Hogyan hat a testre, ha valaki utálja a munkáját? Pszichológusok mondták el a következményeket

Nemcsak lelki problémákat, de fizikai tüneteket is okozhatnak a munka iránti negatív érzések.

gondterhelt dolgozo no cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenkinél előfordul, hogy rosszabb napjai vannak a munkahelyén, ez teljesen természetes és normális, nem ad okot az aggodalomra. Az viszont már igen, ha valaki egyenesen utálja az állását: ez ugyanis nemcsak a munkakedvre, hanem a testi és lelki egészségre is káros hatással van.

Azon kívül, hogy az illető nehezebben kel fel reggelente, és rossz hangulatban indul el otthonról, más, hosszútávon megjelenő következményeket is okoz a munkahely iránti gyűlölet. Pszichológusok árulták el, milyen meglepően káros hatásokat eredményez az, ha valaki nem szereti az állását: aki ezeket tapasztalja, annak minél hamarabb érdemes váltani.

Alvási nehézségek léphetnek fel

Monique Reynolds pszichológus szerint az alvási nehézség a leggyakoribb probléma, amit a munka iránti negatív érzések okoznak. Ezek gyakran azért jelentkeznek, mert az ember nem bírja elengedni a napközben történeteket, éjszaka is a másnapi nehézségeken gondolkodik, vagy éppen előre tart a következő reggeltől, amikor ismét el kell indulnia a munkahelyére. Ha néha fordul csak elő, akkor nem okoz komolyabb gondot, de, ha hosszú távon jelentkezik, az borzasztóan káros az egészségre.

Fejfájás és izomfájdalom is kialakulhat

Amikor az ember az irodát veszélyes helynek látja, az izmai akaratlanul is gyakran megfeszülnek, ez pedig általában nyak-, váll- és fejfájáshoz vezet. A túlzott stressz ugyanis sokszor kínokat okoz a testnek, nem beszélve arról, hogy az agy hatalmas löket adrenalint és más stresszhormont bocsát ki, ami nemcsak az idegrendszert terheli meg, de az izmokat is.

Állandósuló gyomorproblémák

A rossz munkahely okozta stressz gyomorproblémák kialakulásához vezet, mert befolyásolja a belekben található jótékony baktériumok számát, és azt is, hogy mit képes megemészteni az ember, illetve mit nem. A leggyakoribbak tünetek közé tartozik a puffadás, a székrekedés és a különböző, látszólag ok nélkül kialakuló görcs is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sosem múló fáradtság

A mérgező munkahelyek az állandó fáradtság csapdájába ejtik az embereket: mivel mindig túlhajtottak és stresszesek, folyton erőtlenek, álmosak. Ez a folyamatos fáradtság pedig egy öngerjesztő folyamatként működik, mivel csak még inkább felerősíti a túlterheltség érzését. Ha valaki sem a hétvégék, sem a hosszabb szabadságok után nem képes kipihent lenni, és emögött nem áll semmilyen betegség, akkor ajánlott átgondolni a munkahellyel kapcsolatos érzelmeket.

Csökken a szex iránti vágy

Amikor az ember utálja a munkáját, az kihat a kapcsolatára is, hiszen nem sokan tudják letenni a problémákat, mihelyst letelik a napi nyolc óra. Az Amerikai Pszichológiai Társaság kutatásai szerint, ha egy nőnek pénzügyi, magánéleti vagy munkahelyi nehézségekkel kell megküzdenie, az ezek okozta stressz erőteljesen csökkenti a szexuális vágyat, de a férfiaknál is jóval alacsonyabb libidót eredményez.

Mindezeken kívül az étvágy drasztikus csökkenését vagy növekvését, illetve az immunrendszer gyengülését, ezáltal gyakori megbetegedéseket is eredményezhet az, ha valaki utálja a munkahelyét. Ezért, ha egy hosszabb pihenő és a negatív gondolkodás kiiktatása sem segít, mindenképpen érdemes váltani, és új állást keresni az egészség érdekében is.

Mit csinálj, ha boldogtalan vagy a munkahelyen?

A kutatók és a pszichológusok szerint néhány apró, jelentéktelennek tűnő változtatás, tevékenység képes egy kicsit feldobni a hangulatodat, új energiával tölteni fel, motiváltabbá tenni, illetve a munkahelyi légkört is javítani. A következő apróságokat mindenképpen iktasd be a napi rutinodba az irodában, ha nem akarsz felmondani. Kutatások és szakértők bizonyították a hatásukat.

Boldogtalan vagy a munkahelyeden? 10 dolog, amit meg kell tenned, ha nem akarsz felmondani

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük