A 4 legnagyobb butaság a menstruációval kapcsolatban, aminek tényleg semmi alapja
Néhány makacs tévhit máig tartja magát a menstruációval kapcsolatban.

nagykep?cikkid=170160&kep=pms1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel minden nőt érintő téma, a legtöbben úgy gondolják, a menstruációról nem lehet új információt mondani, pedig temérdek megalapozatlan tévhit él róla a köztudatban.

Bár bizonyíték sohasem volt rájuk, mégis szinte kitörölhetetlenek az emberek fejéből. Cáfolatuk ezért sok felesleges aggodalomtól megszabadíthat. Nézd meg, mik a leggyakoribb tévképzetek!

Tilos medencébe menni?

Sokan úgy tartják, a menzesz ideje alatt kockázatos medencében úszni, legfőképpen a fertőzések miatt, ezt azonban megfelelő higiéniával és tamponhasználattal kiküszöbölheted. Fontos viszont, hogy a vízből kijőve mindig cseréld ki a tamponodat, és zuhanyozz is le!

Az igazsághoz hozzátartozik viszont, hogy sokaknak nem esik jól a hideg víz ezeken a napokon, és fokozza a fájdalmaikat, ilyen esetben természetesen jobb kerülni a medencés fürdőzést. A fájdalom enyhítésére sokkal jobb választás lehet egy kád meleg víz.

Hajmosás erősíti a vérzést

Meglepően gyakori tévhit, hogy menzesz idején nem szabad hajat mosni, hiszen általa sokkal erősebbé válik a vérzés. Ennek szerencsére nincs tudományos alapja. Már csak azért is jó tudni ezt, mivel sok nő azt tapasztalja, hogy ilyenkor haja zsírosabbá válik, ezért borzasztóan zavaró lehet kihagyni egy mosást.

Abban viszont a fodrászok is egyetértenek, hogy a hajfestést és a komoly beavatkozásokat, így a dauerolást jobb máskorra halasztani, ugyanis befolyásolja a végeredmény tartósságát.

PMS-hiszti

Néhányan szeretik azt hangoztatni, hogy a PMS csupán egy egyszerű hisztéria, nem valós probléma, és a tünetek is csak fejben dőlnek el. Ezzel azonban nem egyezik a tudomány álláspontja, a nők túlnyomó többsége valóban tapasztal menstruáció előtt például közérzetromlást, fáradékonyságot, puffadást, szédülést, fejfájást vagy émelygést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mehetsz a tengerbe?

A legabszurdabb álláspont szerint a menstruáló nőknek tilos lenne tengerbe mennie, hiszen a vér köztudottan támadásra serkenti a cápákat, így könnyebben áldozatul eshetnek. Ez a teória más vadállatokkal is ismert, bizonyíték azonban egyikre sincs. A cápákat például a vér mellett az izzadság és a vizelet is vonzza, elsősorban pedig a mozgásra figyelnek fel a támadás előtt.

Bevált tippek görcsök esetén

Ez viszont nem tévhit: egyes gyógynövények hatékony segítséget jelentenek a fájdalom csillapítására, ha kiváltanád a kemikáliákat.

Ezt is szeretjük