3 lépés, ami változást hoz, ha úgy érzed, hogy a munkád minden idődet felemészti

Hogyan legyen tökéletes az egyensúly a munka és a magánélet között?

otthon-dolgozik
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A digitalizáció korában mindannyian érezzük, hogy a munka sokszor olyan helyekre is betolakodik, ahol egyáltalán nincs keresnivalója. Márpedig az energikus, motivált munkavégzéshez rendszeres feltöltődésre, a hivatalos teendők nélkül töltött időre is szükség van.

Sokszor fel sem tűnik, ha az ember lefekvés előtt is rápillant a telefonjára, csekkolva, hogy nem érkezett-e meg a várt munkahelyi e-mail. A többség még egy kiránduláson vagy meghitt vacsorán sem halkítja le a mobilt, nehogy lemaradjon valami lényegesről. A tapasztalatok szerint ugyanakkor fontos lenne, hogy legyen lehetőség rendszeresen teljesen kikapcsolni, és önálló időt tölteni barátokkal, családtagokkal, vagy a hobbival foglalkozni. 

Tóth Réka, a Perfekt Zrt. szakértője szerint, mivel a jelenlegi túlzsúfolt környezet és a munkahely folyamatos figyelmet igényel, érdemes néhány saját praktikát alkalmazni, melyek segítségével kiegyensúlyozottabbá teheted a munka és a magánélet viszonyát.

Helyzetfelmérés: lista a napi rutinról

A naplóvezetés jó kiindulópont: így képbe kerülhetsz azzal, mi a fontos számodra, mely területekre érdemes több időt fordítani. Vezess tevékenységnaplót néhány hétig, írd össze, mi mindent csináltál, majd ennek alapján alakíts ki tágabb kategóriákat: például család, munka, továbbtanulás, sport, hobbi. A tapasztalatokat követően nézd meg, mivel mennyit foglalkozol, és jelöld, mi az, amit hangsúlyosabbá szeretnél tenni. Az összesítés segítségével talán számodra is sokkal tisztább lesz majd, hogy min kell változtatni.

Digitális detox: hátrább a mobilokkal!

Sokféle apró trükk van a digitális világból történő kiszakadásra, és személyfüggő, hogy kinek melyik jön be. A szakértő szerint kezdetnek mindenképpen jó módszer lehet, ha a mobiltulajdonos a bejelentkező képernyőjét "Biztos fontos?" feliratra változtatja, ami minden alkalommal figyelmezteti, hogy talán nem az élete múlik rajta, ha nem nézi meg.

Meghitt alkalmakkor vagy például kedvenc tevékenységed idejére érdemes nemcsak lehalkítani, hanem ki is kapcsolni a telefont. Így vibrálással vagy fényeffektekkel sem figyelmeztet, hogy lemaradtál az évszázad híréről. Emellett ellenőrizd a heti aktív képernyőidőt, melyről sok mobil ad tájékoztatást, és, ha kiugróan növekedni kezd, azonnal kezdd visszaszorítani!

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Persze a családtagok, közeli barátok, hozzátartozók hívása mindig fontos lehet, így érdemes a telefon kontaktlistájában olyan szűk csoportot létrehozni, melynek tagjai bármikor elérnek, ha krízishelyzet lenne.

Tanulás: hasznosan töltött énidő

Csoportosítsd át a munkára szánt energiát, és tűzz ki magad elé új szakmai célokat! A tapasztalatok szerint a saját döntés alapján elvégzett képzésekben a résztvevők különösen motiváltak, és sokan saját énidőként élik meg a tanfolyamon töltött órákat. A szakértő szerint az OKJ-s képzések gyakorlatias megközelítésűek, és a munkaerőpiacon is keresett szakmákat kínálnak.

Mivel rugalmas időbeosztásban is elvégezhetőek, különösen kedveltek azok körében, akik valamilyen szakmai változásban, fejlődésben gondolkodnak. A képzés egyben környezetváltozás is, lehetőséget ad új emberek és új nézőpontok megismerésére, ami javítja az önismeretet, így segítheti a munka-magánélet egyensúly megteremtését.

Fotók: Getty Images.

Mások hogy töltik az estéiket egy dolgos nap után?

Vannak, akik közösen asztalhoz ülnek a családdal, és egészséges ételeket fogyasztanak, mások inkább a kanapéra heverednek, és a kutya társaságában falatoznak.

Átlagos otthonokba lesett be a fotós esténként: nem azt látta, amire számított

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük