6 apró jel, hogy mérgező párkapcsolatban él valaki - Sokan észre sem veszik

Vannak olyan ártalmatlannak tűnő jelek, melyekre mindenképpen oda kell figyelni.

mergezo parkapcsolat

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A körülöttünk élő mérgező embereket nehéz felismerni, de ha a partnerünk az, még inkább bajos lehet szembesülni vele. A legtöbb nő ugyanis vagy természetesnek veszi a párja viselkedését, hiszen ezt szokta meg tőle, vagy, ha fel is ismeri, hogy valami nincs rendben, fájó lehet bevallani önmagának a problémákat.

A felismerés fájdalommal és valószínűleg a felek közti konfliktusok felerősödésével, több és újabb nézeteltéréssel, vitával, végül pedig lehet, hogy szakítással járna. Pedig rendkívül fontos lenne ráeszmélni, mert egy ilyen párkapcsolat romboló és káros hatással lehet egy nő vagy akár egy férfi életére, lelkivilágára és egészségére is. Nem feltétlenül a fizikai agresszió jelzi egyértelműen a mérgező kapcsolatot: a pszichológusok szerint vannak olyan apró jelek, melyeket valóban nehezen veszünk észre.

Visszatartja a partnerét

A mérgező emberek nem bírják a változást, nem szeretik, ha a párjuk bele akar vágni valami újba, vagy éppen a karrierjét szeretné fejleszteni. Általában ugyanis ilyenkor veszélyeztetettnek és bizonytalannak érzik a helyzetüket, ezért mindent megtesznek, hogy visszatartsák a másikat. Ilyenkor jönnek a viták, a sértődések vagy az érvelések, hogy miért nem jó ötlet, amit kitalált, de legtöbbször az érzelmi zsarolást vetik be. Ez az alaphelyzet nemcsak akkor igaz, ha új dolgokba kezdene a partner, hanem akkor is, ha a párja nélkül szervez magának programot.

mergezo kapcsolat 1

A család és a rokonok kerülése

Természetes, hogy a szülők, a nagyszülők és a tágabb rokoni kör bemutatására nem a megismerkedés másnapján kerül sor, ha azonban már tényleg hosszú ideje együtt vannak a felek, és a férfi mégsem akarja megismerni a nő szeretteit, akkor az problémára utalhat. A mérgező személyiségek ugyanis, amennyire csak lehet, kerülik ezt a helyzetet. Feleslegesnek és fárasztónak tartják az ismerkedést, nem törődnek igazán a párjuk érzéseivel, az pedig egyáltalán nem érdekli őket, hogy a szülők mit gondolnak róluk.

A szex is kényes pont

A szex egyébként is a kapcsolatok egyik legfontosabb, de legérzékenyebb része, ezért nem szabadna ezzel sakkban tartani a partnert, pedig a mérgező emberek gyakran teszik. Ha például valami nem tetszik nekik, vagy valamit el akarnak érni, akkor szexmegvonást alkalmazhatnak zsarolásként, azt várva, hogy a másik meggondolja magát, vagy bocsánatot kér.

De az is jellemző, hogy nem fogadják el, ha a partnerüknek éppen nincs kedve összebújni, amikor nekik igen. Ilyenkor sértő vagy bántó megjegyzéseket tesznek, esetleg erőltetik a dolgot, súlyos esetben vitába is torkollhat a visszautasítás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Fenyegetőzés

A mérgező partner általában úgy old meg egy vitát, hogy azzal fenyegeti meg a másikat, szakít vele. Így az kénytelen teljesíteni a kívánságát, illetve igazat adni neki, ha nem akar véget vetni a kapcsolatnak. Ez azonban azzal is jár, hogy szinte semmit sem tehet, ami a párjának nem tetszik, ráadásul még azt a terhet is magára veszi, hogy miatta lehet vége a kapcsolatuknak.

Kritika és megvetés

Az ilyen típusú emberek állandóan lealacsonyítják a társukat, és lekezelően bánnak vele. Megalázzák ott, ahol csak tudják, hogy megmutassák, ők a dominánsabbak a kapcsolatban. Kinevetik a másikat a hobbijáért, a szokásaiért, és elérik, hogy értéktelennek érezze magát - mindezt azért, hogy teljesen a befolyásuk alá vonhassák, és biztosak lehessenek benne, nem hagyja majd el őket.

mergezo kapcsolat 3

Csak az ő boldogsága számít

Ha valaki azt tapasztalja, hogy nem is gondol másra, nem is vesz figyelembe semmit azon kívül, hogy a másikat boldoggá tegye, az is intő jel lehet arra, hogy a partnerével mérgező a viszonya. Egy párkapcsolatban ugyanis fontos, hogy a felek egyenlőek legyenek, mindketten megvalósíthassák a céljaikat, és mindketten boldognak érezzék magukat. Ehhez persze mindegyiküknek tenni kell néha a másikért is, de nem kizárólag csak az egyik félnek.

Apró jelek és a megoldás

Vannak azonban ezeken kívül is apró, figyelmeztető jelek. Például a távolságtartó viselkedés, a dolgok megbeszélése helyetti folyamatos vita, illetve a felelősség hárítása is utalhat arra, hogy mérgező kapcsolatban él valaki. Ha pedig az egyik fél úgy érzi, valóban nem egészséges a viszonya a párjával, nem szabad elfogadni, hanem tenni kell ellene, mielőtt jobban elfajulna a másik viselkedése. Először meg kell próbálni óvatosan megbeszélni vele a dolgokat, majd szép lassan változásra bírni, de ha ez sem sikerül, érdemes szakértő segítségét kérni a probléma megoldásához. Azonban, ha sehogy sem javul a helyzet, és így sincs semmilyen változás, akkor lehet, hogy érdemesebb a szakítás mellett dönteni.

Ezt is szeretjük