Így lehet kivívni a tiszteletet a munkahelyen - Sokan teljesen másképp próbálják
Sokszor nehéz elérni azt, hogy ne csak kedveljenek, hanem tiszteljenek is valakit a kollégák és a felettesek. Néhány trükkel viszont sikerülhet.

meeting
beauty and style
Top olvasott cikkek

A munkahelyeken a teljesítmény és a feladatok megoldása mellett a kollégákkal, főnökökkel való kapcsolat ápolása is fontos. Ez hozzájárul a kellemes hangulathoz, a jó közérzethez, a boldogsághoz és az elégedettséghez is.

De nemcsak az fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljanak egymással a kollégák, hanem az is, hogy meglegyen a tisztelet a felek között. Ez segít abban, hogy hallgassanak valakire a dolgozók, megfelelően kezeljék a konfliktusokat, és abban is, hogy valaki feljebb juthasson a ranglétrán. Az a munkavállaló, akit tisztelet övez, hamarabb válhat vezetővé. Nem olyan könnyű azonban ezt kivívni, de a következő, jól bevált trükkökkel lehetséges.

Önbizalom és lelkesedés

Ahhoz, hogy a kollégák tiszteljék a másikat, látniuk kell, hogy tényleg biztos magában, ért ahhoz, amit csinál, és még lelkes, szenvedélyes is a munkájával kapcsolatban. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden plusz feladatot be kell vállalni. Csak meg kell mutatni a szakértelmet, nem szabad visszafogni az ötleteket. Az ilyen emberhez szívesen fordulnak a munkatársak, megbecsülik, és adnak a véleményére.

Kedvesség és köszönet

Az emberek ritkán becsülik meg azt a személyt, aki udvariatlanul, lekezelően viselkedik velük, vagy azt, aki levegőnek nézi őket. Annak ellenére, hogy sokan ezt a taktikát vetik be azért, hogy felsőbbrendűnek mutassák magukat, valójában az ilyen viselkedésformák ellenszenvet és haragot váltanak ki másokból, teljesen érthető okokból. Viszont azt, aki kedvesen bánik a körülötte lévőkkel, méghozzá rangtól és beosztástól függetlenül, és a legapróbb dolgokért is köszönetet mond, gyorsan tisztelni és kedvelni kezdik.

Pontosság, precizitás, csúszás nélkül

Ahhoz, hogy a főnökök nagyra tartsanak egy beosztottat, sok apróság kell. De az biztos, hogy a pontos, precíz és időre elkészült munkák minden felettesnél meghozzák az eredményt. Tiszteletet vált ki az emberekből, ha valaki mindig betartja, amit ígért, és megcsinálja, amit kértek tőle. Természetesen előfordulhat néha csúszás, és ezt nem is kell titkolni. Érdemes inkább elismerni, hogy nem sikerült megoldani a kért munkát, elmondani tömören az okát, elnézést kérni, majd belehúzni a feladatokba. Az eltussolás, a füllentés a legrosszabb ilyenkor: megingathatja a főnök hitét és bizalmát az illetőben, és a már kialakult tiszteletet is szétrombolhatja.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tudás megosztása

Nem jó módszer, ha valaki minden tudást csak magának akar megtartani, és direkt nem segít a kollégáknak, nehogy ők is ugyanolyan jók legyenek egy bizonyos dologban. Sokkal nagyobb bölcsességre utal az, ha valaki türelmesen, kedvesen segít másoknak valamiben, továbbadja a tudását, hiszen ez azt jelenti, hogy megadja a kellő tiszteletet másoknak, így ők is viszonozni fogják ezt. Úgy érzik majd, hozzájárult a sikerükhöz és a teljesítményükhöz, ezért becsülni fogják a másikat. Arról nem is beszélve, hogy a főnök mindig örömmel látja, ha egy kolléga jól tanít: ez kiváló vezetői képességet mutat, ami az előléptetésbe is besegíthet.

Tiszteletkeltő apróságok

Mindezeken kívül a tisztelet kivívásához érdemes kimaradni az irodai pletykákból. A dicséret mellett pedig a kollégák biztatása is eredményes lehet, több szempontból: egyrészt az önbizalmukat, a kitartásukat és a munkakedvüket is növeli, másrészt pedig becsülni és kedvelni fogják azt, akitől mindig hallanak egy-két biztató szót.

A testbeszéddel is rá lehet segíteni arra, hogy mások pozitívan ítéljenek meg valakit. A következő mozdulatok garantáltan szimpátiát és bizalmat keltenek másokban.

Ezt is szeretjük