Tényleg jó a menzeszbugyi? Kipróbáltuk, és elmondjuk a tapasztalatokat

Egyre több az alternatíva az eldobható higiéniai termékekre, egy magyar fejlesztés is van közöttük.

Biztonságos-e a menzeszbugyi? Kipróbáltuk
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menstruációs termékek piacát már jó ideje elérte a környezettudatos szemlélet, elég csak az intimtölcsért említeni, de vásárolhatunk biopamutból készült tampont is akár. Ezen a téren nagyon fontos lenne a szemléletformálás, hiszen kikerülhetetlen a betét, tampon használata minden hónapban.

Egy magyar márka is piacra lépett nemrég, a this is Redy bugyi pedig nem csak a szemét visszaszorításában segédkezik, de a honlapot olvasva sokkal jobb lesz egy ilyen bugyiban menstruálni. Ki kellett próbálnunk.

Menstruációs bugyi - tényleg olyan jó-e?

Két ciklus után írom le a tapasztalatokat, pár nap nem lett volna elég a tesztelésre. Őszintén szólva elég szkeptikus voltam a menzeszbugyikkal kapcsolatban. Nem tudtam elképzelni, hogy megfelelőek lehetnek a vér felfogására, hogy biztosan ott tartják, hogy nincs szivárgás, hogy nem érzem magam majd kellemetlenül. Bónusz, hogy általában tampont használok, így eleve érdekes volt visszatérni egy betétjellegű valamihez. Ami, mint kiderült, egyáltalán nem betétjellegű.

A bugyik, merthogy többet rendeltem, papírdobozban érkeznek. Előzetesen valami pelenkaszerű izének képzeltem őket, de elég nagyot tévedtem. Egyszerű, fekete, magas derekú bugyiról van szó, a betétrész pedig egyáltalán nem vastag. Felvéve kényelmes, nem gyűrődik, jól rásimul a testre, de nem vág be. Először gyengébben vérzős napokon teszteltem a bugyit, nem mertem az erősebbeken. Meglepetésemre nagyon jól bevált. Egészen más érzés, mint egy betétet viselni, nincs visszaszivárgás vagy nedves érzés. Az extrém nedvszívó réteg, ami egy ökopamut felület alatt bújik meg, magában tartja a vért. A menstruáció utolsó napjaira tökéletes volt a Redy Flow, amibe picit vékonyabb réteget varrtak, szinte nem érezni, hogy van ott valami, mégis remekül beválik. A leírás szerint akár egész nap viselhető, azt hiszem, ezzel kapcsolatban voltam a leginkább szkeptikus, nem tudtam elképzelni, hogy nem kell egy-két-három óránként cserélni. Pedig nem kellett. A bugyi anyaga antibakteriális, a szagok így kizárhatóak, a vért pedig megtartja. Éjszakára is tökéletes volt, kényelmes, nem csúszik el a forgolódásban, nem szivárog.

A következő menstruációnál úgy voltam vele, hogy - kis képzavarral élve - dobjuk be a mély vízbe a bugyit. Ehhez az erősebb nedvszívó réteggel ellátott Redy Power kellett. Őszintén szólva, kértem egy home office-t, nem mertem élesben tesztelni. És ezalatt nem azt értem, hogy fehér nacikában ugrándozom meg biciklizem. Akinek valaha is megvolt, az tudja, hogy ez nonszensz, és ilyenkor van, aki a túlélésért küzd, vagy ha nem, akkor sem ezeken a napokon fog bungee jumpingolni, bármit is mutassanak a reklámok.

Minden menzesz más, nekem egy nap van, amikor nagyon erős, ez körülbelül 12-16 órán át tart, általában benne van egy éjszaka is. Napközben jól teljesített a Redy Power, és van lehetőség a cserére is. A legerősebb éjszakát viszont nem bírta, bár szerencsére nem vérfürdőről volt szó, de a pizsamán azért reggelre lettek nyomok. De ez én vagyok, következőre nem magában használom majd, és biztosan van olyan nő, akinek bőven elég csak a Redy bugyi.

Mos, szárad, újrahasznál

A bugyi egyszerűen mosható 40 vagy 60 fokon, csak nem szabad öblítőt, illetve vízlágyítót használni, mert az csökkenti a nedvszívó képességét. Ha nem mossuk ki azonnal a használat után, akkor vízzel öblíteni kell, kinyomkodni, és mehet is a dobba. Én fekete ruhákkal mostam.

A márka nagyon szimpatikus, őszintén beszél a vérzésről, nem használja a borzalmas nehezebb napok kifejezést, ugyanakkor tök jó olvasni a dobozon a kis üzenetet, hogy a menstruáció tulajdonképpen szupererő. A márka nagyon átlátható, a honlapjukon egészen részletekbe menően lehet tájékozódni a használatról, és arról is, ki varrta a bugyikat, amik Magyarországon készülnek természetesen, magyar munkaerőt alkalmazva. A bugyi nem olcsó, a Flow 5 ezer, a Power 9 ezer, de összehasonlítva, mondjuk, valami csipkecsodával, már nem is tűnik drágának, főleg akkor nem, ha kiszámolja az ember, hogy mennyi tampon, illetve betét árát fogja megspórolni. Csomagban is kapható, sőt, már ajándékkártya is van. Rengeteg szemetet ki lehet váltani vele, ez pedig mindenkinek egyre fontosabb szempont kellene, hogy legyen.

A bugyik élettartama hosszú, Molnár Dóra, a cég tulajdonosa szerint több évig használhatóak, ha valaki a leírásnak megfelelően kezeli. Én két hármas pakkot vettem a gyengébb és erősebb napokra, hogy legyen idő a mosásra, szerintem még ez a mennyiség is behozza az árát elég hamar, ha a többi eszközzel hasonlítjuk össze.

Amilyen szkeptikus voltam, annyira megszerettem a Redy bugyikat, megvolt a "jaj, de jó, hogy van ilyenem"-érzés. Kényelmesek, praktikusak, és többé nem kell aggódnom a szemét miatt.

(Képek: this is Redy - menstruációs bugyi, Facebook/This Is Redy.)

Görcsoldó gyógyteák

A természet erejét is bevetheted a menstruációs görcsök ellen. Ezeket a gyógynövényeket érdemes lenne minden nőnek megismernie.

A 10 legerősebb görcsoldó gyógynövény, amit minden nőnek ismernie kell: ezeket idd fájdalmas menstruációra

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük