Vérrög a menstruációs vérben: mikor számít kórosnak, és mit jelez?
Számtalan oka lehet a menstruációs vérben megjelenő vérrögnek: ártalmatlan jelenség, de súlyos betegség tünete is lehet.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menstruációs vérzéssel kapcsolatban számtalan probléma adódhat: ilyen például a túl sok, a túl kevés menstruációs vér, illetve az is sokakat visz a nőgyógyászati rendelőbe, ha a nehéz napok idején vérrögök is távoznak.

Hogy a darabos vérzés kórosnak számít-e, és mi minden állhat a hátterében, arról dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa beszélt.

Mikor számít kórosnak?

Menstruáció során igen sokan találkozhatnak vérrögökkel, melyek jellemzően kocsonyás állagúak és sötét színűek. Ez főleg az első napokon szokott előfordulni, amikor a vérzés a legerősebb. Oka, hogy a leváló méhnyálkahártya olykor nagyobb darabokban távozik. Szerencsére az esetek többségében ártalmatlan jelenségről van szó. Azonban problémára adhat okot, ha a vérrög túl nagy méretű, illetve túl sok távozik, a menstruáció pedig erős és fájdalmas. Ilyenkor érdemes nőgyógyászhoz fordulni, aki megállapítja, hogy kóros állapotról van-e szó, illetve, hogy mi is okozhatja a problémát.

Polip is lehet a vérrögképződés hátterében

A polip egy jóindulatú hámdaganat, melyre legtöbbször a pecsételő vérzés, a teherbeesési nehézség, illetve az erős, darabos vérzés hívja fel a figyelmet. Főleg negyven év felett szokott előfordulni, és, ha felmerül a gyanú, méhtükrözésre van szükség. Amennyiben bebizonyosodik a polip megléte, úgy az eltávolításához műtét indokolt, ráadásul fontos a szövettani elemzése is, hogy ki lehessen zárni a rosszindulatú képletek meglétét.

1

Korai vetélés esetén is ez a tünet

A vetélések nagy része akkor következik be, amikor a nő még csak nem is sejti, hogy megtörtént a fogantatás. Ilyenkor az illető legtöbbször csupán annyit tapasztal, hogy a menstruációja pár napot késett, és az a megszokottnál erősebb, fájdalmasabb, és több vérrög is megfigyelhető benne. Sajnos ez a pozitív teszt után is megtörténhet, ilyenkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, ugyanis, ha a vetélés egy bizonyos terhességi kor felett következik be, úgy műtétre van szükség.

Felmerülhet jó- és rosszindulatú daganat is

Amennyiben valaki vérrögöket talál a menstruációs vérben, az utalhat daganat jelenlétére is, mely lehet jó- vagy rosszindulatú is. Ez előbbi esetben a polipon kívül jellemzően mióma szokott előfordulni, mely, bár hasonló tüneteket okoz, mint a polip, teljesen más, mivel ez izomdaganat. A probléma gyakran ösztrogéndominancia hatására alakul ki, így kezelése lehet gyógyszeres, segíthet a hormontartalmú spirál is, ám az is lehet, hogy műtétre van szükség.

Sajnos darabos vérzés esetén a rosszindulatú képletek jelenléte sem zárható ki, ezért a tünetet mindenképpen komolyan kell venni, hogy a megfelelő terápiát mihamarabb el lehessen kezdeni, hiszen az életmentő lehet! Hogy különbséget lehessen tenni a daganatok között, mindenképp szövettani vizsgálatra is szükség van - mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Véralvadási zavart is jelezhet a vérrög megjelenése

A vérrögöket gyakran fokozott véralvadás okozza, így panasz esetén érdemes ez irányba is vizsgálatokat végeztetni, ugyanis akár trombofíliára is utalhat, mely fokozott vérrögképződést eredményezhet. Ekkor nem csupán darabos vérzés jelentkezhet, de meddőség, vetélés is előfordulhat. Amennyiben bebizonyosodik a trombofília jelenléte, úgy meglehet, hogy véralvadásgátló terápiára van szükség, mivel az állapot megnöveli a trombózis kockázatát is.

Ezt is szeretjük