Nárcisztikus személy van a közeledben? Így kezeld a pszichológusok szerint

Ezekkel a trükkökkel kontrollálhatod az érzelmeidet, és megakadályozhatod, hogy rossz hatással legyen rád.

narcisztikus 2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A különböző személyiségzavarokat nem olyan könnyű felismerni, mint azt a legtöbben gondolnák. A nárcisztikus emberek például első látásra kedvesnek, sőt, vonzónak tűnhetnek, később viszont a felszínre jut az igazi énjük, és káros hatást gyakorolnak mások életére.

Vannak olyan apró, sokszor normálisnak hitt jelek, melyekről felismerheted a nárcisztikus személyiségeket, azonban ez nem elég. A saját érdekedben fontos, hogy a megfelelő módon kezeld őket, amit a pszichológusok trükkjeivel könnyen meg is tehetsz.

Viták és beszélgetések

Egy nárcisztikussal nem szerencsés vitába bonyolódni, mert hajlamos ferdíteni a dolgokon, csalni és mindent rád hárítani, mert nem bírja, ha nincs igaza. Ha mások előtt próbálsz rávilágítani a hibáira, akkor biztos lehetsz benne, hogy nemsokára többszörösen kapod ezt vissza. Előfordulhat azonban, hogy elkerülhetetlen a konfrontálódás, ebben az esetben légy tárgyias, lényegre törő, és soha ne érzelmi oldalról közelítsd meg a problémát. De arra se kérd, hogy képzelje magát valaki más helyébe, mert erre általában nem képes.

narcisztikus 1

Az is beválhat, ha úgy kezded a válaszodat, hogy „Igazad van, de…”, azonban a „szerintem rosszul gondolod”, a „szerintem hibáztál”, illetve a „nem teheted/nem viselkedhetsz így” kifejezéseket mindenképpen kerüld el. Ha viszont úgy érzed, ok nélkül és agresszívan támadni kezd a beszélgetés közben, csak zárd le a beszélgetést azzal, hogy szerinted ez így nincs rendben, és sétálj el.

Így érj el valamit!

Ha valamiről meg akarod győzni az ilyen személyt, akkor mindig arra próbálj fókuszálni, hogy neki mi haszna lenne abból, amit szeretnél. Az ugyanis nem fogja érdekelni, hogy másoknak miért jó, az viszont igen, hogy ő hogyan profitálhat belőle. Mindig világíts rá arra, hogy neki miért érdeke beleegyezni abba, amit mondasz, vagy, amit szeretnél. Az is jó taktika, ha rámutatsz a pozitív tulajdonságaira ilyenkor, például, ha munkaügyben kell segítséget kérni tőle, mondd, hogy ő úgyis tapasztalt és profi, ezért fordultál hozzá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Légy pozitív, és zárd ki!

Ha nárcisztikus személyiséggel van dolgod, nélkülözhetetlen a pozitív hozzáállás. Egyrészt azért, hogy ne tudja lehúzni a hangulatodat és az önbecsülésedet, másrészt pedig azért, mert nagy részük szereti szenvedni látni az embereket. Ha viszont nem mutatod ki, ha valamivel megbántott, felhúzott, vagy valami rosszulesett, akkor több az esély arra, hogy felhagy a bántó viselkedéssel.

Ne mondd meg, mi a helyes!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy megpróbálják a helyes útra téríteni a nárcisztikus embereket. Győzködik őket arról, hogy változtassanak a viselkedésükön, vegyék figyelembe mások érzéseit, érdekeit is, ez viszont általában csak időpazarlás. Ha a párodról van szó, akkor kell vele beszélned, de ebben az esetben sokszor terápiára és szakértő segítségre is szükség lehet. A tágabb környezetedben élőkre, mint a munkatársaidra viszont ne pazarold az energiádat, ha ilyen személyiségzavarral küzdenek, mert zárt ajtókba ütközöl.

Ezt is szeretjük