Mit tegyél, ha energiavámpír van a környezetedben? A pszichológusok szerint így akadályozhatod meg a káros hatásukat

Lehúzhatják a hangulatodat, az energiáidat, hosszú távon pedig stresszt okoznak, ha nem semlegesíted a hatásukat.

energiavampir
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak a mérgező emberek vannak rendkívül káros hatással másokra, hanem az úgynevezett energiavámpírok is. Ők azok, akik mások energiáit szívják el, méghozzá a legkülönbözőbb módokon.  Az "áldozat" csak azt veszi észre, hogy a velük való kommunikáció során szinte teljesen kimerül, fáradt vagy kedvtelen lesz, már akár már öt-tíz perc alatt is.

Ezek az emberek ugyanis igyekeznek olyan - mások számára kellemetlen - helyzeteket teremteni, amikben minél több energiát nyerhetnek, és leginkább azért, mert nekik túl kevés van, vagy túl sok problémával küzdenek, amikért másokat hibáztatnak, és a megoldást is másokban látják. Amikor a beszélgetőpartnerük lemerül, és látják, hogy szenvedni kezd, ők egy kicsit magabiztosabbnak és energikusabbnak érzik magukat. Éppen ezért lehetnek veszélyesek: felemésztik az energiádat, és átadják a negatív érzéseket, hosszú távon pedig, ha sok időt töltesz velük, komoly stresszt és önértékelési problémákat okozhatnak.

Így semlegesítsd az energiavámpírok hatását

Az energiavámpíroknak több típusuk van: vannak a hamis barátok, akik csak akkor keresnek, ha valami problémájuk van, és lelki szemetesnek használnak, vannak, akik mindig eljátsszák a szenvedőt és tőled várnak megértést és megoldást, de olyanok is akadnak gyakran, akik azt bizonygatják, hogy mindenkinél jobbak, illetve nem szabad megfeledkezni a passzív-agresszív típusról sem.

Sajnos több van belőlük, mind gondolnád, és fontos felismerni, ha energiavámpír van a környezetedben. Ebben az esetben ugyanis megakadályozhatod, hogy elszívják az energiáidat, és káros hatással legyenek rád. Ehhez a leghatásosabb, ha a pszichológusok trükkjeit alkalmazod, amik egyszerűek és hatásosak is egyben. De fontos leszögezni, hogy nem szabad ellenségként tekinteni az energiavámpírokra, hiszen ők sem feltétlenül rosszindulatból viselkednek így, hanem általában valamilyen helyzet vagy probléma váltotta ezt ki belőlük.

Kell a távolság

A legegyszerűbb módszer, ha elkerülöd őket, amennyire csak tudod. Ne állj meg velük beszélgetni, ha nem muszáj, ha pedig mégis szóba elegyedtél velük, akkor pár perc után udvariasan mondd meg, hogy dolgod van, és távozz elegánsan. Lényeges, hogy merj nemet mondani, és merd visszautasítani őket, akármennyire is próbálnak győzködni, hiszen ha meg akarod védeni magadat, nincs más választásod.

Lepd meg őket

Egy jól bevált módszer, ha kedvességgel reagálsz a viselkedésükre, méghozzá úgy, hogy nem veszed magadra, bármit is mondanak. Engedd, hogy lepattanjanak rólad a szavaik, és csak röviden válaszolj mindenre, bájosan, udvariasan, és úgy, mint akit lehetetlen megingatni, és akinek az energiáját lehetetlen elszívni. Magadban pedig tudatosítsd közben, hogy direkt csinálják, és nem szabad felidegesítened magadat a viselkedésükön.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Légy megértő

Ha sehogy sem tudtad elkerülni a beszélgetést, akkor nincs más választásod, mint megértőnek lenni. Ha ugyanis meg akarod győzni őket valamiről, vagy ellenkezel velük, akkor csak megadod nekik, amit szeretnének, és az energiádat is szépen lassan elszívják. Jobban teszed, ha nem akarod megoldani a problémáikat, nem reagálsz hevesen a mondandójukra, hanem csak elmondod, mennyire sajnálod, ami történt, vagy azt, hogy bízol benne, hogy megoldódik majd a gond, és ennyiben hagyod a témát.

A humor is megoldás

Szintén jó leszerelési módszer, ha humorral kezeled a viselkedésüket. Ha rosszindulatú megjegyzést kapsz, esetleg hosszú panaszkodást, akkor hatásos, ha egy kedves, vicces mondattal reagálsz, és a legjobb, hogy ezekre sokszor nem is igazán tudnak válaszolni, így le is zárhatod a témát. Vagy annyira meg is zavarhatod őket, hogy továbbállnak, mert rájönnek, hogy te nem sétálsz be a csapdájukba.

faradt no

Apróság, de fontos

Van azonban még valami, amit érdemes bevetni az energiavámpírok hatásának semlegesítése érdekében. Ez pedig az, hogy miután beszélsz velük, vagy esetleg hosszabb időt vagy kénytelen velük tölteni, kapcsolódj ki egy kicsit. A munkahelyen például, ha teheted, hallgass meg egy olyan zenét, amitől mindig jókedved lesz, vagy ha több időd van, sétálj egyet, esetleg hódolj a hobbidnak, vagy simogasd a kis kedvencedet. Mindegy, mit csinálsz, a lényeg, hogy olyan tevékenység legyen, ami pozitív energiákkal tölt fel.

Ezt is szeretjük