A mérgező emberek 4 fajtája, akik nagyon károsak a környezetükre - Ők a legveszélyesebbek

Ők azok, akik a legkárosabb hatással vannak másokra: minél gyorsabban felismered őket, annál kevésbé vonnak a befolyásuk alá.

Mérgező emberek fajtái
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mérgező emberek rendkívül rossz hatást gyakorolnak a környezetükben lévő emberekre: konfliktusokat szítanak, rombolják az önbizalmukat, stresszt váltanak ki belőlük, ráadásul hosszú távon lelki és egészségügyi problémák is kialakulhatnak miattuk.

Sajnos jóval több van belőlük, mint gondolnád, hiszen nemcsak a kollégák vagy a barátok, de még a családtagok között is lehetnek toxikus személyek, akiket még nehezebb kezelni, és akik esetében még jobban felerősödik a káros hatás. Éppen ezért fontos felismerni őket, és a lehető legjobban reagálni a viselkedésükre, de az is lényeges, hogy ne ítéld el őket, mert sosem tudhatod pontosan, hogy mi áll a viselkedésük hátterében. A saját érdekedben azonban lényeges, hogy jól kezeld a mérgező embereket, és az alábbi öt típusra mindenképpen érdemes odafigyelned, és elkerülni őket vagy kiiktatni a befolyásukat az életedből.

A passzív-agresszív mérgező ember

A passzív-agresszív viselkedésű talán ez az egyik leggyakrabban előforduló típusa a toxikus személyeknek. Ők kedves szavakba burkolják a fenyegetéseket, udvarias viselkedésük mögött pedig rosszindulat rejtőzhet. Igyekeznek állandó stresszt kiváltani belőled, és általában ez sikerül is nekik: az emberek a környezetükben állandóan feszültek, idegesek, mert érzik a rejtett agressziót, és tudják, hogy minden egyes mondatukban van valami hátsó szándék, valami sértés. Jellemző rájuk a szarkazmus, a bókokba rejtett gonosz megjegyzések, valamint az, hogy sosem tudhatod, egy-egy jelentéktelennek tűnő beszélgetés milyen reakciót válthat ki belőlük.

Ha tehát ezeket tapasztalod, akkor valószínűleg egy mérgező emberrel van dolgod. Ebben az esetben próbáld figyelmen kívül hagyni a rosszindulatú megjegyzéseiket, ne bonyolódj velük vitába, csak ha tényleg muszáj, és tudd, hogy nem azért ilyenek, mert veled van a baj. De talán az a legjobb, hogy ha messziről elkerülöd őket - persze ha van rá lehetőséged.

A kritizáló

Szintén borzasztóan káros hatással van másokra a kritizáló személyiség. Természetesen vannak kritikák, amikre szükség van, és olyanok, amik még jót is tesznek, de az ilyen típusba tartozó emberek állandóan hibát keresnek másokban, ráadásul nemcsak a tevékenységükre, hanem magára a személyre irányítják a megjegyzéseiket.

Beleszólnak az öltözködésedbe, soha nem értenek egyet a véleményeddel, és igyekeznek fogást találni rajtad akár úgy is, hogy a személyes meggyőződéseidet, a vallásodat és a szokásaidat is kritizálják. Sokszor pedig el is érik, hogy a körülöttük lévő emberek önbizalma csökkenjen, hibásnak érezzék magukat, ez azonban hosszú távon rendkívül káros a lelkiállapotodra. Hogy semlegesítsd a hatásukat, ne vedd magadra a kritikákat, sőt, nem is kell feltétlenül reagálnod rájuk. Szereld le őket néhány mondattal, majd lépj tovább, és ne rágódj azon, amit mondott az illető.

A narcisztikus

Szintén gyakran találkozhatsz önközpontú, önimádó mérgező emberekkel is, akik csak magukról tudnak beszélni, és csak a saját szempontjaikat tartják szem előtt. Úgy gondolják, ők mindent tudnak, legalábbis másoknál biztosan jobban, és az sem zavarja őket, ha te sokkal tapasztaltabb vagy képzettebb vagy bizonyos témákban. Az is jellemző rájuk azonban, hogy mindenkivel és mindenben versengenek, le akarják győzni a többieket, ami egy munkahelyen például rendkívül zavaró lehet, és komoly konfliktusokat generálhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A pszichológusok szerint viszont valójában ez a viselkedés a bizonytalanságukból fakad, amit kompenzálni próbálnak, ha pedig valaki megbántja őket, vagy keresztbetesz nekik, a legtöbbször egy életre ellenségként tekintenek a másikra, és néha még bosszút is forralnak. Légy velük meglepően kedves, igyekezz lepattintani a megjegyzéseiket, és próbálj nem figyelni rájuk és nem vitába bonyolódni velük.

A pletykás

Főleg munkahelyeken, de baráti körökben is hatalmas veszekedéseket és nézeteltéréseket okozhat egy pletykálkodó mérgező ember. Azért veszélyesek, mert egyrészt fájdalmat és kellemetlenséget okoznak annak, akiről terjesztik a híreket, másrészt pedig az egész légkört tönkretehetik, és nehezen megoldható viszályokat kelthetnek.

Sokakat megbántanak, aláássák mások tekintélyét, de a szakértők szerint gyakran ők is a bizonytalanságuk miatt teszik ezt. Ha ilyen ember van a környezetedben, próbáld minél kevesebb személyes információval ellátni, ne menj bele a pletykálásba, és ne is mondd tovább, amit tőle hallottál. Ha rólad terjesztenének valamit, vagy ne foglalkozz vele, vagy ha muszáj, tisztázd magad röviden és elegánsan, de ne kezdj magyarázkodni, hiszen nincs miért.

Ezt is szeretjük