Hogy kérj a leghatékonyabban fizetésemelést 2019-ben? A karrierszakértő szerint így lesz célravezető

A szakértő elárulta, miket kell kiemelni ahhoz, hogy megkapd a vágyott összeget a főnöködtől.

fonok alkalmazott beszelget
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sosem könnyű odaállni a főnököd elé, és arra kérni, hogy emelje meg a fizetésedet, hiszen rengeteg kétség merül fel ilyenkor az emberben. Arról nem is beszélve, hogy nem kis bátorság kell ahhoz, hogy megpróbáld meggyőzni, hogy valóban többet érdemelsz.

Ha viszont úgy érzed, túlságosan kevés az a bizonyos összeg, mindenképpen érdemes megpróbálnod beszélni a feletteseddel. Mielőtt azonban bekopognál hozzá, és előállnál az ötlettel, készülj fel alaposan, hogy elérd a célodat, és ne hozhasson kínos helyzetbe a vezető. A karrierszakértő szerint már a megszokottól kissé eltérő dolgokat kell hangsúlyozni ahhoz, hogy meglegyen a nagyobb fizetés: ha így kéred, biztosan megkapod majd a vágyott emelést.

Mutasd be az értékeidet!

Sue Ellson azt tanácsolja mindenkinek, hogy koncentráljon arra az érvelés során, hogy miért nagy érték a személye, a munkája a cégnek, mit tesz hozzá a vállalat sikeréhez, vagy éppen mi az, amiben ő a legprofibb mindenki közül. Ajánlott konkrét példákkal, megtörtént esetekkel készülni, melyek még indokoltabbá teszik majd a főnök szemében is a fizetésemelést.

Hangsúlyozd, amit elértél!

Javasolt azt is kiemelned, hogy mennyit és miben fejlődtél, milyen komoly feladatokat oldottál meg, vagy, hogy segítetted a cég, esetleg a kollégáid fejlődését. Mondd el, milyen kapcsolatot alakítottál ki az ügyfelekkel, a veled dolgozókkal, és mutass rá, milyen pozitív változásokon ment át a munkád. Ezen kívül pedig azt is mondd el, mennyi felelősséget vállaltál a pozícióddal, és mit teszel azért, hogy egyre csak jobb legyél. Ezzel azt üzenheted a főnöknek, hogy remekül veszed a kihívásokat, és a munkád folyamatosan csak javul, a tehetségedet pedig szintén igyekszel fejleszteni.

Biztosítsd a jövőről!

A főnök hajlamosabb indokoltnak látni a kérést, ha biztosítod arról, hogy a jövőben is hasonló vagy még jobb lesz a munkád minősége, erősödni fog a motivációd, és igyekszel új ötletekkel előállni. Ha megígéred, hogy ezentúl még az eddigi teljesítményedet is túlszárnyalod, akkor sokkal nagyobb az esély arra, hogy meg tudod győzni az emelésről. Persze, túlzásba azért ne ess az ígéretekkel.

Készülj részletekkel és javaslatokkal!

A szakértő szerint egyrészt érdemes egy magasabb és egy alacsonyabb összeggel felkészülni, mert a felettes ilyenkor gyakran megkérdezi, mi az elvárásod, mennyivel szeretnél többet. Ilyenkor a magasabb összeget mondd előbb, ha pedig alkudozásra kerülne a sor, jöhet az alacsonyabb. Másrészt pedig készülj a fizetésedre vonatkozó részletekkel: mennyivel vettek fel, mennyit emeltek azóta, mikor volt az utolsó emelés, illetve, hogy a más cégeknél hasonló pozíciókban dolgozóknak mennyi a bérük. Ezek ugyanis mind-mind erős érvek lehetnek a tárgyalás során.

Szimpátiakeltés pár perc alatt

A testbeszéd sokat számít az ismerkedéskor, és később a kommunikáció során is, de nemcsak az fontos, hogyan gesztikulálsz, hanem akár az is lényeges lehet, hogy milyen irányban állsz, vagy merre néz a lábfejed. Tudd meg, mit kell tenned a találkozás utáni első percekben ahhoz, hogy biztosan elnyerd a másik szimpátiáját.

Ezt is szeretjük