Görcsös, fájdalmas menzesz ellen a legjobb megoldás: így segít a mozgás az endorfintermelésben

Erős menstruáció alatt sok nő el sem tudja képzelni, hogy bármit is sportoljon - pedig a mozgás segít a görcsös fájdalmak ellen.

edzés menstruáció alatt nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Feküdni a meleg ágyban kényelmes melegítőpárnával a pocakon, közben valami szénhidrátdús nyalánkságot majszolva várni a menstruációs időszak végét - kinek ismerős a leírás?

A falatozgatás sajnos nem segít a hasi fájdalmakon, ellentétben egy jó kis izzasztó edzéssel - állítja Alyse Kelly-Joones szülész-nőgyógyász. Bár az első napokban valójában sokaknak a fájdalomtól felkelni sem esik jól, így elképzelhetetlennek tartják, hogy belevágjanak egy intenzív edzésbe, ha már bírod a mozgást, fokozatosan erősítheted a tested a sporttal.

Mozgás menstruáció alatt

Bármi jobb a semminél, ha úgy esik jól, akár néhány könnyű jógagyakorlatot vagy pár nyújtást is végezhetsz, de ha igazán hatékony edzésre vágysz, választhatsz valamilyen intenzív mozgást is.

- A nagyobb intenzitású edzésektől több endorfin szabadul fel, ezek a boldogságérzetért felelős hormonok - nyilatkozta Alyse Kelly-Joones szülész-nőgyógyász a Shape oldalán. Az endorfinok enyhítik a fájdalmat, és csökkentik a prosztaglandinok szintjét, amely vegyületek az erős görcsökért, izom-összehúzódásokért is felelősek. Minél több endorfin szabadul fel, annál kevésbé lesz fájdalmas a ciklus.

Az intenzív edzések során olyan nemi hormonok is felszabadulnak, mint a progeszteron és az ösztrogén, amikből a meszesz alatt van a legkevesebb. Az utóbbiak a szénhidrát-anyagcserére is hatnak: magasabb szintjük hozzájárul, hogy a test számára az üzemanyag könnyebben legyen elérhető, ezért ilyenkor keményebb edzéseket is lehet végezni.

Az aerob mozgás jobb, mint az erőnléti edzés

Egy kutatás azt is bebizonyította, hogy a PMS fájdalmas tüneteinek enyhítésében az aerob edzések is hatékonyak: minél több ilyen gyakorlatot végez valaki, annál jobban csökkennek a kellemetlen tünetei. Viszont az anaerob, azaz az erősítő edzések és a fájdalom csökkenése között nem találtak kapcsolatot.

A menstruáció legdurvább napjain, amikor az ember legutolsó gondolata lenne egy TRX-edzés, sem feltétlenül kell abbahagyni a megszokott rutint. Kelly-Joones szerint a rendszeres, közepesen intenzív edzés segíthet, mert ahogy csökken a testzsír, úgy kevesebb lesz az ösztrogén, és könnyebben átvészelhető a menstruáció is. Ha egy héten háromszor olyan edzéseket végzel, amik megnövelik a szívritmust, a fejfájás, fáradtság és a mellfájdalom érzete is csökkenhet.

A mozgás továbbá segíthet a kellemetlen felfúvódás ellen is - ahogy izzadsz edzés közben, a szervezet vizet veszít, amitől a puffadásérzés is enyhül. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Természetesen létezik az elviselhetetlenül fájdalmas menstruáció, ami alatt tényleg szinte képtelenség tornázni. Az erős, görcsös fájdalmakkal bátran lehet nőgyógyász szakorvoshoz fordulni. De ha átlagos, akkor gyakorlatilag nem befolyásolhatja a teljesítményedet. 241 atlétával végzett kutatásban vizsgálták a menstruációs ciklus hatását, és 62%-uk ugyanolyan jól teljesített, sőt, 63%-uk nyilatkozta, hogy a mozgás hatására csökkent fájdalomérzetük is.

Jóga a menstruációs fájdalmakra

A sikerrel bevethető fegyverek egyik kellemes és mellékhatások nélküli módja a jóga, amely lazító, feszültségoldó mozdulataival rövid távon enyhíti a görcsöket, hosszú távon pedig a hormonháztartásra is jó hatással van, így segít a menstruációs zavarok megszüntetésében is.  

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük