Ez a leghatékonyabb módszer szorongás ellen a kutatás szerint: csupán pár percet vesz igénybe
Ez az egyszerű technika segít kezelni a stresszes helyzeteket, és enyhíti, megszünteti a szorongást.

szorongo no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A felgyorsult világban az embereket egyre több stressz, egyre több elvárás és folyamatos impulzusok terhelik. Mindezek, valamint az állandó online jelenlét, a megfelelni akarás, illetve a gyermekkori nehézségek, traumák miatt egyre csak nő a szorongással küzdők száma.

A folytonos idegeskedéssel, nyomasztó és nyugtalanító érzéssel, aggódással, pulzusnövekedéssel vagy nehézlégzéssel járó probléma sokakat érint, és igen nehéz megküzdeni vele. Szerencsére azonban léteznek olyan technikák, melyek segíthetnek enyhíteni. A Harvard egyetem neurológusai új kutatásuk során arra keresték a választ, mi a leghatékonyabb megoldás.

A megoldás szorongás ellen: mindfulness

A Sarah Lazar vezette vizsgálat során rámutattak, hogy van egy ígéretes és valóban hatásos módszer, ami csökkenti a félelmet. Ez pedig nem más, mint a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét, ami úgy képes feloldani a nehéz helyzetet és a stresszt, hogy a jelen pillanatra irányítja a figyelmet. Ez az éberség képes megszüntetni az aggodalmaskodást, elűzni a negatív gondolatokat, illetve átalakítani a gondot okozó, azt kiváltó emlékeket, tapasztalatokat. 

A mindfulnessnek számos technikája létezik, szorongás esetén azonban a következő, pár perces módszer bizonyul a leghatásosabbnak. Hatalmas előnye, hogy bárhol bármikor alkalmazhatod, így nagy segítségedre lesz akár a munkahelyen is.

A leghatásosabb, pár perces technika

Az első és legfontosabb lépés, hogy vedd észre a stresszes helyzetet, azt, amikor aggódni kezdesz. Amikor átveszik az uralmat a rossz gondolatok, és idegessé kezdesz válni, tudatosítsd magadban, hogy mi történik. Ezután tudod ugyanis csak igazán kezelni a szituációt. Ha ez megvan, kezdj el önmagadra, a lélegzetedre figyelni. Ez mindig állandó, független a múlttól és a jelentől, ezért a legjobb választás. Koncentrálj arra, ahogyan a levegő beáramlik a tüdődbe, ahogyan megemelkedik a mellkasod, majd pedig arra, ahogyan kifújod az orrodon. Egyszerű lépésnek tűnik, de valójában, ha ez sikerül, máris sokkal nyugodtabb leszel, elfelejted a negatív gondolatokat, emlékeket és a kétségeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Utána fordítsd az aggodalmat kíváncsisággá és érdeklődéssé. Képzeld azt, hogy kívülről látod önmagad, az egész helyzetet, mintha csak egy filmet vagy tv-műsort néznél. Figyeld meg, milyen érzéseket tapasztalsz, hogyan állsz a helyzethez, hogyan reagálsz, majd pedig azt is, ahogy szép lassan kezdesz lehiggadni. Engedd meg magadnak, hogy átjárjanak az érzelmek, de azt ne, hogy teljesen magukkal ragadjanak - így hathatsz a legmélyebb impulzusaidra, és leküzdheted a félelmet.

Ha egy bizonyos kihívás, probléma vagy stresszhelyzet váltotta ki a szorongást, akkor végül tudatosítsd magadban, hogy az aggódás és a legrosszabb verziók felvázolása fejben egyáltalán nem vezet jóra. Ha úgy érzed, muszáj, egyszer gondold át az eshetőségeket, de úgy, hogy a megoldásra törekedsz: arra, hogy hogyan kezelheted, teheted kevésbé kellemetlenné, stresszessé. Ez a módszer szinte bárhol, bármikor alkalmazható, ezért hatalmas segítség lehet a legrosszabb pillanatokban is. Azonban, ha a szorongás súlyossá válik, nem múlik, vagy megnehezíti a mindennapokat, érdemes pszichológus segítségét kérni.

Őszinte fotókon a depresszió

Hector Andres Poveda Morales egyetemista évei alatt tapasztalta önmagán a mentális problémák első jeleit, a helyzet viszont egyre csak súlyosbodott. Akkoriban iratkozott be egy fényképésziskolába is, ennek hatására pedig eldöntötte, hogy megpróbálja a fotózással megörökíteni depresszióját, hogy a felvételek segítségével családjának és barátainak is megmutathassa érzéseit, küzdelmeit, valamint azt, hogy milyen is ez a betegség. 

Ezt is szeretjük