Erős, fájdalmas menstruáció: ez a 7 gyakori ok állhat a háttérben
Tudd meg, mikor kell orvoshoz fordulnod!

menstruacios verrogok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menzesz, bár egyetlen fogamzókorú nő számára sem ismeretlen, azzal már meglepően kevesen vannak tisztában, hogy mi is számít normál vérzésnek, mennyi idő egy normál ciklus, és hány napig tarthat a vérzés. 

Pedig, ha ezekben jelentős eltérés adódik, akkor az valamilyen problémára is utalhat. A kérdésben dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza volt a segítségünkre.

Mi számít erős menstruációs vérzésnek?

A menzesz a pubertáskorú lányoknál jelentkezik, hazánkban jellemzően 12,5 éves korban veszi kezdetét. Ez azonban nincsen kőbe vésve, a menzesz megjelenése 18 éves korig is csúszhat úgy, hogy nem áll mögötte kóros elváltozás. Mindenesetre, ha a menzesz sokáig nem jelentkezik, érdemes szakorvoshoz fordulni.

A ciklus a nagykönyv szerint 28 napos, de, mint sok esetben, itt is csak egy középértékről van szó. A szakemberek a 24 és 32 nap közötti időintervallumokat még tökéletesen elfogadhatónak tartják, vagyis a ciklus e két érték között normális. Maga a vérzés négy-hét napig tarthat, pontos hossza ebben az esetben is egyénfüggő.

A menstruáció során a vér mennyiségének megállapítása nem egyszerű feladat. A normáltól való eltérést, vagyis azt, ha az egyénnél több vér ürül, könnyebb felismerni, hiszen a nők egy adott mennyiséget nagyjából megszoktak, és feltűnik nekik, ha többször kénytelenek tampont vagy betétet cserélni. A szakirodalom 40-50 ml vér távozását tekinti középértéknek, azonban 80 ml felett mindenképpen kóros a mennyiség.

A menstruáció sokaknál valamekkora fájdalommal is együtt jár, ám sajnos egyes esetekben a fájdalom mértéke túlzott. Ez sokszor valamilyen problémára utal, ezért a fokozott fájdalommal járó menzesz minden esetben szakorvosi kivizsgálást igényel.

mióma

Mi okozhat bő vérzéssel járó, fájdalmas menstruációt?

Amennyiben kóros folyamat áll a háttérben, úgy a leggyakrabban a következő okok fordulhatnak elő.

  • Endometriózis: ebben az esetben a vérzés mennyisége nem feltétlenül nő meg, ám fájdalom tapasztalható, akár a vérzés, akár együttlétek során. Az endometriózis során a méh nyálkahártyája a méhen kívül is megjelenik, és ugyanúgy érvényes rá a ciklikus vastagodás, majd a leválás. A méhen kívül jelentkező méhnyálkahártya igen nagy fájdalommal is társulhat.
  • Mióma: ez a leggyakoribb jóindulatú daganata a női testnek. Problémás lehet, ha a megvastagodott, majd leváló méhnyálkahártyát akadályozza a kiürülésben, mivel a miómás méh nem tud megfelelően összehúzódni. Ilyenkor a vérzés elhúzódhat, bővebbé válhat, és fájdalommal párosulhat. Műtétre akkor van szükség, ha nagy méretű, gyorsan nő, illetve, ha panaszokat okoz.
  • Méhen belüli fogamzásgátló eszközök: sok esetben a felhelyezett eszközök - például spirál - okozzák a bővebb vérzést. Minden ilyen eszköz valamivel nagyobb mennyiségű vérzést eredményez, ám abban az esetben, ha problémát okoz, a vérzés mértéke jelentősen nőhet, valamint erőteljes fájdalom is jelentkezhet.
  • Hormonális okok: a túlzott, elhúzódó és fájdalmas menzesz hátterében hormonális okok is meghúzódhatnak. Ezek közül a leggyakoribb a túl magas ösztrogénszint, de akár pajzsmirigyproblémák is lehetnek a hátterében.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

  • Méhen kívüli terhesség, vetélés: bővebb vérzést és erőteljes görcsöket okozhat még vetélés, illetve a méhen kívüli terhesség is. Utóbbi esetben a görcsök nagyon erőteljesek, és az állapot életveszélyes is lehet, így mielőbbi orvosi ellátást igényel!
  • Véralvadási zavarok: a túlságosan bő vérzés hátterében a véralvadási folyamatok zavara is állhat, ami komoly veszélyeket rejt magában. A vérzékeny állapotok, illetve a rossz dózisú véralvadásgátlók bő, fájdalmas vérzést eredményezhetnek, így érdemes ez irányba is vizsgálatokat végeztetni!
  • Ismeretlen okok: sajnos sok esetben, különösen fiatal lányoknál előfordul, hogy a fenti okok egyike sem áll fenn, a fájdalmas vérzés pontos okát nem ismerjük. Feltételezhető, hogy a menstruációs váladékból származik valamilyen olyan faktor, ami kiváltja. 

Az előzőekben felsorolt dolgok kizárását követően a fogamzásgátló hormontabletta vagy a hüvelygyűrű nagymértékben csökkentheti, esetleg meg is szüntetheti a panaszokat - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Mit lehet tenni?

A fájdalmas és túlságosan bő vérzés hosszabb távon vérszegénység kialakulását is magával hozza, nem beszélve a kezeletlen betegségek mellett jelentkező szövődményekről. Szerencsére a jelenséget könnyű felismerni, és szakorvosi segítséggel az esetek többségében kezelni is lehet. Egy vérvizsgálat, valamint egy rutin nőgyógyászati ellenőrzés már a lehetséges okok egy jó részére fényt deríthet, de mélyebb vizsgálatok elvégzéséhez más szakterületek orvosainak bevonása is szükséges lehet.

Ezt is szeretjük