Mit tegyél, ha mérgező ember van a környezetedben? Így kerülheted el, hogy befolyása alá vonjon

A mérgező emberek rossz hatással vannak a környezetükben élőkre. Nem könnyű bánni velük.

vita

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mérgező személyek romboló, káros hatással vannak másokra, feszültségeket, konfliktusokat gerjeszthetnek, és hosszú távon önbizalomhiányt, valamint lelki és testi problémákat is okozhatnak. Több fajta toxikus ember létezik, ezért nem könnyű felismerni őket, de néhány viselkedési forma különösen jellemző rájuk.

Ha ezeket már tapasztaltad, akkor lényeges, hogy tudd kezelni őket, ne engedd, hogy a hatalmuk alá vonjanak. Ez még nehezebb feladat, de szerencsére vannak olyan pszichológiai trükkök, amikkel gyorsan leszerelheted őket, és megelőzheted, hogy negatív hatással legyenek rád.

Így kezeld a mérgező embereket

Először is tisztázni kell, hogy nem minden ilyen személyt csupán a rosszindulat vezérel. Persze, előfordul ez is, de a mérgező emberek viselkedésének hátterében sok minden állhat, például gyerekkori traumák, családi problémák vagy többek között önértékelési zavar is, ezért fontos, hogy ne ellenségként tekints rájuk. Igyekezz inkább csak a negatív befolyásukat megszüntetni anélkül, hogy ellenszenves érzéseket és gondolatokat táplálnál irántuk.

Ehhez lényeges, hogy tarts egy kis távolságot tőlük. Ne avasd be őket a magánéletedbe, a munkahelyi gondokba, csak amennyire tényleg muszáj. Így kevesebb lehetőséget adsz nekik arra, hogy találjanak rajtad egy gyenge pontot, és a rosszindulatú pletykák terjesztéséhez sem lesz olyan sok alapjuk.

Vitázz okosan

A mérgező emberek néhány típusa gyakran keveredik vitába, sokszor ráadásul ők szítják a konfliktust. Ha nézeteltérésbe ütköznél velük, igyekezz annyira higgadt maradni, amennyire csak tudsz. Figyelj erre tudatosan, és a reakcióidra is. Ha nem húzod fel magad, nem éled bele magad túlságosan a vitába, látni fogja rajtad, zavarba jön, és lehet, hogy egy picit ő is visszavesz. Ha viszont nem, akkor néha érdemes bevonni egy harmadik felet is, aki reálisan látja a helyzetet, és észérveket hoz fel, bár sajnos ez sem mindig segít. Amikor viszont olyan problémán próbál valaki veszekedni veled, ami nem a te feladatod, nem érint igazán, akkor csak közöld vele ezt, és ne bonyolódj vitába.

Az is gyakori, hogy egy beszélgetés során a mérgező emberek leragadnak egy-egy problémánál, azt boncolgatják, továbbgondolják, és bűnbakokat keresnek ahelyett, hogy megoldást találnának. Ebben az esetben tereld el a szót, mondd el neki nyugodtan és kedvesen, hogy sajnos a helyzet már fennáll, nincs értelme megkeresni, ki a hibás, inkább a megoldáson gondolkozzatok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ha csak magára gondol

A mérgező emberek egy része rendkívül nárcisztikus személyiség: csak magukra gondolnak, csak a saját szempontjaikat veszik figyelembe mindig, és sokat dicsekednek. A legokosabb megoldás ilyenkor az, ha figyelmen kívül hagyod őket. Sokan igyekeznek letörni az önbizalmukat, kritizálni a toxikus személyeket, azonban ez nem vezet semmi jóra. Jobban teszed, ha inkább nem foglalkozol velük, egy-két szóban reagálsz valami semlegeset, nem kérdezel, és egy idő után valószínűleg észreveszi majd, hogy nálad hiába próbálkozik. Ha mégsem, igyekezz kizárni az elmédből őket, hogy megakadályozd azt, hogy felzaklassanak.

Ne buzdítsd a panaszkodót

Ha egy olyan mérgező emberrel találod szembe magad, aki mindig csak panaszkodik, és csak arról tud beszélni, mi mennyire rossz, neki mennyire nehéz, akkor is próbáld egy kicsit tartani a távolságot. Persze, rengeteg helyzet van, amikor érthető és teljesen természetes ez a viselkedés, hiszen amikor rossz történik az emberrel, kevesen tudják csak a pozitív dolgokat látni, és ilyenkor jól is esik elmondani, mi a helyzet. A mérgező emberek viszont sokszor sajnálatot akarnak kelteni önmaguk iránt, a negatív történésekkel magyarázkodnak és keresnek kifogásokat, ráadásul gyakran másoknak is el akarják venni a kedvét a dolgoktól. Ebben az esetben mondj néhány bátorító szót, majd tereld el a témát, vagy zárd le a beszélgetést, és ne hagyd, hogy magukkal rántsanak a borúlátásba.

Légy türelmes, és ne akard megváltoztatni

És végül fontos, hogy türelemmel kell lenned, mivel ha elkezded betartani a fenti szabályokat, valószínűleg a másik fél először nem reagál majd jól a viselkedésedre. Lehet, hogy dühöt vagy sértődést vált ki belőle, ha meghúzod a határaidat, az is lehet, hogy még jobban próbálkozik majd nálad, de a lényeg, hogy tarts ki, ne gyengülj el, és tudatosítsd magadban, hogy muszáj ezt tenned. Próbáld elhessegetni a bűntudatot, és az se jusson eszedbe, hogy meg kellene változtatni a másikat, mert ez csak kevés esetben működhet. Ha viszont közeli hozzátartozódról van szó – szülő vagy mondjuk, partner -, egy próbát érdemes tenni, és elmondani neki a problémáidat a viselkedésével kapcsolatban, vagy rábeszélni, hogy keressen fel egy pszichológust.

Ezt is szeretjük