Így kezeld, ha szociopatával van dolgod - 5 trükk, hogy megvédd magad a káros hatásuktól

Minden apró viselkedésre oda kell figyelni, nehogy ellened fordítsák.

no nemet mond
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szociopata személyiségzavarral küzdők elsőre mindenkit levesznek a lábukról, mert kedvesek, tisztelettudók, később viszont kibontakozik valódi személyiségük. Nem törődnek másokkal, gyakran könyörtelenek és önzők, de semmiképpen sem szabad őket haraggal kezelni.

Ezek az emberek az őket ért hatások miatt váltak ilyenné, ezért el kell fogadni a személyiségüket, de a saját érdekedben fontos, hogy megfelelően kezeld őket. Így megvédheted magad a káros, önbizalom-romboló hatásuktól, illetve attól is, hogy a hatalmukba kerítsenek, és állandóan befolyásoljanak. A pszichológusok szerint a következő tippekkel ez lehetséges is lesz.

A hármas szabály

Lényeges, hogy felismerd őket, ha pedig ez megtörtént, a szakértők azt javasolják, hogy három lehetőséget adj nekik. Ha először hazudnak, átvernek, vagy nem tartják be az ígéretüket, bocsásd meg. A második alkalomnál már jelezd nekik, és figyelmeztesd őket, a harmadiknál viszont, ha lehet, szakítsd meg velük a kapcsolatot, vagy távolodj el tőlük annyira, amennyire csak teheted.

munkahely problema

Ne higgy nekik könnyen!

Nem szabad elfelejteni, hogy a szociopaták kiváló manipulátorok, és bármire képesek azért, hogy elérjék a céljukat. Mivel mások egyáltalán nem érdeklik őket, a saját szempontjaikat figyelembe véve gázolnak át az embereken. Ehhez sokszor átvernek másokat, ezért fontos, hogy ne higgy el nekik mindent, amit mondanak. Például gyakori, hogy a munkahelyen a főnökről kitalált hazugságokkal akarják elvenni a munkakedvedet, mint például, hogy hallották, hogy nem elégedett veled. Az ilyen, légből kapott, alaptalan dolgokról tudomást sem szabad venned.

Nem mindegy, hogy viselkedsz velük

Sokszor megesik, hogy nem lehetséges teljesen elkerülni az ilyen személyt. Ebben az esetben ügyelni kell a viselkedésedre, miközben velük beszélsz. Akármit is mondanak, akármivel is próbálnak megsérteni, pattintsd le magadról az egészet, mosolyogj, és beszélj tovább úgy, mintha semmi sem történt volna. Mutasd magad erősnek, megingathatatlannak, hogy ne találjanak rajtad fogást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha úgy érzed, hogy számodra kellemetlen, sértő irányba terelik a beszélgetést, akkor se konfrontálódj, ha nem muszáj, hanem válts egy semlegesebb témára, aztán kezdj arról mesélni. És ne felejtsd el: soha, de soha ne ossz meg velük személyes információt, mert ezeket könnyen ellened fordíthatják. És persze, olyat se említs, hogy mitől vagy boldog, szomorú vagy éppen ideges, mert ezt is felhasználhatják később a manipuláláshoz.

Legyen nyoma, ha munkáról van szó!

Ha az egyik kollégád mutat szociopata személyiségjegyeket, akkor a fentieken kívül figyelj arra is, hogy a szakmai beszélgetéseknek, ötleteléseknek és közös feladatoknak legyen nyomuk. Inkább e-mailben beszéljétek meg, amit kell, vagy, ha nincs erre lehetőség, a szóbeli tárgyalás után küldj egy emlékeztető üzenetet. Csak említsd meg, hogy akkor a megbeszéltek alapján ebben és ebben egyeztetek meg, és csak biztosra akartál menni, hogy jól emlékszel-e. Ha pedig a főnök is érintett a dologban, tedd rá a levelekre.

szociopata

Húzd meg a határt!

A lényeg, hogy nem szabad túl közeli kapcsolatba kerülnöd egy szociopatával, ami természetesen csak akkor lehetséges, ha nem családtagról van szó, mert ebben az esetben érdemes szakértő segítségét kérni. Ha viszont egy ismerős, barát, kolléga az, aki ilyen jellemzőket mutat, érdemes megtartani a kellő távolságot. Ne kérj tőlük szívességet, kölcsönt, és akkor se menj bele a dologba, ha ők fordulnak ilyen ügyben hozzád, mert te jöhetsz ki belőle rosszul.

Ha kellemetlen a viselkedésük, nyugodtan hagyd ott őket a teendőidre hivatkozva, udvariasan, mielőtt még belemélyülhetnétek egy-egy témába. Ne engedd, hogy befolyásoljanak, lerombolják az önbizalmadat, mert azzal a saját lelki egészséged és akár a karriered kerülhet veszélybe.

Ezt is szeretjük