Hányinger, izzadás, nyugtalanság: a szívproblémák 11 tünete, amire nőként különösen figyelj
Nem biztos, hogy a megszokottnak vélt testi tüneteket csak a stressz vagy idegesség okozza.

szív és érrendszer
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre többen tisztában vannak vele, hogy a menopauzával megszűnik a nők korábbi relatív védettsége a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, így nagyobb a szívproblémák veszélye is.

Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta azokra a tünetekre hívja fel a figyelmet, melyeket ajánlott kivizsgáltatni.

A nőknek figyelniük kell önmagukra is

A nők sokszor hajlamosabbak legyinteni a tüneteikre, talán tovább halogatják az orvosi vizitet, mert arra várnak, hogy a panaszaik elmúljanak. Az is előfordul, hogy mintegy védekezésképpen minden gyanút keltő tünetet a stresszre, a túlhajszoltságra fognak, ami természetesen valóban sokszor okoz akár komoly gondokat. Van azonban néhány olyan jel, melyet mindenképpen komolyan kell venni, illetve egy kardiológiai vizsgálatsorozattal utánajárni, hogy szív- és érrendszeri okok állnak-e a háttérben. 

szívroham

11 tünet, mellyel érdemes orvoshoz fordulni

Szorongás és nyugtalanság

A tartós szorongás és az akut nyugtalanság olyan tünet, melyet akár több szakorvossal is érdemes kivizsgáltatni. A szívinfarktuson átesett betegek gyakran számolnak be arról, hogy kifejezetten erős nyugtalanságot tapasztaltak az esemény előtt. Természetesen ez az általános tünet nem minden esetben utal szívbetegségre, sokszor pszichés jelzés, melyet azonban szintén kezelni kell. 

Mellkasi diszkomfort

A diszkomfort kifejezés arra utal, hogy nem csupán a kifejezett mellkasi fájdalom lehet a szívprobléma jelzője. A HEART magazin korábbi publikációja - Acute Coronary Syndromes Sex-related Differences in the Presentation, Treatment and Outcomes among Patient with Acute Coronary Syndromes - szerint a nők 10%-a nem tapasztalt mellkasi tünetet a szívinfarktus jelentkezésekor. Akik mégis, azok sokszor égő érzésről, nyomásról, szorításról számoltak be. Ugyanakkor a mellkasi fájdalom oka csak nagyon ritkán szívinfarktus.

A cikk az ajánló után folytatódik

Köhögés

A tartós köhögés és a zihálás is utalhat szívbetegségre.

Szédülés

A szédülés, a zavarodottság, a kábaság vagy esetleg az ájulás mindenképpen olyan tünetek, melyeket kardiológiailag is ki kell vizsgálni.

Kimerültség

Különösen a nők közt gyakori, hogy szokatlanul erős fáradtságot éreznek a szívinfarktus előszobájában, de a tartós kimerültség mögött is állhat kardiológiai ok, például szívelégtelenség.

Hányinger és étvágytalanság

Gyomorpanaszok, akár hányás is jelentkezhet az infarktus tüneteként.

Fájdalom az egyes testrészekben

A mellkasban kezdődő fájdalom gyakran áthúzódik a vállakra és karokra, a nyakra és állkapocsra, a hátra vagy a gyomorra, már ha jelentkezik egyáltalán mellkasi panasz. A tipikusabbnak gondolt, bal karba kisugárzó fájdalom sem minden esetben alakul ki.

mellkasi fájdalom

Gyors vagy szabálytalan pulzus

Egy-egy nagyobb dobbanástól vagy fizikai-lelki terhelés után jelentkező gyors szívveréstől nem kell megijedni, ha azonban ezek a tünetek gyakran visszatérnek, vagy más panaszok is társulnak hozzájuk, mindenképpen kardiológushoz kell fordulni. Utána kell járni, hogy nem szívelégtelenség vagy szívritmuszavar okozza-e a tüneteket. Ha pedig más akut és erős tünet mellett vannak jelen a pulzusproblémák, akkor azonnal segítséget kell hívni.

Légszomj

Jellemző kardiológiai tünet lehet a légszomj, amikor gyakorlatilag minimális terhelés mellett úgy érzi valaki, hogy csak kapkodni tudja a levegőt.

Verejtékezés

A hideg veríték megjelenése akut szívproblémára utalhat.

Vizenyő és ödémásodás

Szívelégtelenség jele is lehet, ha ödéma vagy vizesedés jelentkezik az egyes testrészeken, például bokánál, lábszáron, hason. Tünet lehet, ha valaki gyors súlygyarapodást tapasztal, miközben étvágytalan.

A tünetek jelentkezésekor a legfontosabb, hogy akut, nem múló, esetleg erősödő panaszok esetén késlekedés nélkül mentőt kell hívni. Ha pedig visszatérő, nyugtalanító vagy akár általános panaszok állnak fenn, mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás a szív- és érrendszeri okok kizárása vagy korai felfedezése miatt.

A szív- és érrendszeri betegségek az elsődleges halálozási oknak számítanak világszerte. Ezért is fontosak azok az innovációk, melyek a szív védelmében születtek.

Ezt is szeretjük