Tilos a túlbuzgóság a munkahelyen: a legtöbben ezt tartják idegesítőnek
Ez vezet a legtöbb vitához.

munkahely konfliktus cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy munkahelyen sokszor nézeteltérésekhez vezethetnek az új és régi, valamint a fiatal és a tapasztaltabb kollégák közti különbségek.

A komoly konfliktusok ezzel szemben ritkábbak, a profession.hu kutatásából kiderült, mik azok a dolgok, amik valódi, súlyosabb problémákhoz vezetnek.

Amit a fiatalabbak másképp csinálnak

A kutatás a korosztályok alapvető különbségei mellett az egymás közötti feszültségek forrását vizsgálta. A résztvevők egyetértettek abban, hogy valójában nem az alapvető értékekben kell a különbségeket keresni, hanem a körülmények változtak meg jelentősen. A fiatalabb, Y generációs pályakezdők számára például természetes, hogy minden információ azonnal elérhető az interneten, valamint, hogy azonnali visszajelzéseket kapnak az iskolában és a közösségi médiában, és hogy minden folyamatot és szabályt meg lehet kérdőjelezni. A munkára az önmegvalósítás formájaként, illetve az ahhoz szükséges rosszként viszonyulnak.

Az idősebb, X generáció tagjai hiányolják a rendszerszemléletet a fiatalokból, de emellett azt is érzékelik, hogy a részfeladatok megoldásában gyakran hatékonyabbak, mint a régebbi kollégák. Szerintük a magánéletükből és a személyiségükből is többet visznek be egy munkahelyre, mint az eddig megszokott volt, és éppen ezért bizonyos konfliktusokba is hevesebben állnak bele: az igazságérzetük nem engedi például, hogy a megoldásáig ne tartsanak napirenden egy problémát.

A komoly konfliktus okozója

Valódi konfliktusokat azonban nem ezek miatt, hanem a figyelemhiány, a túlbuzgóság és a laza időmenedzsment miatt élnek át a tapasztaltabb kollégák a fiatalokkal. Az Y generációnál sokkal kisebb az önkontroll, ha az összpontosításról vagy a reggeli munkakezdésről van szó. Ők nem a ledolgozott órák számát, hanem a teljesítményt tartják fontosnak, valamint fókuszba került náluk a rugalmas munkavégzés is. A multitasking - azaz, hogy egy időben több feladatot végeznek - is problémaforrás lehet, erre a legjobb példa a mobiltelefon-használat, amit tapasztaltabb kollégák megbeszélés közben illetlenségnek tartanak, miközben a fiatalabbaknak természetes, hogy azon jegyzetelnek, illetve szereznek be extra információkat.

A vezetők is ezeket a tulajdonságokat nevezték meg a potenciális konfliktusforrásoknak. Emellett arról számoltak be, hogy az Y generáció tagjai sokkal több és mélyebb visszajelzést követelnek meg a felettesüktől. Nem kedvelik a közvetlen irányítást és a nem szívesen választják a megszokott megoldásokat. Főnökként a két korosztály között a túlbuzgóságot emelték ki a legnagyobb veszélyforrásként. Sokszor fordul elő pozícióféltés a régebbi kollégáknál, ezt mindig kezelni kell.

Az Y generációnak az életútja is teljesen más, mint az X-eseknek: egyáltalán nem lehet egy tipikus modellt felállítani, már a diploma előtt és után is jellemző, hogy kihagynak egy-egy évet, vagy külföldön is tanulnak, és egyre gyakoribb, hogy nem vállalnak azonnal munkát. Jellemzőek a szakmai váltások, a nem teljes munkaidős munkavállalás, és extrém módon kitolódik a családalapítás is. A gyerekvállalás után sem lesz egyértelmű, hogy az egyik félnek fel kell adnia a karrierjét.

Ezt is szeretjük