A magyarok nagy része észleli a tüneteket, de nem is sejti, hogy betegséget jeleznek
A magyar munkavállalók több mint fele rengeteget túlórázik, 44% pedig elégedetlen a munkahelyével. Ezek a kiégés felé vezetnek.

kieges 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Frusztráltak, elégedetlenek, túlterheltek, de a stresszkezelésben nem jeleskednek a hazai munkavállalók, ami egyenes út lehet a munkahelyi kiégés felé, derül ki a Workania online kutatásából. 

Az úgynevezett burnout szindróma több ember érint, mint azt gondolnánk, nem véletlen, hogy május végén az Egészségügyi Világszervezet - WHO - betegségnek nyilvánította. Szerencsére a munkáltatók sokat tehetnek a dolgozói jólét, vagyis inkább jóllét érdekében.

Elégedetlenség, sok túlóra, túlterheltség

A kitöltők 44%-a elégedetlen a munkahelyével, 19% nem tudja eldönteni, elégedett-e, vagy sem, és mindössze 37% nyilatkozott pozitívan a napi robotról. Az elégedetlenségnek több oka lehet. A válaszadók 53%-a úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen túlórázik, a legtöbben átlagosan heti egy-három órát, de tizedük több mint heti tíz órát, ők minden munkanapra plusz két órát húznak rá. Nem csoda tehát az sem, hogy a válaszadók 62%-a nagyon, 24%-a pedig közepes mértékben érzi túlterheltnek magát, és mindössze 14% mondta azt, hogy csak kicsit, vagy egyáltalán nem. 

Szinte mindenki stresszel a munkán

A munkavállalók nagyon stresszesek: mindössze 7% mondhatja magát olyan szerencsésnek, hogy nem okoz számára stresszt a munka. 36% nagyon, míg 57% közepes vagy annál kissé erősebb mértékben érzi magát stresszesnek. A válaszokból az is kiderült, hogy a főnök a legnagyobb feszültségfaktor, majd a kollégák és végül a munka mennyisége következik a sorban. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A jelentős stresszmennyiség is lehet az egyik oka annak, hogy a megkérdezettek 32%-a egyáltalán nem, vagy csak minimálisan élvezi a munkáját, 33% közömbös, 25% inkább élvezi, mint nem, és mindössze 10% mondhatja el magáról, hogy imádja, amit csinál.

Ami a stresszkezelést illeti, itt sem jeleskednek a munkavállalók. 32% érzi úgy, hogy egyáltalán nem tudja hatékonyan kezelni a stresszt, 34% úgy értékeli, hogy van hova fejlődnie, de ugyanennyien nyilatkoztak úgy, hogy jól kezelik.

Szinte mindenki produkálja a kiégés tüneteit

A WHO hivatalos definíciója szerint a kiégés egy olyan betegség, melyet a nem megfelelően kezelt, krónikus munkahelyi stressz okoz. A kiégés három fő tünete a folyamatos fáradtságérzés, a munkahellyel kapcsolatos negativitás és cinizmus felerősödése, valamint a csökkent munkahatékonyság. Jó hír, hogy a válaszadók 78%-a hallott már a kiégésről. Kevésbé örömteli azonban, hogy 64% már tapasztalta is valamelyik tünetet magán. 

Aggodalomra ad okot az is, hogy a válaszadók 66%-a egyfolytában fáradtnak, 64%-a ingerlékenynek és 63%-a folyamatosan feszültnek érzi magát. A kitöltők több mint fele számolt be alvászavarról, 46% pedig a munkához köthető szorongást is jól ismeri. Megdöbbentő adat, hogy mindössze 7% állította azt, hogy egyik tünetet sem tapasztalta magán. 

Okok és a munkáltatói felelősség

A válaszadók döntő többségének - 79% - megfordult már a fejében, hogy jelenlegi karrierjét feladja, hogy valami teljesen újba kezdjen. De vajon mi az oka ennek és a fent leírtaknak? A frusztráció fakadhat az elismerés hiányából is, ugyanis 44% úgy érzi, hogy egyáltalán nem vagy csak alig ismerik el felettesei a munkáját, 48% szerint van ugyan némi elismerés, de lenne hova fejlődni e téren, és mindössze 7% érzi úgy, hogy teljes mértékben megbecsülik. 

Nem kérdés, hogy a kiégés megelőzésében a munkáltatónak kulcsszerepe van, ráadásul elemi érdeke is fűződik hozzá. A boldog és kiegyensúlyozott munkaerő hatékonyabban dolgozik. A boldogtalan és stresszes munkatársak ellenben előbb-utóbb eljátszanak a munkahelyváltás lehetőségével.

A megelőzés azonban befektetést igényel a munkáltató részéről, és itt nem csak az anyagiakra gondolunk. Stresszkezelő tréningekkel is segíthetik a dolgozókat, de a közösen eltöltött minőségi idő is kiemelten fontos. 

Ha úgy kapsz meg egy állást, hogy füllentettél az önéletrajzban

Erre a jelenségre épül az internet egyik legötletesebb mémje: a képeken olyan szituációk láthatók, melyekben az alanyoknak szemmel láthatóan fogalmuk sincs, mit csinálnak, vagy egyáltalán mit kellene, hogy csináljanak.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük