Mit tegyél, ha nehezen kezelhető emberrel dolgozol? Ezt tilos, és ezt érdemes

Néhány trükköt bevetve nyugodtan megbeszélhetsz vele mindent, elkerülheted a konfliktusokat, és elérheted, amit szeretnél.

munkahelyi konfliktus
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden munkahelyen vannak makacs, önfejű, hirtelen haragú, meggyőzhetetlen, nárcisztikus vagy bármilyen más okból kifolyólag igen nehezen kezelhető emberek. Ők azok, akikkel szinte lehetetlen megbeszélni vitás kérdéseket, meggyőzni őket az igazadról, mert vagy semmit nem érsz el, vagy csupán annyit, hogy konfliktusba kerülsz velük.

Nem könnyű kijönni velük, együtt dolgozni pedig még kevésbé, de néhány taktikát alkalmazva elkerülheted a kellemetlen helyzeteket, a vitákat, és elérheted azt, hogy érdemben tudjátok megtárgyalni a munkaügyeket, sőt, még az ötleteidet, javaslataidat is könnyebben végigviheted náluk.

Amit sose tegyél!

Mielőtt beszélgetést kezdeményezel valami fontosról, mindig tartsd észben, hogy a múltat, a régi problémákat tilos felhozni. Ezek ugyanis rögtön negatív érzéseket keltenek a másikban, ami azt eredményezi, hogy még jobban felhúzza maga elé a falakat, és szinte meg sem hallja majd, amit mondasz. Szintén nem ajánlott a mindig és a soha szavak használata általánosításként.

Nem javasolt másokat sem bevonnod a kettőtök ügyébe, mivel ez csak még több nehézséget, ellenségeskedést szül. És az sem jó taktika, ha a felbőszült beszélgetőpartner mondataira hasonlóan ingerülten reagálsz: akármit tesz, próbálj nyugodt maradni, vagy legalább csinálj úgy, mintha az lennél. Ezzel kissé összezavarod, és, mivel rájön, hogy nem tud kihozni a sodrodból, ő is lecsillapodik majd. Kerüld a dolgok elviccelését és a túlzott, kényszeredett mosolygást is.

Apróságok, de fontosak

Igyekezz mindig ügyelni a megfelelő időzítésre, ha van rá lehetőség. Olyankor beszélj vele, amikor sem neki, sem neked nincs elhalaszthatatlan dolgod, illetve őt sem látod különösebben zaklatottnak, szomorúnak vagy idegesnek. Így nagyobb az esély a higgadt kommunikációra.

Emellett lényeges, hogy tartsd meg a megfelelő távolságot, add meg neki a személyes teret. Ha nem zavarjátok egymás intim szféráját, könnyebbé válhat a helyzet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ragaszkodj az elképzelésedhez!

A nehezen kezelhető emberek gyakran elérik, hogy a másik meggondolja magát, és behódoljon nekik, de, ha el akarod érni azt, amit elhatároztál, ragaszkodnod is kell hozzá. Ha mondjuk kitűztél egy dátumot egy projektre, ami tényleg halaszthatatlan, ne engedj belőle. Akárhogy is győzköd a másik, higgadtan, észérvekkel próbáld megvédeni a véleményedet. Fejezd ki közben azt is, hogy megérted az álláspontját, de ne légy túl érzelmes. A racionális érvek és a határozottság jobban beválik ilyenkor. Ha azonban sehogy sem működik a dolog, akkor ajánlj fel végső lehetőségként egy kedvező kompromisszumot.

Az én hangsúlyozása

Kerüld a sok egyes szám második személyt. A te szó gyakori használata helyett koncentrálj inkább az én hangsúlyozására. Előbbit ugyanis gyakran személyeskedésnek, hibáztatásnak érzik, így ez könnyen konfliktust gerjeszthet. Beszélj inkább a te véleményedről, a te álláspontodról. Minél többet mondod az én szót, annál határozottabbnak, magabiztosabbnak tűnsz majd, ezzel pedig a célodat is könnyebben eléred.

Hallgass és figyelj!

Ha nehezen kezelhető emberrel van dolgod, sose vágj a szavába. Persze, ez nem azt jelenti, hogy te ne beszélj, csupán azt, hogy mindig azután szólalj meg, miután befejezte ez épp soron következő mondatát. Ezzel megadod a kellő tiszteletet, és nagyobb lesz a valószínűsége, hogy ő is ezt fogja tenni. Ha mégsem, kérd kedvesen, udvariasan és higgadtan, hogy hallgasson végig.

Az is lényeges, hogy figyelj a mondandójára, próbáld kihámozni azt, hogy mit akar, vagy miért ellenkezik. Mindig gondolj arra, mi állhat a dolog háttérében, és próbálj ez alapján érvelni. Ha pedig úgy érzed, eltereli a témát, mindig hozd újra szóba, és kényszerítsd rá észrevétlenül, hogy a lényegre koncentráljon.

Szimpátiakeltés percek alatt - így csináld!

A testbeszéd sokat számít az ismerkedéskor és később a kommunikáció során is, de nemcsak az fontos, hogyan gesztikulálsz, hanem akár az is lényeges lehet, hogy milyen irányban állsz, vagy merre néz a lábfejed. A következő mozdulatokkal azonnal belophatod magad az emberek szívébe.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük