Mozgással gyógyítható csak az erős hátfájás: gyógytornász és reumatológus mondta el, miért rossz ötlet a passzív pihenés

Hátfájás esetén is javasolt a testmozgás a gyógytornász és a reumatológus szakorvos szerint.

Mozgás hátfájással
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Erős hát- vagy derékfájással az embernek sokszor mozdulni sincs kedve, ám a túl hosszúra nyúló passzív pihentetés nem célravezető, és akár káros is lehet a szervezetre nézve.

Azt azonban jó tudni, pontosan milyen mozgásformák végzése javasolt hátfájdalmakkal, és mivel teheti az érintett könnyebbé a rendszeres testmozgást, milyen mozdulatokat nem szabad erőltetnie. Horváth Éva, a Mozgáskontroll Központ gyógytornásza és dr. Szeles Flórián, a központ reumatológus szakorvosa elmondta, sokszor éppen a mozgásszegény életmód a legfőbb felelőse a fájdalmaknak, és néha már egy könnyed, reggeli átmozgató torna is látványosan segít a panaszokon.

Mozgásszervi panaszoknál a megfelelő mozgás lehet a kulcs

- A derék- és hátfájás nagyon sok esetben a mozgásszegény életmód miatt alakul ki. Ennek ellenére sokakban él a sztereotípia, hogy mozgásszervi fájdalom esetén pihenni kell, és kímélni az adott testrészt. Míg egy gyomorrontásnál a kíméletes diéta tényleg helytálló, mozgásszervi panasznál sokszor nem a pihentetés, hanem a megfelelő mozgás a kulcs. Minden hátfájás más és más tud lenni, ha érezzük, hogy valami nincs rendben, érdemes egy szakembert (gyógytornászt, szakorvost) felkeresni, aki anamnézisfelvétel és fizikális vizsgálat után személyre szabott terápiás javaslatot tud tenni - mondta el Horváth Éva gyógytornász.

- Természetesen vannak általános szabályok, amikkel az esetek számottevő részében enyhíteni tudunk a panaszainkon. Ébredés után érdemes megalapozni a napunkat pár perces átmozgató tornával. Gondoljunk bele, hogy a testünk hosszú órákon keresztül szinte teljesen mozdulatlanul feküdt, a szöveteink és ízületeink merevebbé váltak, értelemszerűen kevésbé tud adaptálódni a gyors és hirtelen mozgásokra. Úgy, mint az autónkat is bemelegítjük használat előtt, a testünknek is szüksége van rá. Ez a pár perc szelíd átmozgatás kezdődhet már az ágyban, nyújtózkodjunk ellentétes karral-lábbal, körözzünk a bokáinkkal, finoman hajlítsuk-nyújtsuk a térdünket, húzzuk őket hashoz felváltva, majd talpra húzott lábakkal döntsük ki térdeinket jobbra-balra! Ha fáj a hátunk, válasszuk a gerinctornát, jógát vagy pilatest egy tapasztalt instruktor vezetésével, viszont óvakodjunk nagy súlyok - főleg mélyről való - megemelésétől! Mozgás előtt semmiképpen ne hagyjuk ki a bemelegítést, a fokozatosság elvét szem előtt tartva kezdjünk bele a sportba, majd lezárásként nyújtsuk és hengerezzük le az igénybe vett izomcsoportjainkat!

Megannyi remek sport létezik a kevésbé megterhelő mozgásformáktól az intenzív edzésekig, ám sokszor nem könnyű meghozni a döntést, hogy mibe kezdjen bele az ember. A gyógytornász szerint néhány egyszerű szempont mérlegelése közelebb hozhat az ideális mozgás kiválasztásához.

- Ahány test, annyi egyéni preferencia. A megfelelő sport kiválasztásánál figyelembe kell vennünk az illető életkorát és azt, hogy eddig milyen gyakorisággal és mit sportolt. Fontos, hogy ne várjunk egyszerre túl sokat a testünktől, eredményeket kitartással és pontosan végzett munkával fogunk elérni. Lényeges szempont, hogy milyen célokkal állunk neki az új mozgásformának. Ha magasabb szinten szeretnénk űzni, akkor érdemes az adott sportág edzőjével beszélni, hogy tudjuk, milyen gyakorlatokra kell fektetni a hangsúlyt a jövőbeli sikerek elérésének érdekében. Célszerű számításba venni az esetleges alapbetegségeinket. Ha szív- és érrendszert érintő betegségünk van, ne válasszunk magas intenzitású mozgásformákat, amik hirtelen megemelik a pulzust. Oda kell figyelni a regenerációra is, szervezetünknek nagy igénybevétel esetén szüksége van a programozott pihenésre. Mindenkit arra bátorítok, hogy olyan sportot válasszon, ami illik az alapszemélyiségéhez, és aminek jó kedvvel áll neki!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Reumatológiai betegséggel nem a futás a legjobb választás

Mindig akadnak azonban kivételek. Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a különböző reumatológiai betegségekkel élők számára fontos a megfontoltság, egyes intenzívebb mozgásokat nekik érdemes kerülniük.

- Általánosságban elmondható, hogy a testmozgás fontos, ugyanakkor reumatológusszemmel bizonyos esetekben, betegségekben, sajnos nem mindegyik sportolási forma ajánlott. Példaként említeném a gerincsérvet, ahol a diagnózist követően a dinamikus ,,ütődéssel’’ járó sportokat, mint a futást és ehhez kötődő sportokat, illetve a lovaglást nem javasolom. A másik probléma a túlsúly és a kezdődő térdkopás együttes fennállása. Ebben az esetben is az a tény, hogy a futás már nem megfelelő mozgásforma, ellenben a gyorsgyaloglás már megengedett, sőt, kifejezetten ajánlott mozgásforma - összegezte a tudnivalókat dr. Szeles Flórián.

Mozgás műtét után

A súlyosabb gerincproblémák, így egy esetleges porckorongsérvműtét után is fontos a kímélő gyógytorna mielőbbi elkezdése, amit természetesen kórházból hazakerülve is folytatni kell a legjobb és tartós eredmény érdekében. A mozgáshiány ilyenkor napról napra egyre több kellemetlenséget felhalmozhat.

- Nagy műtétek után már másnap érkezik a gyógytornász, aki kíméletes keringésjavító tornát, légzőgyakorlatokat végeztet a betegekkel. A mozgás elkezdése és a fokozatos terhelés kialakítása nagyon fontos, így a gyors és eredményes felépülés érdekében a rehabilitációt mielőbb el kell kezdeni. Mozgás hiányában a hosszú kórházi fekvés során az izmaink gyorsan elkezdenek veszíteni az erejükből, atrofizálnak. A gyógytornász kezdetben végezhet passzív átmozgatást, majd bevezetik az úgynevezett vezetett aktív gyakorlatokat, amikor a beteg kis segítséggel ugyan, de már egyedül tornázik, és végül a segítség nélküli aktív mozgásokat. A feladatok nehézsége függ a műtéten átesett páciens korától, állapotától, ezért nehéz általános kezelési tervet meghatározni, mindenkinél személyre szabott tervet készítenek - szögezte le Horváth Éva.

A merev izomzat, izomcsomók ellen is lehet tenni

A fascia, azaz a bőr alatt levő kötőszövet hatással van a test egészére, így letapadása, feszülése egyaránt akadályozhatja, és fájdalmassá teheti a mozgást. Gyógytornász, orvos, gerincterapeuta egyaránt segíthet a rugalmasságért felelős szövettömeg jó állapotának megőrzésében.

- Kötőszöveti letapadások esetén sokszor tapasztalhatjuk, hogy izomzatunk merevebb, mozgásunk kicsit diszharmonikusabbá vált, és akár izomcsomókat is felfedezhetünk az adott testrészen. Ha izmaink nem tudnak szabadon mozogni, kisebb erőkifejtésre lesznek alkalmasak, csökkenhet ízületeink mozgástartománya, illetve régebb óta fennálló letapadás esetén kompenzáló mozgásokat is eszközölhet a szervezetünk. Egy szakember segítségével ezek a letapadások kitapinthatóak, és kezelésekkel könnyűszerrel megszabadulhatunk tőlük. Felszabadított kötőszövettel sokkal kisebb a sérülésveszély, testünk gyorsabban akkomodálódik a hirtelen mozgásokhoz! Megfelelő folyadékbevitellel máris sokat tettél a kötőszöveted egészségéért - magyarázta el a gyógytornász.

Porckopás, rossz tartás és elhízás a mozgásszegény életmód következménye

A mozgáshiány a világ számos országában rendkívüli népegészségügyi kockázatot jelent, megnöveli többek között az elhízás, a szív-érrendszeri, a daganatos, illetve mozgásszervi betegségek rizikóját is.

- Reumatológiai szempontból a mozgáshiány miatt idővel csökken az izomzat, ennek következtében az ízületek fokozott károsodás- és sérülésveszélynek vannak kitéve. A gyenge izomzat miatt idővel az ízületek egyre súlyosabb mértékben károsodnak, hosszú távon az ízületi porcok is kopni kezdenek. Ha a mozgáshiányhoz ráadásul túlsúly is társul, akkor az ízületekre fokozott terhelés nehezedik, ami tovább súlyosbítja a porckopás mértékét - mondta el a reumatológus.

- A mozgáshiány másik következményeként rossz testtartás alakulhat ki, mivel a gerinc melletti izomzat csökken, így tartószerepe gyengül, majd a nem megfelelő statika miatt fájdalom jelentkezik, a folyamat végén pedig a csigolyák közötti porckorongok károsodása. Leszögezném azt a tényt, minél többet mozogtunk gyerekként, annál ,,erősebbek’’ a csontjaink. Akik ezt hanyagolták gyermekkorukban, sajnos náluk felnőttként fokozott a csontritkulás (osteoporosis) kockázata, ami együtt jár a csonttörések veszélyével is. A mozgásszegény életmód következtében hanyatlik az erőnlét, csökken a gyorsaság, a mozgékonyság, és romlik a koordináció. A motorikus képességek romlása fokozza a sérülések kockázatát - tette hozzá.

- Világszerte nagy problémát okoz a mozgásszegény életmód. A múlt századhoz képest egyre több embert köt a munkája az íróasztala mellé, és szabadidejükben is egyre többen választják a passzív kikapcsolódási lehetőségeket, ami hosszú órákra mozdulatlan ülésre kényszeríti az embert. Az emberi test mozgásra lett kitalálva, így a túlzásba vitt passzivitás nagyban korlátozza optimális működésünket. Egyik legszembetűnőbb hatása talán a súlygyarapodás, hiszen mozgás nélkül nemcsak kevesebb kalóriát éget el a szervezetünk, hanem az anyagcserénk is lassul. Az izmaink kihasználatlansága miatt csökken az izomtömeg, a vázizmok ereje és az állóképességünk is. Sokszor izomgyengeség és a felborult izomegyensúly miatt alakulnak ki a mozgásszervrendszert érintő fájdalmaink, mint például a derék- és hátfájás. Nagyon becsapós, mert ezeknek a hatásait nem egyből érzi az ember, hanem évek alatt adódnak össze. A home office aranykorában különösen oda kell figyelni rendszeres mozgásra!

Reggeli átmozgató gyakorlatok

Tervezz be néhány egyszerű, könnyű gyakorlatot a reggeleidbe, és sokkal fittebben indul majd a nap.

A legjobb otthoni torna hátfájósoknak: ezzel a mozdulatsorral indítsd a napot, és elmúlik a fájdalom

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük