyiben az alkalmazottaknak rajta kell tartaniuk a szemüket a céges e-maileken a munkaidőn kívül is, akkor több szorongást élnek meg. Ez kihat az egészségi állapotukra és a kapcsolataikra is. Még ha nem is kell konkrét munkát végezni, ez a „bekapcsolt mód” is árthat, nyomást helyezhet rájuk.

munka otthon 1
Fotó: Hybrid Images / Getty Images Hungary

Az egyik megoldás az lehet, hogy a munkáltatók csökkentik a munkaidő utáni kommunikációval kapcsolatos elvárásaikat, de legalábbis tisztázzák velük, hogy mely esetekben kell reagálniuk, és mely esetekben nem. Bár a legtöbb cégnél már talán bevett szokás, de betegség vagy nyaralás, szabadság alatt beállítható automatikus e-mail arról, hogy meddig nem vagyunk elérhetők, és kit kereshet a levélíró, amíg mi távol vagyunk. 

Ne ez legyen a követendő példa

Főnökként bármennyire imponáló lehet, hogy egy alkalmazott lelkesedéséből adódóan folyamatosan elérhető a kommunikációs csatornákon, lehetőleg ne ez legyen a példaértékű a szervezet többi dolgozója számára. Hiszen példaképp a késő esti munkavégzés gyakran nem megfelelő minőségű, ráadásul a pihenés hiánya is rontja a produktivitást, és káros hatással van az egészségre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Offline mód

Amennyiben olyan projektek vannak, amelyek megkívánják a túlórázást vagy a hétvégi munkavégzést, érdemes előre tisztázni, hogy mikor vagyunk elérhetőek, így nem kell a teljes hétvégét végigszorongani amiatt, hogy készenlétben kell lenni. Amikor nem vagyunk elérhetőek, gondoskodjunk arról, hogy újratöltsük energiaraktárainkat, és valóban offline módba kapcsoljunk.

Úgy érzed, közel állsz a kiégéshez? Tudományosan bizonyított módszerek, amik segítenek megelőzni a bajt

Ha állandóan fáradt vagy, a mentális és érzelmi kimerültség jeleit tapasztalod, nem találsz már örömöt, motivációt a munkádban, vagy könnyen ingerültté válsz, az fontos figyelmeztető jel lehet. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük