Miről ismerheted fel a manipulátorokat? A pszichológusok szerint ezek az apró jelek leplezik le

Nem könnyű kiszúrni a manipulátort, pedig fontos lenne, hogy felismerd, ha ilyen személlyel van dolgod.

manipulalas
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több olyan személyiségtípus létezik, aki borzasztóan káros lehet másokra. Például ilyenek a mérgező emberek, akik lehúzzák a hangulatodat, és elérik, hogy rosszul érezd magad, vagy éppen az energiavámpírok, akik leszívják az összes erődet.

De nemcsak ezek a típusok, hanem a manipulátorok is rendkívül rossz hatással lehetnek a környezetükre, mivel képesek elérni, hogy ne a saját gondolataidra és akaratodra hallgass, hanem azt válaszd, amit ők szeretnének, hosszútávon pedig még súlyosabb károkat okozhatnak, nemcsak az önbizalmadban, hanem a magánéletedben és a karrieredben is. A pszichológusok szerint ezért érdemes a következő jelekre figyelni, ha ugyanis ezeket a viselkedéseket tapasztalod, valószínűleg manipulátorral van dolgod, és tudatosan figyelned kell rá, hogy ne keríthessen a befolyása alá.

Megtalálják a gyenge pontjaidat

Egy manipulátor igyekszik minél hamarabb rátalálni a gyenge pontjaidra, és általában ez sikerül is neki. Ha pedig megtalálta, akkor onnantól kezdve kiaknázza az összes lehetőséget, hogy azon keresztül befolyásoljon. Valahogy mindig szóba hozza majd a dolgot, amellett érvel, arról kezd beszélni, és ezzel próbál meggyőzni. Neked azonban tudnod kell, hogy direkt csinálja, és nem szabad hagynod, hogy elérje, amit akar.

manipulatoe

Tagadás és hazugságok

Szintén profik abban is, ha valamit hárítani kell. Ha például valaki visszaszól nekik, vagy támadja őket, akkor gyakran tagadják, hogy bármi sértőt vagy rosszat mondtak volna, esetleg visszakérdeznek, hogy eltereljék a figyelmet. A lehető legtovább játsszák az ártatlant, aki senkit nem akart bántani, ha pedig már tényleg nem tudják tovább színlelni, hazugsághoz is folyamodnak, hiszen ez náluk egy természetes viselkedés vagy reakció.

De nemcsak ebben az esetben alkalmazzák a hazugságot, hanem akkor is, ha valamit nem akarnak elmondani. Például, ha azt szeretnék, hogy ugyanazon a véleményen legyél, mint ők, vagy úgy cselekedj, ahogy az nekik jó, elhallgatják előled az információk egy részét, és csak azokat mondják el, melyekkel befolyásolhatnak. Ha pedig ez nem elég, füllentenek is egy kicsit.

Együttérzést keltenek, és lopják az elismerést

A pszichológusok szerint a manipulátorok egyik különös módszere az, hogy együttérzést keltenek, és úgy beszélnek rólad, illetve magukról, mint akik egy csapatban játszanak. Ezt leginkább a mi szócska gyakori használatával igyekeznek elérni, de a többes szám első személyt nem kizárólag ilyenkor vetik be tudatosan. Akkor is alkalmazzák, amikor azt a benyomást szeretnék kelteni, hogy a sikered elérésében ők is részt vettek, még akkor is, ha ez nem így van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ilyenkor szokták használni a megcsináltuk vagy a látod, mondtam én, hogy nekünk ez is sikerülni fog kezdetű mondatokat. A legtöbben ezért már előre rosszul érzik magukat, ha segítséget kell tőlük kérni, ami viszont például egy kolléga vagy egy felettes esetében igen rossz helyzeteket szülhet, ezért a legjobb, ha kihagyod őket minden ügyedből, amiből csak tudod.

A csend mint lelki terror

A manipulátorok borzasztóan nehezen viselik, ha valami nem úgy alakul, ahogyan ők szerették volna, vagy valaki nem úgy viselkedik, ahogyan ők akarták. Ilyenkor gyakran vetik be a csendes tüntetést, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy semmibe veszik a másikat. Például a többiekkel beszélget, de veled nem, ha szólsz hozzá, úgy csinál, mint aki nem hallja, és igyekszik tudomást sem venni a létezésedről. Ezt ugyanis büntetésnek és kínzásnak szánják, de a legjobb, ha ilyenkor te sem foglalkozol velük, és fel sem figyelsz a viselkedésükre.

Apró jelek, melyekről még felismerheted

Vannak még a fentebb felsoroltakon kívül is olyan viselkedési jellemzők, melyeket a legtöbb manipulátor általában alkalmaz. Például igyekeznek bűntudatot kelteni benned, illetve megalázni, megszégyeníteni mások előtt, tettetik az áldozatot minden szituációban, és gyakran próbálnak rávilágítani arra, hogy minden a te hibád, néha viszont túlzott kedvességgel próbálják elérni a céljukat. Ha tehát sokszor tapasztalod ezeket a jeleket valakinél, akkor légy tudatában, hogy direkt csinálja, és ne engedd, hogy a befolyása alá vonjon.

Ezt is szeretjük