Ettől a 6 szótól tudat alatt megbízhatatlannak látnak mások - Kerüld őket a munkahelyeden

Ha túl gyakran használod őket, akár ellenérzést is kiválthatsz velük a főnöködből.

munkahely beszelgetes cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az internet, az e-mailek és a chatelés megjelenésével a munkahelyi kommunikáció is teljesen átalakult. Ma már például sok helyen megengedett, sőt, bevett szokás akár mosolygós arcot is küldeni a főnöknek üzenetben. Ez feldobhatja és kicsit közvetlenebbé teheti a beszélgetést, azonban vannak olyan szavak, amiket sem üzenetben, sem személyesen nem szabadna használni.

Ezek ugyanis - leírva és kimondva is - rengeteg mindent elárulnak a személyiségedről, de sajnos sokszor akár tévesen is bemutathatnak. Például vannak olyanok, amiket otthon nyugodtan használhatsz, a munkahelyeden viszont nem, de olyanok is, amikről te nem is gondolod, hogy rossz benyomást keltenek. Pedig a következőek akár megbízhatatlannak is láttathatnak, ezért érdemes kerülni őket a munkahelyeden.

Szavak, amik megbízhatatlannak mutatnak

A Texasi Egyetem szakértői, köztük James W. Pennebaker pszichológus kutatása, de több más vizsgálat is bizonyította már, hogy a szavak sok mindent elárulnak egy ember személyiségéről, néha pedig tudat alatt akár antipatikussá is tehetnek valakit úgy, hogy az illető ezt egyáltalán nem is gondolja. Néhány kifejezést ezért érdemes csak ritkán használni mind a beszédben, mind az üzenetekben.

Ilyen például az esetleg, a talán, a kellene és a hasonló, feltételes módú igék, amik bizonytalanságot, a magabiztosság és a hozzáértés hiányát sugallják. Sajnos gyakran észrevétlenül is belekerülnek egy-egy mondatba, méghozzá úgy, hogy nem is sejted, mennyire negatív érzetet keltenek. Próbáld meg átgondolni, amit mondasz vagy leírsz, és iktasd ki ezeket a munkahelyi szókincsedből, amennyire csak lehet.

Igazából és remélhetőleg

Az igazából töltelékszóként funkcionál, mert valójában a legtöbbször nincs is rá szükség a mondatban. A szakértők szerint a használata azt üzeni a másik félnek, hogy nem mondasz teljesen igazat, vagy valamit igyekszel elhallgatni előle, esetleg magyarázkodsz, ezáltal pedig hosszú távon tudat alatt tesznek megbízhatatlanná a főnök szemében. Hagyd ki őket a mondataidból, és sokkal határozottabbnak tűnsz majd.

Ugyanez igaz a remélhetőleg szócskára is. Bár elvben pozitív akar lenni, és a legtöbben azt hiszik, hogy olyan benyomást is kelt, valójában pont az ellenkezőjét éred el vele. Egyrészt szintén bizonytalannak mutat, másrészt pedig, ha mondjuk azt mondod, hogy "remélhetőleg a kért időn belül kész is leszek a feladattal", akkor azt a benyomást kelted, mintha irreális lenne az elvárás, és nem tudod majd teljesíteni a kérést, tehát megbízhatatlannak könyvelhetnek el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A bocsánatkérés sem mindig jó

Ha rossz kontextusban használod, szintén gyengének és bizonytalannak tüntet fel a bocsánatkérés is. Ne kérj mindenért elnézést, mert ez félénknek mutat, és elárulja, hogy zavarban vagy. Sőt, akár azt is érzékeltetheti, hogy ezzel akarod felmenteni magad bizonyos szituáció vagy felelősség alól. Csak akkor használd, ha tényleg szükség van rá, akkor viszont mondd ki vagy írd le bátran és tisztán. 

A fentebb említett kifejezéseket természetesen nem mindig lehet kikerülni, azonban érdemes átgondolni, hogy mikor és miért használnád őket, és a lehető legtöbbször kihagyni őket a mondataidból, ha megbízható és határozott személynek akarsz tűnni.

Ezt is szeretjük