Meddig normális a menstruációs görcs? Sokan nem tudják, hogy betegséget is jelezhet
A legtöbb nő megtanult már együtt élni a menstruációs fájdalmakkal, de vannak olyan esetek, amikor tényleg elviselhetetlen - mit lehet tenni?

menstruációs fájdalom nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menstruációt megelőző időszak, illetve a vérzés első pár napja a legtöbb nő számára némi kellemetlenséggel jár, hiszen sokakat kínoznak ekkor alhasi görcsök, derékfájdalom, mellfeszülés.

Sajnos vannak, akik lényegesen rosszabbul élik meg ezt az időszakot, hiszen a fájdalom olykor igen nagy méreteket is ölthet. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza ennek okait és kezelését ismerteti.

A menstruációról

A menstruáció ciklikus jellegű, mely a peteérés, a tüszőrepedés és a menstruációs vérzés szakaszából áll. Szerepe, hogy megtermékenyíthető petesejt képződjön, valamint hogy a női szervezetet, a méhet felkészítse egy esetleges megtermékenyült petesejt befogadására.

Maga a vérzés a ciklus során felépült nyálkahártya lelökődése a méh faláról. A folyamatot hormonok irányítják: a ciklus első felében az ösztrogéné, míg a második felében a progeszteroné a főszerep, ezek mellett még olyan fontos hormonok is hozzájárulnak a ciklus szabályozásához, mint az LH és az FSH.

Miért fáj a menstruáció?

Kevés olyan nő van, aki ne tapasztalna semmilyen kellemetlen tünetet a havi vérzése során, illetve előtte pár nappal. Legtöbbször alhasi görcsökről és derékfájdalomról számolnak be, de sokan panaszkodnak mellfeszülésre, puffadásra, az emésztésük megváltozására, hangulatingadozásokra, illetve fokozott vízvisszatartásra.

Az alhasi fájdalmat elsősorban az generálja, hogy a méh falának simaizomzata a vérzés során összehúzódik, hogy segítse a tisztulási folyamatot. Ezt az úgynevezett prosztaglandinok irányítják. Amennyiben ezen hormonok nagyobb mennyiségben vannak jelen, úgy a görcsök intenzitása is nagyobb. Érdekesség, hogy inkább a fiatalabb korosztályra jellemzőbbek az erősebb menstruációs görcsök, szülés után általában enyhülnek a panaszok.

Meddig normális a fájdalom?

A fájdalom intenzitása, időtartama egyénenként más és más - sőt még ugyanannál a személynél is lehetnek hónapról hónapra változások. Hogy meddig normális a fájdalom, azt nehéz megítélni, ám ha valaki úgy érzi, hogy szinte az összes vérzést megszenvedi, ráadásul erősebb, esetleg darabosabb a menstruációja, érdemes szakorvost felkeresni, hogy ki lehessen zárni a hátterében meghúzódó komolyabb problémákat.

- Ilyen lehet az endometriózis, melynek során a méh nyálkahártyája nemcsak a méhben, hanem máshol is megjelenik, ugyanúgy reagálva a hormonális változásokra, tehát megvastagszik, leválik, különböző gyulladások, mióma, fertőzések, véralvadási problémák, hormonzavarok. Érdemes ilyen esetekben vetélésre, esetleg méhen kívüli terhességre is gondolni, de akár méhen belüli fogamzásgátló eszköz esetén is felléphet a probléma - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Látható, hogy megannyi zavar előidézheti a fájdalmas menstruációt, így a kezelés is attól függ, mi a kiváltó ok. Legtöbbször elegendő lehet gyógyszeres terápia, ám előfordulhat, mint mióma, endometriózis, méhen kívüli terhesség esetén is, hogy műtéti beavatkozásra van szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Praktikák fájdalmas menstruáció esetén

  • Gyógynövénytea kamillából, cickafarklevelekből,
  • meleg fürdő,
  • hasra helyezhető meleg vizes palack,
  • mozgás,
  • magnézium.

Még fájdalmasabbá teszik a menstruációt: ételek, amelyeket nagy ívben kerülni kellene, pedig mindenki kívánja ilyenkor

Sajnos azonban ilyenkor az ember nem mindig azt kívánja meg, ami a szervezetének a legjobbat tenne, és hajthatatlan vágyat érez magában, hogy cukros vagy nagyon sós ételekkel tömje magát. Ami pedig akár tovább is ronthat a helyzeten.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük