8 dolog, ami trombózist okozhat: ha téged is érint, gyógyszert kell szedned
Bizonyos betegségek esetén megnő a vérrögök kialakulásának veszélye.

véralvadásgátló
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A trombózist az egyik legrettegettebb állapotként tartják számon. Bár nem minden esetben előzhető meg, szűréssel, életmódváltással és szükség esetén megfelelő gyógyszeres kezeléssel csökkenthető a vérrögök kialakulásának kockázata.

Az életet is veszélyeztető problémával kapcsolatban Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője adott hasznos tanácsokat.  

Trombózisra hajlamosító tényezők

Bizonyos betegségek és állapotok fennállása esetén nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki vérrögök. Ilyen például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás, a súlyos visszértágulat, valamint bizonyos daganatok. Fokozzák a rizikót továbbá a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a pitvarfibrilláció. A hosszú fekvés vagy a gipszrögzítés, a nagyobb műtétek és balesetek, a terhesség és a hormonális fogamzásgátlás is hajlamosító tényező. Ilyen esetekben érdemes szakemberhez fordulni, aki eldönti, szükség van-e megelőzésként véralvadásgátlásra. 

Az INR-értéket ellenőrizni kell

A régi típusú véralvadásgátlóknál rendszeres INR-ellenőrzésre van szükség, és ez alapján állítja be a szakember a megfelelő dózist. Amennyiben az érték a fokozott alvadékonyság felé csúszik, és az INR 2 alatti, könnyen ismételt trombózis következhet be. Éppen ezért fontos időről időre az INR vizsgálata, és ha valamiért nem lehet kellően beállítani, érdemes új, NOAC típusú antikoagulánsra váltani, ahol nincs szükség az INR ellenőrzésére, és nem kell étel- és gyógyszerkölcsönhatástól sem tartani.

Olyan hétköznapi dolgok is léteznek, amelyekről nagyon kevesen tudják, hogy trombózisra hajlamosítanak. 

Életveszélyes vérrögök az erekben

Vérrögök kialakulhatnak mind az artériákban, mind a vénákban. Előbbi esetben szívinfarktus vagy stroke következhet be. A második esetben mélyvénás trombózis és tüdőembólia lehet a következmény. Ma már létezik szűrés, ami egy egyszerű vérvétellel kimutatja, hogy az illető szenved-e valamilyen trombofíliában. Erre akkor van szükség, ha a páciensnél vagy a családjában előfordult már trombózis, de érdemes hormonális fogamzásgátló szedésénél és versenysport megkezdése előtt is elvégeztetni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A megfelelő életmód is fontos a megelőzéshez

Az életmód is óriási szerepet játszik abban, hogy valakinél kialakul-e trombózis, vagy sem. Számtalan betegséget gerjeszthet az, ha valaki egészségtelenül táplálkozik, túlsúlyos, dohányzik, és mozgásszegény életmódot folytat. Ez közvetett és közvetlen hatással is van a vérrögökre. A kevés folyadék fogyasztása és az inaktivitás hozzájárul a vér pangásához, ami melegágya a vérrögöknek. Emellett olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a súlyos visszértágulatok, a cukorbetegség és a magas vérnyomás, melyek szintén jelentősen növelik a trombózis rizikóját. Éppen ezért a megelőzésben igen fontos szerepe van az egészséges táplálkozásnak, a rendszeres testmozgásnak, szükség esetén a kompressziós harisnya viselésének, valamint a dohányzásról való leszokásnak.

Ezt is szeretjük