Kék-zöld foltok jelennek meg a bőrödön? Ez lehet az egyik legfőbb oka

Ha fellép a probléma, lehet változtatni a kezelésen és a gyógyszerezésen is.

véralvadásgátló

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Előfordulhat, hogy a véralvadásgátlót a betegnek élete végéig alkalmaznia kell, hogy elkerülhesse az újabb trombózis kialakulását. Sokaknak azonban problémát okoz, hogy a készítmény szedése során kék-zöld foltok tarkítják a bőrüket.

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája arról beszélt, hogy mi minden állhat a gyakori panasz hátterében.

A véralvadásgátlók hatása

A véralvadásgátlók azt a célt szolgálják, hogy a fokozott véralvadást ellensúlyozzák, és a véralvadás-vérzékenység egyensúlyát az utóbbi irányba tolják. Ez a kumarinszedés kapcsán INR 2-3. Nagyon fontos, hogy csak kissé tolja el az egyensúlyt a gyógyszer, ha ugyanis túlságosan is vérzékennyé válik a rosszul beállított adagolástól a páciens, súlyos vérzéses szövődmények léphetnek fel. Éppen ezért szükséges rendszeres időközönként, vagyis négy-hat hetente ellenőriztetni az INR-szintet, heparin esetében pedig az APTI-szintet is.  

A kék-zöld foltok gyakori problémát jelentenek

A véralvadásgátlók szedése során sokan tapasztalnak bevérzéseket, kék-zöld foltokat a bőrön. Ez azt jelenti, hogy a véralvadás és vérzés egyensúlya a vérzékenység irányába tolódott el. Előfordulhat gyakori orrvérzés, erős menstruációs vérzés, néha vérvizelés is emiatt. Ilyenkor javasolt mihamarabb ellenőrző orvosi vizsgálaton részt venni, illetve szükség esetén orvosi beleegyezéssel más dózist alkalmazni. Az esetleges gyógyszerkölcsönhatásokat meg kell szüntetni, és esetenként más készítményre kell váltani.

A gyógyszer mellé szedett aszpirin is árthat

A régebbi véralvadásgátlóknál, a kumarinoknál az étel- és a gyógyszerkölcsönhatásokra is oda kell figyelni, mivel megváltoztathatják az antikoaguláns hatását és felszívódását. Minden új gyógyszer, esetleg gyógynövény vagy táplálékkiegészítő szedésénél ki kell kérni az orvos véleményét. Sokan láz- és fájdalomcsillapítás, illetve a stroke és a szívinfarktus elkerülése miatt aszpirint is szednek a véralvadásgátló mellett, ami még inkább megnöveli a vérzések kockázatát. A kettőt egyszerre csak orvosi egyetértéssel lehet alkalmazni. Gyakori vérzéses panasz esetén meg kell győződni arról, hogy kialakult-e vérszegénység.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A belső szerveket is ellenőrizni kell

Vérzékenység gyanújánál meg kell győződni arról is ultrahangos vizsgálattal, hogy a hasüregben és a hashártya mögött nem alakult-e ki vérgyülem. Nagyobb vérömlenyek, vagyis hematómák esetén orvoshoz kell fordulni. Valószínűleg a vérömleny súlyánál fogva lefelé fog vándorolni, miközben lebomlik, ettől azonban nem kell megijedni. Kék-zöld foltokat okozhat még a heparininjekció alkalmazása is. A problémát kiválthatja a rossz injekciózási technika, de egyéni érzékenység is. Ha megoldható, ilyenkor célszerű más véralvadásgátló készítményre váltani.

Gyógyító, erősítő bogyók

A természet erejét is használni kell ahhoz, hogy az állandó támadásnak kitett immunrendszert védeni tudjuk. Ezek a gyümölcsök természetes módon támogatják, erősítik és regenerálják a szervezetet. 

Ezt is szeretjük