Hogyan ad 2 perc alatt önbizalmat és magabiztosságot az erőpóz? Megváltoztatja a rólad kialakult képet

Ezek a dominanciát sugárzó pózok rendkívül pozitív irányba befolyásolják a rólad kialakuló képet.

eropoz cover
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A testbeszéd szabályozásával rengeteg mindent elérhetsz, például szimpátiát és bizalmat kelthetsz másokban, kifejezheted az érdeklődésedet vagy a szeretetedet, sőt, még a céljaidat is könnyebben elérheted, mondjuk egy állásinterjún.

Azonban nemcsak másokra van óriási hatással a testbeszéded, hanem rád is. Vannak ugyanis olyan pózok, amiket ha felveszel két percre, teljesen megváltozik a hozzáállásod, magabiztosabb és határozottabb leszel, amit a beszélgetőpartner is észre fog venni.

Mi is az az erőpóz?

Az úgynevezett power posing jelenségét pszichológusok fejlesztették ki, és rengeteget vizsgálták a hatását. Egyöntetűen arra az eredményre jutottak, hogy mindig és mindenkinél beválik ez a módszer. A testbeszéd ugyanis megmutatja, hogy valaki mekkora önbizalommal bír, de azt is, hogy alá- vagy fölérendelt szerepet tölt be a beszélgetésben. Az erőpózok pedig pontosan azok a testhelyzetek, amik láttatják - és veled is éreztetik -, hogy fölérendelt, de legalább egyenrangú vagy, ezért segítenek a kommunikációban, önbizalmat adnak, sőt, még a stresszt is csökkentik egy apró trükk segítségével.

eropoz

Hogyan működik a power posing?

Többek között a Harvard Egyetem, a Texasi Egyetem és az Oregoni Egyetem végzett a dominanciát érzékeltető pózokra irányuló felméréseket, amik során vezető beosztású embereket vizsgáltak. Kiderült, hogy nemcsak a gondolkodásmódjuk hasonló, hanem a hormonszintjük is: több a testükben a tesztoszteron és kevesebb a kortizol. Ez pedig magabiztosságot, határozottságot és jobb stressztűrő képességet nyújt számukra. Tehát kiderítették, hogy a magasabb tesztoszteronszint is segít abban, hogy vezető képességekkel bírj, vagy legalábbis azt mutasd. A további kutatások során pedig arra is rájöttek, hogy bizonyos testhelyzetek képesek előállítani a megfelelő hormonmennyiséget és megemelni a tesztoszteron szintjét. Ezek a dominanciát sugárzó pózok segítenek abban, hogy jobban érezd magad, és mások szemében is tekintélyt sugárzó, magabiztos személyiségnek tűnj.

Ezeket a pózokat vesd be

Amy Cuddy és csapata pontosan kiderítették a vizsgálatok során, hogy mely pózok sugároznak erőt, de azokat is felfedték, amiket tilos felvenni, mert bizonytalanságot, félénkséget, zárkózottságot mutatnak, és csökkentik az önbizalmadat. Az erőpózok nyitottak, mint például a közepes terpesz és a csípőre tett kéz vagy a tarkón összekulcsolt kézfej és kifelé álló könyök, de a kanapé háttámláján való támaszkodás is ide tartozik. Ezzel szemben a gyengeséget sugárzó helyzetek inkább zártak, mint a görnyedt hát vagy a keresztbe tett kéz.

Hogyan és mikor alkalmazd őket?

A szakértők szerint a leghatásosabb a Wonder Woman-póz, azaz amikor csípőnél kissé szélesebb terpeszbe állsz, csípőre tett kézzel és ökölbe szorított ujjakkal, miközben kihúzod magad, kicsit felemeled a fejed és előre nézel. Ezt a hírességek, köztük Beyoncé is, előszeretettel alkalmazzák.

A pszichológusok elmondták, hogy ezek a testhelyzeteket többféleképpen vetheted be: fontos beszélgetés, tárgyalás, esemény előtt mondjuk a mosdóban felveheted az egyiket két percre, és rögtön kifejti a hatását, de hosszú távon a legjobb, ha mindennap két percen keresztül alkalmazod a pózok valamelyikét. Csinálhatod titokban, egyedül, de néhány ülőhelyzetet akár a munkahelyeden is felvehetsz. Akkor hatnak a legerősebben, ha közben a légzésedre figyelsz: mély levegőket veszel, hosszan szívod be és hosszan fújod ki őket. Egyes elemeiket - például az egyenes hátat vagy a kisebb terpeszt - beszélgetés közben is alkalmazhatod, de a szakértők azt is javasolják, hogy építs be egy ilyen kétperces gyakorlatot a reggeli rutinodba, hogy egész nap érezd az általuk adott magabiztosságot, határozottságod és erőt. 

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük