A korán érkező menstruáció összefügghet a szívbetegséggel: meglepő dolgokra világítottak rá a kutatók
Kutatók szerint a 12 éves kor előtt jelentkező menstruáció növelheti a szívkoszorúér-megbetegedés kockázatát.

szív-fáj
beauty and style
Top olvasott cikkek

Friss kutatások szerint a korán érkező menstruáció, a korai menopauza és a vetélés is a szívbetegségek rizikófaktorának számíthat.

Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a további hajlamosító tényezőkről és a kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

Összefügghetnek egymással

Egy, a Heart című szaklapban megjelent tanulmány szerint vannak bizonyos reprodukcióval összefüggő tényezők, melyek a nőknél növelhetik egyes kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. A University of Oxford kutatói 267 440 nő adatait tekintették át, és nyomon követték a 40-69 éves asszonyok kórtörténetét hét éven át. Összességében 3075 esetben találtak szív- és érrendszeri betegséget a beszámolókban, 1635 esetben szívkoszorúér-megbetegedést és 1504 esetben stroke-ot.

szívroham

Kiderült, hogy a 12 éves kor előtt jelentkező menstruáció 5%-kal növelte a szívkoszorúér-megbetegedés kockázatát, illetve 7%-kal a stroke-ét. A korai menopauza és az átlagosnál fiatalabb életkorban történő első szülés a szív-érrendszeri betegségek rizikóját szintén növelte, a petefészek- és méheltávolítás pedig megduplázta ezt a kockázatot. Minden vetélés 4%-kal emelte a rizikót, minden szülés pedig 14%-kal. 

A vizsgálatban tekintetbe vették a testtömeg-indexet, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a dohányzást és más, életmódra, egészségre vonatkozó adatokat is. Az összefüggések oka azonban még így sem tisztázott. A tudósok azt feltételezik, hogy a női reproduktív rendszerben jelentkező rendellenességeket ugyanazok az okok váltják ki, mint a szív-érrendszeri betegségeket, nevezetesen a gyulladások és az erekben jelentkező diszfunkciók, zavarok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Messzemenő következtetéseket egyelőre még nem lehet levonni a kutatási eredményekből, de a kutatás vezetői szerint mindenesetre érdemes szem előtt tartani, hogy a fenti problémákkal rendelkező nőknél fokozottan fontos a kardiológiai ellenőrzés.

Mi hajlamosíthat még a szívbetegségekre?

A káros koleszterin - LDL - szintje és a szív-érrendszeri betegségek szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falán rakódik le. Ezek a lerakódások idővel egyre jobban leszűkítik az erek keresztmetszetét, és csökkentik az érfal rugalmasságát.

Mindezek következményeképp az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése elégtelenné válik. Végzetes esetben az ér elzáródhat, ami szövetelhaláshoz vezet. Az összefoglaló néven atherotrombózisnak nevezett betegségcsoportba a stroke-on kívül a szívinfarktus és a végtagi érszűkület tartozik. Az alábbi rizikófaktorok növelik a stroke kockázatát.

  • Magas vérnyomás. 
  • Magas koleszterinszint.
  • Dohányzás. 
  • Cukorbetegség. 
  • Meglévő szív- és érrendszeri betegségek.
  • Túlsúly.
  • Stressz.

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

- Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mindazok, akik rizikófaktorokkal rendelkeznek - és a friss kutatások szerint idetartoznak a reproduktív rendszerükben rendellenességet átélő nők is -, rendszeresen, egy-két évente vizsgáltassák ki magukat. Ha megfelelő orvosi kezeléssel és életmódváltással sikerül csökkenteni és stabilizálni a vérnyomást, kezelni a véralvadási problémákat, valamint normalizálni a vércukorszintet és a koleszterinszintet, rengeteget tehetünk a stroke és más szív-érrendszeri betegségek megelőzéséért - hangsúlyozza Dr. Sztancsik Ilona.

Ezt is szeretjük