Innen ismerheted fel, ha szociopata van a környezetedben - A pszichológusok szerint veszélyes is lehet

Nehéz őket felismerni és kezelni is, de fontos lenne megakadályozni, hogy kifejthessék rád a káros hatásukat.

szociopata cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A személyiségzavaros emberek nemcsak önmaguknak tesznek rosszat, hanem egész környezetükre káros hatást gyakorolhatnak. Ennek ellenére igyekezni kell harag nélkül kezelni őket, és csak arra ügyelni, hogy ne kerülhess a befolyásuk alá.

A mérgező embereken, az energiavámpírokon és a manipulátorokon kívül a szociopata személyiségekkel is vigyázni kell. Először is, fontos tisztázni, mit is jelent ez pontosan. A szociopátia egy antiszociális személyiségzavar, amit legtöbbször az életkörülmények, az átélt nehézségek alakítanak ki valakinél. Több apró jellemzőjük is van, a pszichológusok szerint leginkább a következő viselkedések és szokások leplezik le őket.

Elbűvölőek, de csak először

Egy szociopata személyiség az első találkozás alkalmával bájos, kedves, udvarias, és igyekszik érdeklődőnek mutatkozni, valójában viszont nem foglalkoztatják a válaszaid. Rögtön vonzónak, karizmatikusnak látszanak, és erős szexuális kisugárzásuk is van, de nem szabad ennek bedőlni. Később, ha már jobban ismernek, teljesen átalakul a viselkedésük.

szociopata 2

A szégyenérzet hiánya

A legtöbb szociopata személyiségzavarral küzdő szégyenérzet nélkül bánt meg másokat, és követ el olyan dolgokat, amiket nem szabadna. Gyakran bánt lelkileg vagy akár fizikailag másokat, mégis úgy érzi, nem tett semmi rosszat, vagy jogos volt a viselkedése. Ezért lehetetlen velük megbeszélni bármit is, mert soha nem ismerik el, ha olyat követtek el, amit nem szabadott volna.

A céljuk eléréséért mindenkin átgázolnak, nem érdekli őket, hogy kit kell ezért tönkretenni, ezért is lesz sok szociopata sikeres ember. De nem feltétlenül azért viselkednek így, mert direkt kárt akarnak okozni másokban, hanem azért, mert nem képesek törődni az emberek érzéseivel, nem mérik fel, mekkora fájdalmat okoznak.

Folyamatos hazugságok

Szinte az egész életüket hazugságokkal fűzik át, mert kényelmetlenül érzik magukat, ha igazat kell mondaniuk. De a terveik megvalósítása érdekében is képesek valótlant állítani és becsapni mindenkit. Sokszor találnak ki elképesztő történeteket a múltjukról, melyekbe annyira belelendülnek, hogy egész hosszan mesélik, és még ők is elhiszik, amit mondanak. Ha véletlenül belebuknának, azt szintén hazugsággal magyarázzák ki. Érdemes figyelni az apró részletekre vagy az esetleges hasonlóságokra mások sztorijaival, mert ezek leplezhetik le őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem bírják a kritikát

Hatalmas az egójuk, és mivel nem látják a saját hibáikat, azt sem bírják, ha mások hívják fel rájuk a figyelmet. Egy szociopata ezért semmilyen kritikát nem visel jól, és általában kétféleképpen reagál rá. Vagy elengedi a füle mellett, és később sem veszi figyelembe a kért változtatásokat, vagy valaki másra próbálja fogni a hibákat.

Jellemző még rájuk, hogy igen kevés barátjuk van, és igyekeznek őket elszigetelni másoktól. Ezen kívül manipulatívan viselkednek, nem bírják a monotonitást és az unalmas feladatokat, néha színlelik az érzelmeket, és sajnos gyakran kegyetlenül bánnak az állatokkal. Dominál a viselkedésükben a társadalmi szabályok áthágása és a törvény elleni lázadás is.

Miért veszélyesek?

A szociopaták kihasználnak, erősen befolyásolnak másokat úgy, hogy az nekik jó legyen. Nem törődnek senki érzelmeivel, érzéketlenek, és nehezen tudják kontrollálni a viselkedésüket. Ezért komoly veszélyt jelenthetnek másokra akár egy párkapcsolatban, akár a családban. A lelki sérülések, a bűntudat okozása mellett néha a tettlegességre is hajlamosak, és az erőszak, a testi sértés sem kizárható az esetükben.

szociopata
Ezt is szeretjük