Szívességet akarsz kérni? Az FBI-szakértő 6 trükkjével garantáltan nem utasítják vissza
Egyáltalán nem is annyira bonyolult szívességet kérni: ezekkel az apró trükkökkel biztosan sikerül majd.

kollegak
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néhányan bátran bárki elé odaállnak a kívánságukkal, míg mások erősen ódzkodnak attól, hogy szívességet kérjenek akár a főnöküktől, egy kollégától, sőt, még egy családtagjuktól is. A mindennapok során viszont gyakran kerülhetsz olyan helyzetekbe, amikor a saját vagy mások érdekében nem tehetsz mást.

Ilyen szituációk esetén érdemes bevetni néhány olyan trükköt, mellyel biztosra mehetsz, és elérheted, hogy szívesen segítsenek neked. Dr. David J. Lieberman - akinek módszereivel az FBI is dolgozik - Vegyél rá bárkit bármire című könyvében pszichológiai technikákat árul el azzal kapcsolatban, hogyan érheted el, amit szeretnél. Természetesen nem arról van szó, hogy bármire rá szabad venni a másikat, csupán arról, hogy, ha egy apróbb szívességre van szükséged, ami másnak sem okoz nagy problémát, akkor ezekkel rásegíthetsz, hogy rábólintsanak a kérésedre.

Fontos az időzítés

Mikorra érdemes kérésed teljesítését időzítened? Közeli vagy távoli időpontot jelölj meg erre? Minél távolibb, annál jobb, mert a közeli idegessé tesz, és szorongást kelt. Ha mégis azonnali segítségre van szükséged, tanácsos olyasvalaki után nézned, aki nem nagyon elfoglalt. Óriási lehet a különbség egy agyonhajszolt és egy ráérő ember válasza között.

A kölcsönösség a kulcs

Amikor kapunk valamit valakitől, gyakran érezzük úgy, hogy viszonozni kell a szívességet. Ezért, ha felajánlasz valamit, bármit a másiknak, jelentősen megnövelheted az együttműködő képességét. Lehet, ez az „ajándék” az időd, a figyelmed vagy akár egy apró gesztus, bók.

Résztvevők és apátia

Számos, a segítséggel foglalkozó kutatás mutatta ki, hogy a résztvevők számának növekedése fordítottan arányos a segítségre vállalkozókéval. Ennek oka a felelősség megosztásának lélektani jelensége. Az összefüggés szinte minden helyzetre érvényes. Mikor kéréssel fordulsz valakihez, add tudtára, hogy rajta kívül senkire nem számíthatsz - de vigyázz, hogy még véletlenül se tűnjön zsarolásnak, és ne is legyen az. Amennyiben az illető úgy érzi, hogy bárki a helyére állhat, és nem az ő dolga megoldani a helyzetet, erkölcsi kötelességet sem érez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lelkiállapottól függ

A kutatások tanúsága szerint, ha jó a másik lelkiállapota, nagyon világosan kell elé tárnod a kívánságodat. Ennek az az oka, hogy jó hangulatban csökken a zavaros, nyomasztó helyzetekkel szembeni segítőkészség, mivel senki nem akarja elveszteni a jókedvét. Ugyancsak kísérletek igazolják, hogy a rossz hangulat megnövelheti a segítőkedvet, amennyiben vidámabbá tehet. Tanácsos ezért hangsúlyoznod, milyen könnyű és hatékony a feladat, és ígérd be a pozitív lelki hozadékot is. Mondd el, hogy segítsége alig igényel tőle erőfeszítést, és garantáltan jó érzéssel tölti majd el az eredmény.

Apátia vagy empátia

Kutatások bizonyítják, hogy könnyebben kapsz segítséget, ha nem te vagy a bajaid oka. Ha az illető semmiről sem tehet, mindenki készségesebben áll a rendelkezésére. Ezért, ha szívességet szeretnél kérni, fontos hangsúlyoznod a bűntelenségedet. Azt, hogy bajodat külső körülmények okozták, és ezeknek estél áldozatul. Persze, ez nem azt jelenti, hogy hazudj, ha valamit szeretnél, hanem azt, hogy, ha tényleg így van, ne tartsd magadban az információt.

Idézz fel egy régi esetet!

Meglepő kísérletek tanúsítják, milyen nagymértékben függ az önkép a memóriától, múltbéli események felidézésétől, az elvárás lélektani törvénye szerint pedig mindenki igyekszik az önképének megfelelően cselekedni. Ezért szívesség kérésekor érdemes a számodra kedvező emlékeket felidézni az illetővel kapcsolatban: például, hogy mindig segít másokon, vagy akár egy konkrét esetet is említhetsz, így könnyebben meggyőzheted.

Az élet gyakran sodorhat olyan helyzetekbe, amikor a saját érdekedben érvényesíteni kell az akaratodat. Ilyen esetben nagy segítséget nyújthatnak a szakember trükkjei, hogy véghez vihesd, amit szeretnél. Dr. David Lieberman az emberi kommunikáció újdonságnak számító területén kutakodik: a Vegyél rá bárki bármire című könyvében elárulja azokat a módszereit, melyeket az FBI is használ. Hogyan vegyél rá másokat egy szívességre, arra, hogy hívjanak vissza, hogy megbízzanak benned? A könyvben mindezekre - és még rengeteg más hasonló kérdésre - választ találsz. Ha felkeltette az érdeklődésedet, ide kattintva megvásárolhatod.
Ezt is szeretjük