Egyre több a személyiségzavaros férfi - Innen tudhatod, hogy pszichopata vagy narcisztikus

Fontos, hogy felismerd az ilyen típusú férfiakat, mielőtt komolyabb gond lenne.

ferfi

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A randizás gyakran tartogat meglepetéseket. Előfordulhat például, hogy az első találkozáskor izgalmasnak és rejtélyesnek látszó partnert a későbbiekben inkább már kissé ijesztőnek találod, ami nem is véletlen. Egyre több ugyanis a személyiségzavaros férfi, akiket jobb elkerülni. A Randivonal.hu el is árulta, hogy milyen jelekre kell figyelned, ha nem szeretnél ilyen partnert az életedbe.

Egy tavalyi tanulmány azt vizsgálta, hogyan viszonyul a villámrandik során a sötét triásznak nevezett partnerekhez a többi társkereső. A sötét triász névre keresztelt személyiségtípusok közé a pszichopaták, a narcisztikusok és a machiavellisztikus személyiségzavarral élők tartoznak.

Mit kell tudni a sötét triászról?

A pszichopatát egyszerűen úgy szokták jellemezni, mint aki "nem szeret, nem szorong és nem tanul", viszont nagyon elbűvölő tud lenni céljai elérése érdekében, de vigyázat: rendkívül manipulatív!

A nárcizmus beképzeltség, hiúság, önhittség vagy egyszerűen önzés - nevét a mitológiai Narcissusról kapta, aki beleszeretett saját tükörképébe.

A machiavellizmus cinikus gondolkodásmódot, érzelmi hidegséget jelent: az ilyen ember is nagyon manipulatív, és célja elérése érdekében bármilyen eszközt helyénvalónak gondol.

Először szimpatikus, később veszélyes lehet

A kutatók megállapították, hogy mindhárom személyiségzavar rövid távon vonzó hatást gyakorol a partnerre. Sőt, a nárcizmus nemcsak rövid, hanem hosszú távon is arat, akár férfiakról, akár nőkről van szó, hiszen az önimádó személyiségek jellemzően extrovertáltak és jó megjelenésűek, ami a randizásnál természetesen további előnyt jelent.

Ha az első randin a férfi túlzott határozottságot mutat, az már rögtön egy intő jel lehet. Például, ha nemcsak kiválasztja a bort, de még rendel is a nő helyett úgy, hogy nem ismeri az ízlését, és nem is érdekli, figyelmeztető jel lehet. Ugyanúgy, ahogy az is, ha később visszaküldi a nő rosszul átsült ételét, és remek történeteket mesél, amelyeknek mind ő a pozitív főszereplője. Ez a magatartás a nőt abba az illúzióba ringathatja, hogy végre talált egy igazi férfit, aki majd megvédi őt, és dönt helyette.

Aztán később kiderül, hogy az ilyen védelmező, irányító személyiség valójában kontrollmániás, aki a párja minden lépését számon tartja: meg akarja szabni, hogyan öltözzön, kikkel barátkozzon, hogyan viselkedjen bizonyos helyzetekben és így tovább. A kezdetben pozitívként megélt személyiségjegyekről pedig könnyen kiderülhet, hogy inkább ijesztőek, mint vonzók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Innen ismerheted fel

És, hogy milyennek tűnnek a később rémisztővé, vagy akár bántalmazóvá váló személyiségek az első randin? Milyen negatív tulajdonságuk bűvölhet el bennünket pozitívként? A Randivonal.hu szakértői szerint az alábbiakra figyelni:

  • A birtoklási mániás védelmezőnek tűnhet.
  • A kontrollmániás vigasztalónak.
  • Az agresszív határozottnak.
  • Az erőszakos szenvedélyesnek.
  • A durva közvetlennek.
  • A leereszkedő bizalomkeltőnek.

Mit tehetsz?

- Ezeknek a csapdáknak az elkerüléséhez a legmegbízhatóbb támaszunk csak a megfelelő önismeret lehet. Tanuljuk meg letapogatni, hogy kik vagyunk valójában, milyen kapcsolatra vágyunk, milyen kapcsolódási mintázatban tudnánk mi a leginkább kiegyensúlyozottan lenni. Ehhez természetesen fel kell tárnunk önmagunkban is azokat a pontokat, ahol a személyiségzavarban szenvedők kapcsolódni tudnak hozzánk, ahol "rés lehet a pajzson", hogy időben ki tudjunk lépni a sok szenvedést kínáló kapcsolatból. Ha azonosítottuk ezeket a pontokat magunkban, tudatosak vagyunk rájuk, akkor könnyebben felismerjük a másikban is, mi az, ami a viselkedésében minket veszélyeztethet - mondta Gotthardt Zsóka klinikai szakpszichológus.

Azt is hozzátette, hogy érdemes megfigyelni a partnereket különböző szituációkban, és nem szabad hagyni, hogy elvakítson a külsejük, az energiájuk vagy az esetleges gazdagságuk. Az ilyen személyiségtípusok sokszor sikeresek, de éppen azért, mert remekül tudnak manipulálni, és mert sokan félnek tőlük.

Nem szabad mentségeket keresni számukra, ha bizonyos reakcióikat durvának, érzéketlennek, kegyetlennek találjuk. Fel kell tenni a kérdést: jó ember az illető? És ha nem, akkor vajon miért is bánna veled jól a jövőben?

Ezt is szeretjük