Úgy érzed, közel állsz a kiégéshez? Tudományosan bizonyított módszerek, amik segítenek megelőzni a bajt
Egyszerű, de nagyon hatásos technikákat mutatunk, melyekkel megelőzhető a burnout szindróma.

gondterhelt no laptop
beauty and style
Top olvasott cikkek

A monoton hétköznapok, a végeláthatatlannak tűnő feladatok és a folyamatos stressz hosszú távon könnyen burnout szindrómához vezethet. Ha állandóan fáradt vagy, a mentális és érzelmi kimerültség jeleit tapasztalod, nem találsz már örömöt, motivációt a munkádban, vagy könnyen ingerültté válsz, az fontos figyelmeztető jel lehet. Amennyiben ugyanis ezek közül két vagy három tünetet is észreveszel magadon, valószínűleg közel állsz a kiégéshez.

A legjobb, ha időben felismered az intő jeleket, és igyekszel visszafordítani a káros folyamatot. Bizonyos módszerek, egyes szokások beiktatása nagy segítséget nyújthat a nehéz időszakokban: tudományosan bizonyított, szakértők által javasolt stratégiákat gyűjtöttünk össze, melyek képesek megelőzni a kiégést vagy visszafordítani azt a kezdeti stádiumokból.

Nyílj meg másoknak

Az American Medical Assotiation kutatása során kiderült, hogy a legnagyobb stressznek kitett orvosok úgy előzik meg a leghatékonyabban a kiégést, hogy igyekeznek minden problémájukat megbeszélni a hozzájuk közel állókkal. A szakértők sem véletlenül javasolják ezt mindenkinek. Az ismerősök, a családtagok vagy a barátok támogatása nagyon sokat számít a nehéz időkben. Ha megnyílsz nekik, az megkönnyebbülést hoz számodra, érzed majd, hogy nem vagy egyedül a problémáddal, illetve a saját tapasztalataikkal, jótanácsaikkal is segítségedre lehetnek.

Fókuszálj az erősségeidre

Dr. Jim Harter pszichológus szerint a legelégedettebb, legelkötelezettebb munkavállalók az átlagnál négyszer több időt töltenek olyan feladatokkal, amelyekhez értenek, illetve amelyek igazán közel állnak hozzájuk, a képességeikhez. Éppen ezért fontos, hogy ha van rá lehetőség a munkahelyeden, vegyél részt olyan projektekben, kérj olyan teendőket, amik megfelelnek az igényeidnek, vagy amiket szívesen végeznél. Ez hozzájárul majd ahhoz, hogy növeld a motivációdat, a magabiztosságodat és megelőzd a kiégést.

Motiváló vágyak, tevékenységek

Ha a kiégés kezdeti jeleit tapasztalod, rendkívül fontos, hogy megtanulj nemet mondani, szánj időt önmagadra, a boldogságodra, és iktass be olyan apróságokat a mindennapjaidba, amik örömet okoznak, ösztönözhetnek. Egy 6000 fős kutatás kiderítette, hogy 16 alapvető tényező létezik, ami a leginkább képes motiválni az embert: a hatalom, a függetlenség, a kíváncsiság, az elfogadás, a rendezettség, a megtakarítások, a tisztelet, az eszmények, az emberi kapcsolatok, a család, a pozíció, a bosszú, a romantika, a testmozgás, az evés és a nyugalom. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A New York Times szakértői azt javasolják, válaszd ki ezek közül a pozitív, általad leginkább kedveld dolgokat, és koncentrálj ezekre. Nem kell nagy változtatást eszközölnöd, elég néhány apróság is: például iktass be napi 20 perc edzést, ha szeretsz főzni, készíts magadnak rendszeresen ebédet vagy vacsorát, szervezz programokat a pároddal, a családoddal, vagy tűzd ki a céljaid közé az előléptetést. Mindezek nem csupán az elégedettségi szintedet növelik majd, hanem ösztönöznek is, ezáltal pedig hozzájárulnak a kiégés megelőzéséhez.

Egy jó hobbi feltölt és megnyugtat

A Lifehack szakértői szerint egy kreatív hobbi kikapcsol, feltölt, megnyugtat, újra előhozza belőled a szenvedélyt, és ahhoz is hozzájárulhat, hogy hatékonyabban végezd a hétköznapi munkádat. Gondold át, mit csinálnál a legszívesebben, vagy vedd elő a gyermekkori hobbijaidat, és fordíts rájuk egy kis időt hétvégenként, esténként. Hidd el, nem marad el a hatása.

A mindfulness mint sokoldalú segítség

A mindfulness pozitív hatásait nem győzik hangsúlyozni a szakértők. Grace Bullock pszichológus elárulta, több kutatás is bizonyította, hogy a technika a kiégés megelőzésében is nagyon nagy szerepet játszik. A relaxációs módszer a tudatos jelenlétre épül, melynek három fő szintje van: a testi érzékelés, a gondolatok és az érzelmek. Kezdőként úgy gyakorolhatod a leginkább, ha mindig igyekszel a jelenre koncentrálni, és teljesen beleéled magad abba, amit csinálsz: ha dolgozol, akkor arra fókuszálsz, ha pedig lazítasz, nem engeded, hogy a teendőkkel kapcsolatos gondolatok beszivárogjanak a fejedbe, és megzavarjanak. Ide kattintva pedig még többet tudhatsz meg a módszerről.

A fenti technikák rendkívül hasznosak és hatékonyak a burnout szindróma megelőzésében. Azonban ha ezek alkalmazásával sem javul a helyzet, érdemes elgondolkodni a munkahelyváltáson, illetve szakértőhöz fordulni, aki segíthet megelőzni, kezelni a bajt. 

A munkahelyi problémák testi tünetei

Mindenkinél előfordul, hogy rosszabb napjai vannak a munkahelyén, ez teljesen természetes és normális, nem ad okot az aggodalomra. Az viszont már igen, ha valaki egyenesen utálja az állását: ez ugyanis nemcsak a munkakedvre, hanem a testi és lelki egészségre is káros hatással van. Pszichológusok árulták el, milyen meglepően káros hatásokat eredményez az, ha valaki nem szereti a munkáját: aki ezeket tapasztalja, annak minél hamarabb érdemes váltani.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük