Így lehet felismerni az energiavámpírokat: 7 típus, akinek ne engedd, hogy kihasználjon
Vannak olyan emberek, akik észrevétlenül csapolják mások energiáját. Az energiavámpírok áldozatai fáradtabbnak, motiválatlanabbnak érezhetik magukat.

energiavámpír, kapcsolat jelei
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokszor észrevétlenül csempészik bele magukat az emberek életébe az energiavámpírok. Mások örömét elrontják, esetleg a saját bánatukat nyomják le úgy a gyanútlan hallgatóság torkán, amitől bárki életkedve elpárolog.

Az ilyen típusú emberek gyakran észre sem veszik a hatást, mivel számukra az, ahogy viselkednek, pozitív hatással bír. Megszabadulnak a stressztől, a felgyülemlett haragtól vagy bánattól, mintegy a másik vállára helyezik ezeknek a súlyát. Azzal persze nem törődnek, hogy ez a hallgató felet hogyan érinti, sőt, gyakran úgy érzik magukat komfortosan, ha a másik is hasonló lelkiállapotba kerül, mint amiben ők vannak. 

Bárki lehet energiavámpír. A munkatársaktól elkezdve a családon és párkapcsolaton át egészen a legjobb barátokig. Sőt, legtöbbször épp azok tudnak a legjobban leszívni, akikhez az ember a legközelebb áll. A következő jelek segítenek felismerni őket: ha ezeket tapasztalod, érdemes óvatosan bánni az illetővel, és tudatosan ellenállni a hatásának.

Az állandóan szomorú

Az állandóan szomorú típus pusztán azzal képes kontroll alatt tartani a másikat, hogy mindig valamilyen bánat gyötri. A hétköznapok problémáit felnagyítja, és tragédiaként éli meg. Mivel ezekkel nem tud egyedül megbirkózni, mindig szüksége van valakire, akire át tudja rakni a terhet. A szomorúságával tart sakkban vagy akár telki terror alatt.

Nem mindenki barát, aki annak látszik.
Fotó: Steve Debenport / Getty Images Hungary

Bűntudatot ébreszt, hogyha nem fordulsz kellő figyelemmel a problémája felé annak ellenére, hogy gyakran ő maga a te gondoddal egyáltalán nem törődik. Nem tart téged elég empatikusnak. A saját tragédiája mindig sokkal fontosabb, mint másé, ebben pedig szépen lassan felőrlődik a segítő társ, mivel soha nem tud teljesen lelazulni a folyamatos szomorúságözön és lelkiismeret-furdalás miatt.

A mártír

Mindig valami olyan körülmény miatt panaszkodik, aminek ő az elszenvedője. Akkor is, ha ezen igen egyszerű módon képes lenne változtatni. Panaszkodni szeretnek a legjobban, a változtatásoktól pedig irtóznak. Tehetetlenségük leterhelő, és igen sok energiát emészt fel. Egészen addig, míg rá nem jön a másik, hogy nem tudja megmenteni önmagától. De sajnos vannak azok a segítő lelkek, akik bekerülnek egy ilyen ember hálójába.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az örökös gyanakvó

A gyanakvó senkiben nem bízik, bármilyen félreérthető mondatot azonnal a legrosszabb értelmezésében adaptál. Szeret összeesküvés-elméleteket szőni, ugyanakkor a véleményedre nem ad, hiszen senkinek a szavában nem hisz. Éppen ezért, ha te osztanál meg vele valamilyen számodra fontos, érdekes információt, azt azonnal kételkedéssel fogadná, mígnem egy idő után már egyoldalú, monológokon alapuló társalgásokba torkollik kommunikáció. A motiválatlanság és a ki nem mondott frusztráció az, ami megöl benned valamit, és előbb-utóbb egy teljesen érdektelen embernek fogod magad tartani a másik reakciója miatt.

Az agresszív

Nem tudod, mikor robban, szinte lábujjhegyen kell mellette létezni. Egy idő után azon kapod magad, hogy mindenért inkább bocsánatot kérsz, és gyomorgörcsös állapotban beszélgetsz vele. Agressziójával, hirtelen dühkitöréseivel félelmet kelt, melyet gyakran őszintének tűnő megbánás követ, amivel magához tudja láncolni a társát. Egy idő után az ember egy kalickába zárt madárnak érzi magát mellette.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary
Fotó: skynesher /

Az okoskodó

Mindent jobban tud, amit ő mond, sokkal fontosabb. Ha próbálnál vele beszélgetni, állandóan a nyelvtani vagy egyéb fogalmazásbeli és jelentésbeli hibákra hívja fel a figyelmet, nem szokott érdemi választ adni. Természetesen az ő szava szent, hogyha bármiben is próbálnál vele ellenkezni, az előre elkészített érvtervezetével a földbe tipor - akár mások előtt is. Előbb-utóbb frusztráció és harag üti fel a fejét benned, amik folyamatosan mérgeznek, és csak értelmetlen dühkitörésekhez vezetnek.

A féltékeny

Az ilyen típusú energiavámpír nem örül a jó híreknek, sikereknek, ha valami jó történik veled. Irigység gyötri, mert olyan álmokat tudtál megvalósítani, ami neki nem sikerült, és ezért téged büntet. Másik változata az, aki az idődre féltékeny. Azt kedveli a legjobban, hogyha minden egyes minőségi percedet vele töltöd, ha másokkal vagy, akkor bűntudatot kelt, rosszkedvű lesz, és megpróbál megbántani.

Nem mindenki való anyának.
Fotó: skynesher / Getty Images Hungary

Az önimádó

Ezek azok a nárcisztikus emberek, akik saját magukat szeretik a világon a legjobban. Szeretik, ha ők vannak a középpontban, untatják őket mások szövegelései. Ha megpróbálsz arra rávilágítani, hogy nem ők a világ közepe, megsértődnek, és próbálnak a lehető legalantasabb módon visszavágni. Legkönnyebben úgy lehet felismerni az ilyen embert, hogy magáról szeret a leginkább beszélni. Visszakérdezni, bocsánatot kérni vagy megköszönni bármilyen emberi gesztust szinte soha nem fog.

Az energiavámpírokkal nehéz dűlőre jutni. Ha az őszinte megbeszélés nem segít, akkor ki kell szállni a játszmáikból. Nem neked kell mélyen magadba nézned, hanem a másik félnek. 

10 mozdulat, amivel tudat alatt mindenkiben szimpátiát keltesz: figyelj rájuk az első percekben

Azt biztosan te is tudtad, hogy a testbeszéd nagyon sokat számít az ismerkedéskor, és később a kommunikáció során is, de nemcsak az fontos, hogyan gesztikulálsz, hanem akár az is lényeges lehet, hogy milyen irányban állsz, vagy merre néz a lábfejed. Nézd végig a képeket, és tudd meg, mit kell tenned a találkozás utáni első percekben ahhoz, hogy biztosan elnyerd a másik szimpátiáját.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük