Ezzel a technikával nyerik meg a tárgyalásokat a sikeres vezetők: példa az asszertív kommunikációra
Az asszertív ember nem dominál, de nem is hódol be.

meeting
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kommunikáció óriási szerepet játszik a világunkban. Sőt, egy nap alatt általában alig akadnak olyan pillanatok, amikor egyáltalán nem kommunikálunk senkivel sem. Ezért is fontos mindenki számára, hogy jól és hatékonyan váltson és értsen szót másokkal.

Legyen szó állásinterjúról, tárgyalásról vagy éppen egy randiról, mindig az a cél, hogy meggyőző legyél, és pozitív módon hass a partnerre - ez még akkor is igaz, ha éppen egy konfliktust kell megoldani. De mégis, mi az a tárgyalási mód, ami a hatékony és sikeres kommunikáció titka? Ez az asszertivitás.

Mi az az asszertív kommunikáció?

Az asszertív kommunikáció egy tanulható készség. Ha valaki ilyen módon társalog más emberekkel, akkor képes magabiztosan megnyilvánulni még az érzelmileg nehéz szituációkban is, anélkül, hogy passzív vagy agresszív lenne. Az asszertív ember célja, hogy úgy oldja meg a konfliktust, hogy közben minden részt vevő fél igényeit szem előtt tartja.

üzletelés

Nem hódol be, mint egy passzív ember, de nem is a dominanciára törekszik, mint egy agresszív személy. Számos sikeres ember erre a módszerre esküszik. A Guardian brit országos napilapban megjelent Katy Cowan írása, aki egy jól menő PR-ügynökséget vezet. Mint fogalmazta, ha nem lenne asszertív, akkor az emberek nem tisztelnék őt. Nyugodtnak, hűvösnek és megfontoltnak kell lennie, a kritikákat pedig muszáj racionálisan kezelni.

Így alkalmazd, ha üzletről van szó

Az üzleti kommunikáció során fontos, hogy a másik fél érdekeit ne sértsd meg. Ezért hallgasd végig figyelemmel a partnert, és fogadd el a nézőpontjait, de természetesen te is közöld higgadtan a saját elképzeléseid. Emellett jól kell kérdezni. Például: miért fontos ez az ön számára? Elmondaná az indokait, kérem? Mit kell tennem ahhoz, hogy...? Ennek a módszernek az alkalmazásával nem ellensége leszel a tárgyaló félnek, hanem egy olyan, együttműködésre hajló személy, akivel a közös érdekek miatt meg lehet találni a legkedvezőbb megoldást. A technika segítségével a tárgyalás lezárásaként nyerő-nyerő helyzet valósulhat meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan kell alkalmazni a magánéletben?

Az asszertív kommunikáció során fontos, hogy ezeket a lépéseket betartsd, ha beszélgetsz valakivel, és éppen egy konfliktust kell megoldanod vele. Vegyük példának azt, hogy hazamész a munkából fáradtan, de azt látod, hogy a mosogatóban csak tornyosulnak az edények.

Ilyenkor első körben nyugodtan és higgadtan közöld a pároddal, lakótársaddal vagy a gyermekeddel a megfigyelésedet. Azaz, röviden és tömören foglald össze, mi az, ami zavar téged: "mennyi elmosatlan edény gyűlt össze, pedig tegnap este mosogattam el." Ezután jön a gondolat közlése, ami valamilyen logikai megállapítást foglal magában: "ha ennyire sok az edény a mosogatóban, idővel kellemetlen szagok lesznek a konyhában."

par beszelget

Ezután következhet az érzelmek közlése: "el vagyok keseredve, most jöttem haza a munkából, fáradt vagyok, nincs kedvem mosogatni." Végül aztán jöhetnek az igények. Lényeges, hogy konkrétan fogalmazd meg, mit szeretnél elérni, és kedves hangnemben mondd ezt el. A célozgatásokkal nem biztos, hogy sokra mész: "kérlek szépen, mosogass el."

Bár a technikákat nem egyszerű egyik pillanatról a másikra megtanulni, főleg abban az esetben, ha előtte inkább passzív vagy éppen agresszív személyiség voltál, az biztos, hogy az asszertív kommunikáció alkalmazásával sikeresebb lehetsz az életben. A sok gyakorlás és befektetett idő meghozza gyümölcsét.

Ezt is szeretjük