El lehet tolni gyógyszerrel a menstruációt? Szakértőt kérdeztünk, biztonságos-e

Sokan teszik fel a kérdést, ha épp a nyaralásra esne.

tabletta-honapok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menstruáció, ha épp arra az időszakra esik, az aktív pihenéssel vagy a vízparton töltött nyaralást még azok számára is megkeserítheti, akiknek nincsenek erős görcseik, nem tart túl sokáig, illetve a vérzés mértéke is átlagosnak mondható.

Nem mindenki sakkozik azonban azzal, hogy a két időpont még véletlenül se essen egybe, azok a nők például, akik fogamzásgátlók szednek, gyakran élnek azzal a módszerrel, hogy nem hagynak szünetet a 21. nap után, hanem tovább szedik a tablettát, elejét véve a megvonásos vérzésnek. Arról, hogy javasolható és biztonságos-e ez a módszer, Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

A menstruáció eltolása

Egy nyaralás, egy sportesemény vagy bármi olyan elfoglaltság miatt, amikor fontos lenne, hogy a menstruáció ne akadályozza a kikapcsolódást vagy a feladatvégzést, dr. Oláh Orsolya szerint nem probléma, ha a tablettaszedési szünetet kihagyva azonnal elkezded a következő havi fogamzásgátlódat, hiszen például az új generációs, elnyújtott adagolású fogamzásgátlók is így működnek. Az azonban, hogy ezen újabb fogamzásgátlókhoz hogyan áll valaki, egyéni beállítottság kérdése.

Ha valaki számára nem ellenjavallott a hormonális fogamzásgátlás - például fokozott trombóziskockázat esetén -, orvosilag biztonságos ilyen esetekben tovább szedni a tablettát, és ezt akár több alkalommal is megismételheted.

Tablettát kihagyni viszont kevésbé biztonságos módszer, így a doktornő azt javasolja, hogy ha valaki előbbre szeretné hozni a menstruációját, akkor szerencsésebb, ha inkább a megvonásos vérzést hagyja ki, és továbbszedi a következő havi adagot.

Az új generációs tabletták hasonlóan működnek

Dr. Oláh Orsolya szerint a tabletta továbbszedésének biztonságosságára vonatkozó kérdések most kifejezetten aktuálisak, mivel nemrég kerültek forgalomba a magyar piacon is az elnyújtott adagolású fogamzásgátló tabletták, melyek nagyon hasonlóan működnek ahhoz, mint amikor valaki tablettaszedési szünet nélkül végigszed több levelet a klasszikus 21 napos fogamzásgátló tablettájából. Ezeknek a készítményeknek a javasolt használata általában a következő: 12 héten keresztül kell szedni folyamatosan, majd a 12 hetet egy hét gyógyszerszedési szünet követi.

Ez egy nagyon új módszer, és olyan nagymértékben eltér a női szervezet természetes működésétől azáltal, hogy ezek mellett az ember három hónapig nem menstruál, hogy egyelőre elég megosztó a módszer megítélése.

Viszont nagyon fontos tudni, hogy a klasszikus fogamzásgátlóknál, melyeket három hétig kell szedni, majd egy hétig nem, szintén nincsen valódi menstruáció, hanem a tablettaszedési szünetben egy megvonásos vérzés jelentkezik csak. Ilyenkor ugyanúgy nincs a petefészkekben peteérés, mintha három hónapig folyamatosan szedné valaki a fogamzásgátlót.

Ezt is szeretjük