Ezt kell tenned, ha nem vagy szimpatikus: megváltoztathatod a rossz első benyomást

Bár rengeteget számít az első benyomás, ha mégsem úgy alakult, ahogyan szeretted volna, néhány módszerrel tehetsz ellene.

rossz elso benyomas
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az első találkozás alkalmával mindig kialakul valamilyen vélemény, benyomás a felekben egymásról, ami a későbbi kapcsolatot is sokszor meghatározza. Ilyenkor mindenki igyekszik odafigyelni arra, hogy pozitív legyen, vagy legalábbis semleges. Van is jó néhány trükk arra, hogyan váljunk szimpatikussá mások szemében, azonban néha előfordul, hogy nem a legjobb formánkat hozzuk, vagy valami balul sül el.

A legtöbben ilyenkor azt hiszik, hogy lehetetlen lesz ezek után megkedveltetni magukat, és bár az igaz, hogy erőfeszítéseket kell tenni hozzá, de megoldható az első benyomás átalakítása. Sokszor pedig meg is éri, például ha a főnöködről, a kollégáidról vagy éppen a párod szüleiről van szó. Ezeket a pszichológusok által javasolt trükköket bevetve biztosan sikerül majd.

Így változhat a rossz első benyomás

Ha valaki úgy érzi, nem keltett szimpátiát, gyakran azt a megoldást választja, hogy kerüli a találkozást és a beszélgetést az illetővel, viszont ha változtatni akarsz, ez a lehető legrosszabb dolog, amit csak tehetsz. Bármilyen kellemetlen is, oda kell menni, és beszélgetni, de egyáltalán nem mindegy, hogyan és miről. Kerüld a túlságosan erőltetett, tolakodó viselkedést: ne akarj vele direkt találkozni, de ha mondjuk összefuttok az ebédlőben, bátran szólítsd meg.

Thomas Mann and Melissa Ferguson pszichológusok kutatásai például arra világítottak rá, hogy néhány plusz információval segítheted, hogy változzon a rólad kialakult kép. Ha például volt oka annak, hogy esetleg máshogy viselkedtél, mint kellett volna, akkor akármilyen meglepően is hangzik, el lehet mondani. Nem magyarázkodásként, és nem konkrétan kijelentve, hogy ezért voltál olyan a múltkor, hanem csak a beszélgetés során elhintve, felületesen jegyezd meg, ha valami probléma volt. A másik ember a szakértők tapasztalatai alapján össze fogja ezt kapcsolni az első találkozással. Állítólag ugyanis ha megértést és kíváncsiságot támasztasz magaddal szemben a másikban, az elkezdi átértékelni az első benyomást.

Mintha semmi sem történt volna

Igyekezd leplezni, ha kínosan érzed magad, és csinálj úgy, mintha minden rendben ment volna. Légy kedves, udvarias és magabiztos, mert ezzel a viselkedéssel elháríthatod az ellened irányuló antipátiát. Így egy kicsit összezavarod és megleped majd a partnert, és érezteted, milyen is vagy valójában. Ezen kívül arra is kényszeríted, hogy újragondolja a rólad kialakult képet. Ha már az megfordul a fejében, hogy "Hűha, vajon mi történhetett vele?", akkor jó úton haladsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A viselkedés a kulcs

Ha rossz benyomást keltettél, még erőteljesebben kell koncentrálnod a pozitív érzéseket keltő viselkedésekre. Például mosolyogj tudatosan, de ne erőltetetten, légy udvarias, segítőkész, tarts szemkontaktust, hallgass figyelmesen és kérj véleményt. Egy munkahelyen például így felkeltheted a többiek figyelmét, méghozzá a lehető legjobb értelemben. Ha hosszabb időn keresztül ügyelsz ezekre, bebizonyosodik majd a szemükben, hogy az első találkozás csak véletlenül sikerült úgy, ahogy, és rájönnek, hogy valójában nagyon is szerethető személyiség vagy.

Ne légy türelmetlen

Azt is el kell fogadnod, hogy a rossz első benyomás megszüntetése nem megy egyik pillanatról a másikra. Kicsit hosszabb időre és több találkozásra van hozzá szükség, de lehetséges. Légy türelmes, és várd ki a változást, ha ugyanis a fenti módszereket alkalmazod, biztosan meglesz az eredménye. Súlyosan elrontott első benyomás, esetleg a megismerkedés alatti udvariatlan viselkedés esetében viszont bocsánatkérésre is szükség lesz. Ne szégyelld, ismerd be, ha hibáztál, hidd el, ezt mindenki értékeli majd.

Ezt is szeretjük